You are here

Τρέχουν για περισσότερες αρμοδιότητες στην Κεντρική Τράπεζα

12/11/2018 13:18

Περισσότερες αρμοδιότητες αποδίδονται στην Κεντρική Τράπεζα, με νέο νομοσχέδιο το οποίο επιφέρει διορθώσεις σε εναρμονιστική νομοθεσία σχετικά με υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά.

Το υπουργείο οικονομικών επισημαίνει την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης της νομοθεσίας για αποφυγή ευρωπαϊκών μέτρων εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που απέστειλε στη βουλή το υπουργείο οικονομικών, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην ορθότερη εναρμόνιση του βασικού νόμου με ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά, ενόψει της διόρθωσης της ελληνικής εκδοχής της οδηγίας η οποία χρήζει ενσωμάτωσης στο βασικό νόμο.

Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι με το νομοσχέδιο καθορίζεται η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ως αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής διαδικασιών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η Κεντρική Τράπεζα θα αντικαταστήσει την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου εμπορίου η οποία είχε αυτή την αρμοδιότητα σύμφωνα με το βασικό νόμο.

Επί του παρόντος, δεν εκκρεμούν νομικά μέτρα εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας σε σχέση με την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στα έγγραφα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο, η μη άμεση υιοθέτηση του διορθωτικού της οδηγίας, θα έχει ως αποτέλεσμα την ενδεχόμενη αποστολή επιστολής παράβασης και αιτιολογημένης γνώμης από τις υπηρεσίες της ΕΕ για μη έγκαιρη ενσωμάτωση του διορθωτικού της οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο.

Προστίθεται ότι η υιοθέτηση της οδηγίας έπρεπε να γίνει μέχρι τις 13 Ιανουαρίου του 2018.

Σε ότι αφορά τη διόρθωση της οδηγίας δεν διευκρινίζεται η προθεσμία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο αλλά, καθότι ο νόμος είναι εναρμονιστικός, το υπουργείο σημειώνει ότι η τροποποίηση του είναι απαραίτητο να γίνει το συντομότερο.

Μ.Χ.