You are here

Τρικυμία στην Ελληνική Τράπεζα

27/08/2020 07:33

Διαφωνίες μετόχων, αμφιλεγόμενα αποτελέσματα και απουσία ξεκάθαρης κατεύθυνσης είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη νέα διοικητική φουρτούνα που πλήττει από χθες την Ελληνική Τράπεζα, μετά τη διαρροή πληροφορίων για επικείμενη παραίτηση του CEO της, Γιάννη Μάτση.

Η είδηση της αποχώρησης ή απομάκρυνσης του κ. Μάτση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί από την Ελληνική Τράπεζα, παρά το ότι διέρρευσε κατά τη διάρκεια της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, όταν η μετοχή της τύγχανε διαπραγμάτευσης.

Η δυστοκία στην έκδοση επίσημης ανακοίνωσης δεν είναι άσχετη με τη διχογνωμία που επικρατεί στα ανώτατα δώματα της Τράπεζας για τον τρόπο χειρισμού της.

Το ΔΣ συνήλθε χθες σε πολύωρη συνεδρίαση για να εξετάσει, μεταξύ άλλων, και το πιθανό διαζύγιο με τον κ. Μάτση.

Στελέχη των εποπτικών αρχών ΧΑΚ και ΕΚ, επεσήμαναν στη StockWatch ότι η διοίκηση της Ελληνικής όφειλε χθες να εκδώσει ανακοίνωση και να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό κατά πόσο ευσταθούσαν ή όχι οι φημολογίες περί αποχώρησης του κ. Μάτση από την Τράπεζα, ειδικότερα όταν η μετοχή της τύγχανε διαπραγμάτευσης.

Οι φημολογίες πάντως δεν διαψεύστηκαν μέχρι τώρα.  Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Μάτση και ανώτερα στελέχη της τράπεζας διατύπωναν την εκτίμηση ότι ο CEO της τράπεζας θα πρέπει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να θεωρείται παρελθόν.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch από άτομα τα οποία έχουν γνώση των εξελίξεων στην Ελληνική Τράπεζα, αναφέρουν ότι η αποχώρηση Μάτση, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Στο στενό τραπεζικό περιβάλλον και ειδικότερα εντός της διοίκησης της ΗΒ, υπόβοσκε εδώ και λίγους μήνες πιθανό διαζύγιο.

Δύσκολη συγκυρία

Η αναμενόμενη αποχώρηση Μάτση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία το τραπεζικό σύστημα θα τεθεί εκ νέου ενώπιον δύσκολων καταστάσεων, λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που προκαλούνται στην οικονομία από την πανδημική κρίση.

Ειδικότερα, η διεύθυνση και η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας καλούνται να διαχειριστούν πολλά εμπλεκόμενα συμφέροντα και δύσκολες καταστάσεις, κυρίως σε διοικητικό επίπεδο.

Από τη νέα έκδοση κεφαλαίου του 2018, ήταν εμφανές ότι η ανατροπή συσχετισμών στο ΔΣ λόγω προσθήκης νέων μετόχων, θα προκαλούσε τριγμούς στη διευθυντική δομή.

Η Wargaming και το Third Point είχαν επιλέξει και διορίσει τον κ. Μάτση τον Δεκέμβριο του 2016 ως CEO της Τράπεζας, σε αντικατάσταση του ολλανδού Bert Pijls.

Από την αρχή, ο νέος μεγαλομέτοχος, η Δήμητρα, έβλεπε με δυσπιστία την ανώτατη διευθυντική ομάδα της ΗΒ, θεωρώντας ότι ήταν «ελεγχόμενη» από τους δύο εν λόγω μεγάλους μετόχους.

Η Δήμητρα, αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο από 10% σε 21%, και σε συνεργασία με το ταμείο προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων μελών της ΕΤΥΚ που έχει αποκτήσει ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6,3% έχει δημιουργήσει μία δυναμική στις αποφάσεις εντός του ΔΣ.

Η παρουσία έξι μεγαλομετόχων στην Ελληνική δυσκόλεψε την εξεύρεση κοινής στρατηγικής για την Τράπεζα, και η ηγεσία του κ. Μάτση δεν φαίνεται να βοήθησε στο να βρεθούν γέφυρες αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ των παλαιών και των νέων μετόχων.

Διαχρονική δυστοκία

Παρά την απορρόφηση του καλού χαρτοφυλακίου της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας, από την Ελληνική, μία συμφωνία που έφερε και τη σφραγίδα του Γ. Μάτση, η πορεία της τράπεζας δεν έχει μέχρι σήμερα την αναμενόμενη πορεία.

Στο πλαίσιο της απορρόφησης των καλών εργασιών της ΣΚΤ η Ελληνική εξασφάλισε τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία από τον Συνεργατισμό, αφήνοντας στην ΚΕΔΙΠΕΣ τα υπόλοιπα.  Κατάφερε επίσης να εξασφαλίσει κρατικές εγγυήσεις για τυχόν ζημιές από δάνεια που θα καταστούν μην εξυπηρετούμενα – εγγυήσεις που θα έχουν τη δική τους σημασία το επόμενο διάστημα, όταν θα φανούν οι συνέπειες της πανδημικής κρίσης στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Η επένδυση εκατομμυρίων ευρώ των μεγάλων μετόχων της ΗΒ το 2018, όμως, συνεχίζει να καταγράφει ζημιές, στις οποίες προστέθηκε και η αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημική κρίση.

Η μετοχή της καταγράφει μείωση 26% από την τιμή που αποκτήθηκαν οι μετοχές από τους μετόχους που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου το 2018.

Η ΗΒ δεν εισήλθε ακόμη σε σταθερή κερδοφορία και οι μέτοχοι της έχουν να δουν μέρισμα από το 2011. 

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η Τράπεζα παρουσίασε ζημιές και προειδοποίησε ότι τα φετινά αποτελέσματα θα επηρεαστούν αρνητικά από τις οικονομικές συνθήκες της πανδημίας.

Διαχρονικά η Ελληνική δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στα τραπεζικά δρώμενα.  Ούτε το 2013 όταν οι δύο βασικοί πυλώνες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή προέβησαν σε κουρέματα των καταθετών των μετόχων και κατόχων των αξιογράφων, λόγω της μεγάλης έκθεσης των δύο τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα.

Η ενδεχόμενη παραίτηση Μάτση γεννά διάφορα ερωτήματα αν ληφθεί υπόψη ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τις τράπεζες.

Είναι μία εξέλιξη που δεν εκπέμπει και το καλύτερο μήνυμα δεδομένης και της δυστοκίας που υπάρχει σε βασικές πηγές εσόδων της τράπεζας καθώς η υγειονομική κρίση δυσχεραίνει το αναπτυξιακό πρόγραμμα όλων των τραπεζών.

Στο βάθος ακούεται το όνομα του Κ. Λοϊζίδη

Οι πληροφορίες φέρουν τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής και Διευθύνοντα Σύμβουλο της AstroBank Κωνσταντίνο Λοϊζίδη να αντικαθιστά τον κ. Μάτση.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο, αναφέροντας στη StockWatch ότι «δεν έχω πρόταση από κανένα επίσημο όργανο της Ελληνικής».

Ο κ. Λοϊζίδης, είχε θητεύσει ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας από το 1996-2005.

Αντικαταστάθηκε από τον Μάκη Κεραυνό.

Την ίδια περίοδο, ο κ. Λοϊζίδης είχε παραιτηθεί και από πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών.

Στην ΑstroBank, δεν είναι άγνωστες οι προθέσεις Λοϊζίδη για αποχώρηση καθώς οι πληροφορίες τον φέρουν να έχει κάνει κάποια μνεία στους λιβανέζους ιδιοκτήτες της τράπεζας.

Του Λεύκου Χρίστου