You are here

Τρόικα: Μην κρατάτε «όμηρο» το πλαίσιο εκποιήσεων

05/10/2021 07:07

Χωρίς τον απεγκλωβισμό από τη βουλή του νομικού πλαισίου που αφορά στις εκποιήσεις, οι διεθνείς πιστωτές και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν πρόκειται να εγκρίνουν αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (national asset management company).

Τη σαφή αυτή θέση διατύπωσε το τεχνοκρατικό κλιμάκιο της τρόικας, (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) προς το ΥΠΟΙΚ και τη διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας, των δημόσιων οικονομικών και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. 

Η αξιολόγηση, που άρχισε στις 14 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 30 του ίδιου μήνα, έγινε μέσω τηλεργασίας, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από άτομα που συμμετείχαν στις συζητήσεις με το κλιμάκιο των διεθνών πιστωτών, οι τεχνοκράτες της Τρόικας για πολλοστή φορά έκρουσαν το κώδωνα στις κυπριακές αρχές, υποδεικνύοντας ότι η ψήφιση από τη βουλή το 2016 του θεσμικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, ήταν προαπαιτούμενο στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος και θα έπρεπε να αφεθεί απερίσπαστο,

Εξέφρασαν δυσανασχέτηση για το γεγονός ότι η κυπριακή βουλή, κρατά εδώ και ένα χρόνο «όμηρο», κατά την έκφραση τους, το πλαίσιο των εκποιήσεων, αγνοώντας, όπως υπέδειξαν, το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Ειδικότερα, όταν στη συζήτηση τέθηκε η προοπτική να μετατραπεί η ΚΕΔΙΠΕΣ σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, οι τεχνοκράτες της τρόικας ήταν κατηγορηματικοί.

Κατέστησαν σαφές ότι δεν τάσσονται κατά της ιδέας να μετεξελιχθεί η ΚΕΔΙΠΕΣ σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο, ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορεί η κρατική εταιρεία να αναλάβει το ρίσκο να απορροφήσει κόκκινα δάνεια εμπορικών τραπεζών αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο εκποιήσεων.

Εξήγησαν ότι σε περίπτωση που η ΚΕΔΙΠΕΣ μετατραπεί σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και το θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις θα είναι ανενεργό, το κράτος, ως ο μοναδικός μεγαλομέτοχος της ΚΕΔΙΠΕΣ, (κατέχει το 99%), ενδέχεται να κληθεί να καλύψει κεφαλαιακές ανάγκες της εταιρείας.

Σε μία τέτοια περίπτωση, τόνισαν, θα υποστούν πλήγμα τα δημόσια οικονομικά και το κόστος θα κληθεί να αναλάβει ο φορολογούμενος.

Το ύψος των κόκκινων δανείων εντός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ανέρχεται σήμερα περίπου στα €5 δισ.

Ο βασικός λόγος που προωθείται από το ΥΠΟΙΚ η ιδέα της μετατροπής της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (bad bank), είναι να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων, κυρίως των δύο συστημικών τραπεζών, ώστε να ελαφρυνθούν οι ισολογισμοί τους, να επέλθει σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα και να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο οι επόπτες να αξιώσουν αυξημένες προβλέψεις, μετά την άρση της πανδημικής κρίσης.

Η τρόικα, θεωρεί ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ, με βάση τα οικονομικά της αποτέλεσμα, τη σωστή διαχείριση των πόρων που έχει και το στρατηγικό πλάνο που έχει εγκρίνει η διοίκηση της, είναι παράγοντες που θα σταθμιστούν θετικά από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για να εγκρίνει το αίτημα του ΥΠΟΙΚ για μετεξέλιξη της.

Φτάνει, όπως σημείωσαν, να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και χωρίς αλλαγές το θεσμικό πλαίσιο εκποιήσεων.

Επιλέγεται ο συμβουλευτικός οίκος για bad bank

Ανώτερα στελέχη του ΥΠΟΙΚ και της ΚΕΔΙΠΕΣ, ανέφεραν στη StockWatch ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να επιλεγεί ο συμβουλευτικός οίκος που θα αναλάβει την ετοιμασία μελέτης για τη μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (national asset management company).

Στο short list των υποψήφιων οίκων που επέδειξαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από το ΥΠΟΙΚ, περιλαμβάνονται και δύο κυπριακά γραφεία.

Η μελέτη, με βάση τους όρους εντολής, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στο ΥΠΟΙΚ αρχές Δεκεμβρίου καθώς, πριν το τέλος του έτους, θα πρέπει να υποβληθεί το σχετικό αίτημα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  

H ΚΕΔΙΠΕΣ λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της πώλησης του καλού χαρτοφυλακίου της πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα.

Του Λεύκου Χρίστου