You are here

Τρία κλειδιά καθορίζουν την πώληση του Συνεργατισμού

18/04/2018 07:15

Στα βαθιά άρχισαν να μπαίνουν οι επενδυτές που δήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον για επένδυση στον Συνεργατισμό, με τις χρηματοοικονομικές παρουσιάσεις των οικονομικών δεδομένων της Τράπεζας να δίνουν μια πρώτη αίσθηση των προοπτικών που υπάρχουν και των πιθανών αποδόσεων που μπορεί να έχει η επένδυση κεφαλαίων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Μετά το επενδυτικό ταμείο Atlas, σειρά στην ενημέρωση πήρε χθες η Ελληνική Τράπεζα ενώ σήμερα θα γίνει η σχετική ενημέρωση στο ταμείο Apollo.

Από τη διαδικασία των παρουσιάσεων άρχισαν να προκύπτουν ήδη ερωτήματα τόσο για την εισοδηματική βάση όσο και για το εξοδολόγιο του Συνεργατισμού, δίνοντας μια εικόνα των πιθανών κερδών και αποδόσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν από την απόκτηση των περίπου €4,5 δισ. καλών δανείων και των ακινήτων της Τράπεζας.

Η αξία του ενεργητικού της ΣΚΤ

Αν και οι πληροφορίες που δίδονται στις παρουσιάσεις είναι εμπιστευτικές, τα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch συνθέτουν την εικόνα που άρχισαν να σχηματίζουν οι επενδυτές σε σχέση με την κατάσταση της Τράπεζας.

Με βάση τη σχετική ενημέρωση που γίνεται, η Τράπεζα υπολογίζει ετήσια καθαρά έσοδα γύρω στα €170 εκ. από τα εξυπηρετούμενα δάνεια.

Δεδομένου ότι τα δάνεια δεν αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις, η διοίκηση του Συνεργατισμού υποστηρίζει ότι αυτό το ποσό είναι επαναλαμβανόμενο.

Για τους επενδυτές, όμως, είναι σημαντικό να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων και στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την τιτλοποίηση δανείων, ώστε να μπορεί να μεγιστοποιηθεί η αξία του ενεργητικού που θα πωληθεί.

Ένα από τα ερωτήματα που επανέρχεται στις συζητήσεις με τους επενδυτές – που γίνονται τόσο με τη Συνεργατική Τράπεζα όσο και με τους επόπτες και με τον πολιτικό προϊστάμενο της ΣΚΤ, Χάρη Γεωργιάδη – είναι κατά πόσο η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία έχουν πραγματική πρόθεση να βελτιώσουν τους νόμους για τις εκποιήσεις και τις τιτλοποίησης των δανείων, ώστε ο επενδυτής να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί επαρκώς το ενεργητικό που θα αποκτήσει.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες μέρες φέρουν το υπουργείο οικονομικών αλλά και την ανώτατη διεύθυνση της τράπεζας, να διαβεβαιώνουν τους υποψήφιους επενδυτές ότι η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων αποτελεί μονόδρομο, αφού υπάρχουν και σημαντικές εποπτικές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε χθες στην παρέμβαση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και στην απαίτηση τους για οριστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Άγνωστος Χ το μισθολόγιο

Η δεύτερη παράμετρος αξιολόγησης της αξίας του Συνεργατισμού είναι το κόστος και το μέλλον των 2700 υπαλλήλων που εργοδοτεί και του ευρύτερου εξοδολογίου.

Στις παρουσιάσεις που γίνονται η ΣΚΤ υποστηρίζει ότι το ετήσιο κόστος για το προσωπικό φτάνει τα €94 εκ. έναντι €99 εκ. που ήταν στους ελεγμένους λογαριασμούς του 2016.

Με βάση τους ετήσιους λογαριασμούς, τα υπόλοιπα έξοδα φτάνουν τα €80 εκ.

Αυτό σημαίνει ότι χωρίς τη δραστική μείωση του προσωπικού και των εξόδων λειτουργίας, οι επενδυτές θα δυσκολευτούν να έχουν ικανοποιητικές αποδόσεις για τα κεφάλαια που θα επενδύσουν.

Οι τεχνοκρατικές ομάδες που εκπροσωπούν τους επενδυτές στη διαδικασία παρουσίασης των οικονομικών δεδομένων της ΣΚΤ λαμβάνουν, λοιπόν, επιμέρους στοιχεία για τον αριθμό του προσωπικού, το καθεστώς τους (μονίμων, αορίστου χρόνου, με σύμβαση).

Στη συνάντηση που είχε προχθές η ηγεσία της ΕΤΥΚ με την ανώτατη διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας, αφέθηκε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι στην περίπτωση που θα περιέλθει η ΣΚΤ στην κατοχή της ΗΒ, ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού θα απορροφηθεί στον όμιλο.

Ένα άλλο μέρος του προσωπικού θα μεταφερθεί στον κρατικό φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων που θα αναλάβει το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της ΣΚΤ και ενδεχομένως της Ελληνικής και της Τράπεζας Κύπρου.

Ένα άλλο κομμάτι του προσωπικού θα ενταχθεί σε σχέδιο εθελούσιας εξόδου το οποίο θα προβλέπει αφορολόγητες αποζημιώσεις.

Ένα σημείο που πιθανόν να καθορίσει την αξία της επένδυσης είναι αν οι αποζημιώσεις αυτές θα δοθούν από τους φορολογούμενους ή από τους επενδυτές.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασε το τμήμα φορολογίας με το οποίο προβλέπεται η κατάργηση του αφορολόγητου των χαριστικών αποζημιώσεων.

Και στο βάθος επόπτες και πολιτικοί

Αν και τα πιο πάνω χρηματοοικονομικά δεδομένα έχουν μεγάλο ρόλο στη διαδικασία, το θέμα της πώλησης του Συνεργατισμού απασχολεί τόσο τους επόπτες, εντός και εκτός Κύπρου, όσο και την πολιτική ηγεσία.

Οι επόπτες θα αξιολογήσουν τους επενδυτές που θα συμμετέχουν στη μετοχική δομή του επενδυτή που θα εξαγοράσει τη Συνεργατική Τράπεζα, βλέποντας, μεταξύ άλλων, το ιστορικό που έχουν οι επενδυτές σε ζητήματα διακυβέρνησης, και κυρίως σε θέματα ξεπλύματος χρήματος.  Για το τελευταίο, η ΚΤ έχει επιβάλει ήδη μεγάλα πρόστιμα σε κυπριακές τράπεζες, θέλοντας να αναδείξει την αυστηρότητα που υπάρχει στο εγχώριο κανονιστικό πλαίσιο.

Σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχει ήδη εμπλοκή του υπουργού οικονομικών, που, ως γνωστό, είχε ρόλο και στον συντονισμό της ομάδας επενδυτών, που τελικώς κατέληξε να είναι σήμερα μεγαλομέτοχοι στην Ελληνική Τράπεζα.

Όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα, η Ελληνική είναι ένας από τους βασικούς διεκδικητές του Συνεργατισμού και, εκτός απροόπτου, η επένδυση θα απαιτήσει την τοποθέτηση νέων κεφαλαίων από τους υφιστάμενους και, ενδεχομένως, από νέους επενδυτές.

Του Λεύκου Χρίστου