You are here

Τράπεζες: Πιέσεις ενόψει άρσης εποπτικών χαλαρώσεων

25/10/2021 07:27

 Οι διεθνείς πιστωτές και ειδικότερα η ΕΚΤ άρχισαν να ασκούν «πιέσεις» και  υποδείξεις προς τις εγχώριες τράπεζες, ενόψει της σταδιακής άρσης των εποπτικών χαλαρώσεων που είχαν αποφασιστεί για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα από την πανδημία του  Covid 19.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από ανώτατα στελέχη τραπεζών και πηγές της εποπτικής αρχής, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχωρούν σε επικαιροποίηση των επιχειρηματικών τους πλάνων σε συνάρτηση με τις υποδείξεις των εποπτικών αρχών για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις την επομένη μέρα της υγειονομικής κρίσης.

Η σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αποτέλεσε για την τρόικα  κεντρικό άξονα στο πλαίσιο της πρόσφατης μεταμνημονιακής  αξιολόγησης της κυπριακής  οικονομίας.

Οι  πληροφορίες φέρουν τους διεθνείς πιστωτές, στους οποίους συμμετέχει και η ΕΚΤ, να έχουν επισημάνει στο ΥΠΟΙΚ και στην ΚΤ  ότι η περίοδος των εποπτικών χαλαρώσεων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι θέμα χρόνου να λήξει.

Ενόψει της εξέλιξης αυτής, υπέδειξαν στις κυπριακές τράπεζες και ειδικότερα προς τις δύο συστημικές, Κύπρου και Ελληνικής όπως εντός του 2022 μειώσουν σε μονοψήφιο ποσοστό το απόθεμα των παλαιών μη εξυπηρετούμενων  τους δανείων.

Πιο συγκρατημένη η Κομισιόν

Σε αντίθεση με την ΕΚΤ, η Κομισιόν  θεωρεί ότι ίσως θα πρέπει να δοθεί ακόμη λίγος χρόνος ως προς την άρση των εποπτικών χαλαρώσεων, μέχρι να διαφανεί ότι σταθεροποιήθηκε η  ανάκαμψη της οικονομίας και ότι ο επερχόμενος χειμώνας δεν θα προκαλέσει υποτροπή της υγειονομικής κρίσης.

Πάντως, οι επόπτες στη Φρανκφούρτη θεωρούν ότι οι δύο εγχώριες συστημικές τράπεζες θα πρέπει να εμπλουτίσουν τα πακέτα δανείων προς τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, με περισσότερα στεγαστικά δάνεια που έχουν εξασφάλιση πρώτη κατοικία.

 Εκτιμούν ότι είναι ένας τρόπος για να επέλθει κάθετη μείωση των ΜΕΔ καθώς, όπως σημείωσαν,  είναι άγνωστο πόσα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα προκύψουν μετά την πλήρη άρση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι  ένα περίπου 35% των ευρωπαϊκών  τραπεζών που εποπτεύει  θα επηρεαστεί  σοβαρά το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, στον απόηχο της επόμενης μέρας της  πανδημικής κρίσης

Οι κυπριακές τράπεζες ανακοίνωσαν  ότι ένα περίπου 90% των δανείων των οποίων οι δόσεις είχαν ανασταλεί εξυπηρετείται κανονικά.

Εντός του κυπριακού τραπεζικού συστήματος υπάρχουν σήμερα €5.1 δις. κόκκινα δάνεια.

Τραπεζικά στελέχη που έχουν γνώση των σχετικών διαδικασιών ανέφεραν στη StockWatch  ότι σε πακέτα δανείων που πωλήθηκαν μέχρι σήμερα σε  επενδυτικά ταμεία περιλήφθηκαν και κάποια στεγαστικά δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία αξίας πέραν των €600 χιλ.

Τα δάνεια αυτά, όπως είπαν, είναι παλαιά και πολύ πριν από την τραπεζική κρίση του 2013.

Τα μηνύματα που έρχονται από τη Φρανκφούρτη σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, τα  μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων  θα συνεχίσουν  να υπονομεύουν την κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών ειδικότερα όταν ολοκληρωθεί το 2022 το αυστηρό πλαίσιο κανόνων που διέπει  τη  Βασιλείας  ΙΙΙ, για αύξηση των κεφαλαίων όλων των τραπεζών.

Η  Βασιλεία ΙΙΙ θέτει αυστηρούς κανόνες σε ότι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία, είναι υποχρεωμένα να διατηρούν  επιπλέον κεφάλαια με επιπρόσθετους δείκτες αποθεμάτων, για αντιμετώπιση αυξανόμενων κινδύνων. 

Ο οίκος Μoody’s σε ανακοίνωση του το περασμένο Σάββατο αναφέρεται σε ουσιαστικούς κινδύνους που εξακολουθούν να επικρατούν στον τραπεζικό τομέα, λόγω των υψηλών επιπέδων έκθεσης σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Την ίδια μέρα,  ο οίκος αξιολόγησης DBRS  σε έκθεση του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με μεγάλα ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα και την οικονομία.

Κοντά σε μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ η BOCH

Πηγή της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε στη StockWatch ότι η BOCH, βρίσκεται πολύ κοντά στο να μειώσει το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ο στόχος αυτός, είπε, αναμένεται να επιτευχθεί εντός του 2022.

Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων  έναντι των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ που θα πρέπει να υιοθετηθούν πλήρως το 2022, η πηγή της Τράπεζας Κύπρου είπε ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στις τράπεζες καθώς, θα τις υποχρεώσει, να αυξήσουν τα κεφάλαια τους.

Σημείωσε ότι είναι ένας επιπρόσθετος λόγος που επιβάλλει στις τράπεζες να μειώσουν το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων.

Ανέφερε ότι οι τράπεζες στα πακέτα που πωλούν σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, περιέχεται και ένα μικρό ποσοστό εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να είναι πιο ελκυστικά για τα επενδυτικά ταμεία.

Του Λεύκου Χρίστου