You are here

Β. Κουρουνάς: Οι επόπτες ζητούσαν μείωση των ΜΕΔ

25/09/2018 15:51

Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές ζητούσαν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε ο πρώην ανώτερος διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Βαρνάβας Κουρουνά.

Καταθέτοντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ανέφερε ότι «το 2015 και το 2016 ο στόχος επικεντρώθηκε στις αναδιαρθρώσεις και όχι στη μείωση των ΜΕΔ ενώ οι επόπτες ζητούσαν να μειωθούν τα ΜΕΔ το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Κουρουνάς ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2017 η ΚΤ έθεσε ως στόχο στη ΣΚΤ, τη μείωση των ΜΕΔ εντός του επταμήνου κατά 25%. Ο στόχος μέχρι τέλος του 2017 ήταν μια μείωση της τάξης των €800 εκ., είπε.

Ο κ. Κουρουνάς ο οποίος διορίστηκε το 2015 από την Altamira ως διευθυντής για να εφαρμόσει την  στρατηγική της για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέφερε ότι υπήρχαν δύο διευθύνσεις. Η μια ασχολείτο με τις αναδιαρθρώσεις των δανείων που είχαν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών και η άλλη ασχολείτο με τα τερματισμένα δάνεια.

Απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Αρέστη ποιο ήταν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2015 που ανέλαβε, είπε ότι ήταν κοντά στο 60% δηλαδή €7,3 δισ. σε 108 χιλιάδες λογαριασμούς και μειώθηκαν γύρω στο 56%-57%.

Απαντώντας σε άλλη διευκρινιστική ερώτηση εξήγησε ότι «το ποσοστό μειώθηκε ελαφρώς» λέγοντας ότι στις 31/12/2017 τα ΜΕΔ ανέρχονταν σε €6,4 δσ. και είχαν μειωθεί τέλος του 2015 περίπου κατά €1,2 δισ. την ίδια ώρα μειώθηκαν σημαντικά και οι χορηγήσεις, έτσι το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλό».

Οι επόπτες προέκρινα την πλατφόρμα της Altamira

Ο κ. Κουρουνάς είπε ότι οι επόπτες προέκρινα την πλατφόρμα της Altamira για την επίλυση του προβλήματος για διάφορους λόγους. «Ζητούσαν πλέον πολύ πιο γρήγορες λύσεις και πιο δραστικές» συμπλήρωσε. Πρόσθεσε ότι μια ξένη εταιρεία φέρνει τεχνογνωσία και εμπειρία που δεν έχει η τράπεζα, ενώ την ίδια ώρα η τράπεζα μεταφέρει ένα σημαντικό κομμάτι του κινδύνου εκτός.

Όσον αφορά την απόδοση της Altamira από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2018, είπε ότι στη διαχείριση ακινήτων η κοινοπραξία πέτυχε πωλήσεις ύψους €72 εκ. (αύξηση κατά 257% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017), ενώ στο κομμάτι της απόκτησης ακινήτων έναντι χρεών η βελτίωση ανήλθε σε 306% (€244 εκ. το οκτάμηνο του 2018 έναντι €60 εκ. την ίδια περίοδο το 2017).

Σημείωσε ότι κατά την περίοδο του οκταμήνου του 2018 η κοινοπραξία πέτυχε €940 εκ. ανακτήσεις (αναδιαρθρώσεις, εξοφλήσεις κλπ). Αυτό σύμφωνα με τον κ. Κουρουνά είναι μια αύξηση 35% σε σχέση με το 2017.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του μέλους της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους, ο κ. Κουρουνάς ανέφερε ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν ήταν η επανεμφάνιση προβλημάτων σε αναδιαρθρωμένα δάνεια.

Όσον αφορά τη μεταφορά κόκκινων δανείων εκτός ισολογισμού, ο κ. Χαραλάμπους παρατήρησε ότι «ήταν μια λογιστική πράξη διαγραφής» που έριξε τις ΜΕΧ σε απόλυτους αριθμούς στο 58% μετά το 2015.

Πάντως ο κ. Κουρουνάς είπε ότι από το 2017 άλλαξε ο στόχος και η νέα κατεύθυνση από τους επόπτες ήταν η τράπεζα να μην επιδιώκει μόνο αναδιαρθρώσεις δανείων, αλλά και εισπράξεις μετρητών και ανταλλαγή ακινήτων έναντι χρεών.

Η κατάθεση του Βαρνάβα Κουρουνά έχει οριστεί να συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη στις 9.45 πμ.

Της Ηρώς Ευθυμίου