You are here

Τρέχουν οι εξελίξεις για υπαλλήλους BOCY

30/05/2013 19:15
Συνάντηση με τη συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΥΚ θα έχει το προσεχές διάστημα η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου για να συζητήσει τα πλάνα του οργανισμού για μείωση του προσωπικού και του μισθολογίου.

Το ΔΣ της Τράπεζας συζήτησε σήμερα τα δύο θέματα και εξουσιοδότησε το νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Χρήστο Σορώτο, να συζητήσει με τη συντεχνία το γενικό πλαίσιο των περικοπών που θα επέλθουν.

Λίγες ώρες μετά το διορισμό του κ. Σορώτου, το κλίμα στο συμβούλιο της Τράπεζας φαίνεται να βελτιώνεται, καθώς η παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου θέτει σε τροχιά υλοποίησης τις πολλές εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί.

Στις πολλές επαφές που είχε σήμερα ο κ. Σορώτος έχουν δημιουργηθεί θετικές εντυπώσεις για την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία προσεγγίζονται πλέον τα θέματα.

«Έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση με την ηγεσία της ΕΤΥΚ για συζήτηση των σχεδιασμών σε σχέση με το προσωπικό και τους μισθούς», ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας, Σοφοκλής Μιχαηλίδης.

Η Τράπεζα στοχεύει αρχικά στην κατάρτιση σχεδίου εθελοντικών αφυπηρετήσεων.

Τους επόμενους μήνες, όταν θα έχει ετοιμαστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναλόγως της ανταπόκρισης στο σχέδιο αφυπηρετήσεων, ενδέχεται να γίνουν πλεονασμοί.

Οι πλεονασμοί επιβαρύνουν το κράτος, που έχει υποχρέωση να καταβάλει μέχρι €52 χιλ. για κάθε πλεονασμό, αναλόγως των ετών υπηρεσίας του υπαλλήλου.

«Το ιδεώδες θα ήταν να προχωρήσουμε αμέσως με πρόωρες εθελοντικές αφυπηρετήσεις», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Το ζήτημα των αφυπηρετήσεων είναι πάντως ακανθώδες λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για το ύψος του κουρέματος, και κατ’ επέκταση, τις ρυθμίσεις για τα ταμεία προνοίας.

Χωρίς σαφήνεια για το θέμα της κρατικοποίησης των ταμείων, οι 3,5 χιλ. υπάλληλοι της Τρ. Κύπρου δεν θα είναι σε θέση να υπολογίσουν αν μπορούν ή όχι να αποχωρήσουν με το σχέδιο αφυπηρέτησης.

Το ΔΣ έχει επίσης αποφασίσει να προχωρήσει σε συζητήσεις με την ΕΤΥΚ για την εξίσωση των μισθών των υπαλλήλων της Τρ. Κύπρου με αυτούς της Λαϊκής. Λόγω της κρατικής στήριξης τον Ιούνιο, το μισθολόγιο της Λαϊκής μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά περίπου 15%.

«Στόχος είναι η εξίσωση των μισθών τον Ιούνιο», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Τα χρονοδιαγράμματα για τη νέα διοίκηση της Τράπεζας είναι ιδιαίτερα στενά.

Τις επόμενες βδομάδες θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο αφυπηρέτησης και μέχρι τα μέσα Ιουλίου, να ολοκληρωθεί το due diligence από την KPMG. Στο τέλος Ιουλίου θα οριστικοποιηθεί το «κούρεμα» και η Τράπεζα θα εξέλθει του καθεστώτος εξυγίανσης.

Το νέο ΔΣ θα οδηγήσει την Τράπεζα στην πρώτη συνέλευση των «κουρεμένων» καταθετών – μετόχων τον Σεπτέμβριο.