You are here

Τρεις ανησυχίες Κεραυνού για τράπεζες

30/05/2013 06:06
Ανησυχίες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τραπεζικό κλάδο εξέφρασε στη χθεσινή συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας ο CEO Μάκης Κεραυνός.

Χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα για τους ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου, ο κ. Κεραυνός τους επέκρινε για τη διαχείριση της κρίσης και για τις ακραίες λύσεις που επιβλήθηκαν.

Οι δικές μας παραλήψεις, είπε, βοήθησαν τους ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου «να εξωτερικεύσουν τον πιο αισχρό εαυτό τους, στο πρόσωπο της μικρής Κύπρου».

Ο κ. Κεραυνός είπε ότι ανησυχεί για τις αυξανόμενες προβλέψεις λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και μίλησε για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο.

«Όλα αυτά δημιουργούν πρόσθετες αβεβαιότητες που καταστρέφουν ακόμα περισσότερο το οικονομικό περιβάλλον και την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος», είπε.

Σημείωσε επίσης την ανεπάρκεια των ευρωπαίων στη διαχείριση της κρίσης.
Όπως ανέφερε στη συνέλευση ο πρόεδρος της Ελληνικής Ανδρέας Παναγιώτου, η τράπεζα πέτυχε τη μείωση των ζημιών το 2012 στα €23,4 εκ. έναντι €101 εκ. το 2011.

Τόσο ο κ. Κεραυνός όσο και ο κ. Παναγιώτου τόνισαν τη σημαντική αύξηση που παρουσιάζουν τα προ προβλέψεων κέρδη της Τράπεζας.

Η Ελληνική Τράπεζα διατηρεί βασικά ίδια κεφάλαια 8,6%, ελαφρώς πιο κάτω από το όριο του 9% που θα πρέπει να υπάρχει μέχρι το τέλος του 2013. Ο κ. Κεραυνός αμφισβήτησε τα νούμερα της Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Ελληνικής, και δεν απέκλεισε τη λήψη νομικών μέτρων για το ζήτημα, σε συνεργασία με την ΚΤ.

Η Τράπεζα δεν έχει ζητήσει κρατική στήριξη και ευελπιστεί να καλύψει το κεφαλαιακό κενό με ρυθμίσεις που αφορούν τα αξιόγραφα της. Ο κ. Παναγιώτου είπε χθες στη συνέλευση ότι η Τράπεζα θα ενημερώσει εντός των επόμενων βδομάδων για τα βήματα που θα γίνουν για ενίσχυση των κεφαλαίων της.

Η Ελληνική «καλείται να πληρώσει κι αυτή μέρος του ακριβού τιμολογίου, χωρίς να έχει ουσιαστική ευθύνη», είπε ο κ. Κεραυνός.

Ο κ. Κεραυνός και ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκαν στο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον της επόμενης διετίας και στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος εν μέσω της προσπάθειας διαφοροποίησης του μοντέλου οικονομίας.