You are here

Τρεις πλατφόρμες για δάνεια €10 δισ.

04/12/2017 07:00
Δάνεια δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ θα διαχειρίζονται οι τρεις ξένες πλατφόρμες που έχουν συσταθεί από τις τρεις συστημικές τράπεζες για να επιταχύνουν τη μείωση των προβληματικών δανείων.

Η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία εξυπηρέτησης δανείων, Pepper Cyprus Limited, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την αντιμετώπιση του πλέον δύσκολου μέρους του μη εξυπηρετούμενου δανειακού χαρτοφυλακίου νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Pepper Cyprus είναι θυγατρική πλήρους ιδιοκτησίας της Pepper Europe (UK) Limited. Η Pepper θα φέρει τους δικούς της έμπειρους επαγγελματίες περίπου 40 άτομα αρχικά που θα εστιάσουν στη διαχείριση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου €800 εκ. περίπου για ΜΕΔ που αφορούν σε μικρομεσαίους και δάνεια ιδιωτών.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει συνολικά στον ισολογισμό της μη εξυπηρετούμενα δάνεια €9,2 δισ.

Η Pepper θα λειτουργεί εντός της διεύθυνσης αναδιάρθρωσης & ανάκτησης χρεών της οποίας προΐσταται ο Nick Smith, και θα υπόκειται στις ίδιες απαιτήσεις επαγγελματικής δεοντολογίας που ισχύουν για όλο το προσωπικό μας.

Η Pepper διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας πέραν των €35 δισ.

Σε αντίθεση με την πλατφόρμα της Τρ. Κύπρου που θα λειτουργεί εσωτερικά της τράπεζας, οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, η Ελληνική και η ΣΚΤ, ανακοίνωσαν τη σύμπραξη με εταιρείες που θα αναλάβουν εκτός των τραπεζών τα NPLs.

Στην Ελληνική Τράπεζα ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2017 τη λειτουργία της η APS, η εταιρεία που συστάθηκε για να διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της Ελληνικής Τράπεζας.

Οι εργασίες της διεύθυνσης διαχείρισης καθυστερήσεων της HB μεταφέρθηκαν στη νέα εταιρεία.

Η APS Holdings a.s., η οποία επιλέγηκε μετά από ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, ειδικεύεται στη διαχείριση ακινήτων και μη εξυπηρετούμενων δανείων και δραστηριοποιείται σε 11 ευρωπαϊκές χώρες στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτήν τη στιγμή διαχειρίζεται ενεργητικό €5,3 δισ.

Όσον αφορά τη ΣΚΤ, σε συνεργασία με την ισπανική Altamira ίδρυσε την Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd.

Από τις αρχές του έτους η Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd θα αναλάβει την επιχειρηματική ευθύνη διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της τράπεζας που περιλαμβάνουν δάνεια ύψους €5,4 δισ. (δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών) και ακινήτων προς πώληση ύψους €0,4 δισ. καθώς και χαρτοφυλάκιο που βρίσκεται εκτός ισολογισμού.

Η ισπανική Altamira είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στην Ευρώπη με χαρτοφυλάκιο άνω των €70 δισ.

Τα NPLs της BOCH καταγράφουν μείωση 17% το εννεάμηνο του 2017, της Ελληνικής 7,1% και της ΣΚΤ κατά 6,9%.

Της Γεωργίας Χαννή