You are here

Τσουβάλι οι προβλέψεις το 2017

10/01/2018 07:24

Προβλέψεις που ξεπερνούν το €1,2 δισ. έχουν περάσει μέχρι τα το τέλος Σεπτεμβρίου 2017 στα βιβλία τους οι τράπεζες αυξάνοντας σημαντικά την κάλυψη για μη εξυπηρετούμενα δάνεια μετά τις παραινέσεις των ευρωπαίων εποπτών.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι τράπεζες έκαναν το εννεάμηνο του 2017 περισσότερες προβλέψεις απ’ ότι είχαν κάνει το 2016, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι τα προβλήματα στους ισολογισμούς θα χρειαστούν χρόνο να εξυγιανθούν.

Το τρίτο τρίμηνο του 2017 οι προβλέψεις ανήλθαν στα €182 εκ. από €828 εκ. το δεύτερο τρίμηνο.  Το πρώτο τρίμηνο του έτους οι προβλέψεις είχαν περιοριστεί στα €200 εκ.

Οι τρεις συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε προβλέψεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 60% και σε άλλες, πλησιάζουν το 50% που τους είχαν ζητήσει οι επόπτες προ διετίας.

Η αύξηση των προβλέψεων σημειώνεται εν μέσω των πιέσεων των εποπτών αλλά και της εφαρμογής του λογιστικού προτύπου IFRS 9 που αναγκάζει τις τράπεζες να λάβουν υπόψιν μελλοντικούς κινδύνους σε δάνεια.

Πέραν των προβλέψεων για παλιά δάνεια, οι τράπεζες αναμένεται στο μέλλον ότι θα πρέπει να παίρνουν πιο γρήγορα προβλέψεις για νέα προβληματικά δάνεια.  Οι σχετικές οδηγίες της ΕΚΤ βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση, εν μέσω έντονων πολιτικών αντιδράσεων, κυρίως από την Ιταλία.

Η αύξηση των προβλέψεων επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες κατέγραψαν ζημιές €632,5 εκ. το εννεάμηνο του 2017 έναντι κερδών €254,5 εκ. το εννεάμηνο του 2016.

Παρά τις ζημιές, τα κεφάλαια των τραπεζών βρίσκονται πάνω από τους ελάχιστους κεφαλαιακούς δείκτες.  Κάποιες τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες για έκδοση νέου κεφαλαίου.

Της Γεωργίας Χαννή