You are here

Βαριές ευθύνες κυβέρνησης για ΣΚΤ δείχνει ο πρώτος γύρος

09/08/2018 07:13

Τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης με τους διορισμούς ημετέρων στον Συνεργατισμό δείχνει ο πρώτος γύρος των ακροάσεων της ερευνητικής επιτροπής, που ολοκληρώθηκε χθες.

Οι δέκα μάρτυρες στην πλειονότητα τους διετέλεσαν, εκτελεστικοί ή μη εκτελεστικοί σύμβουλοι στη Συνεργατική Τράπεζα, οι οποίοι διορίστηκαν μετά τα δραματικά γεγονότα στον τραπεζικό τομέα τον Μάρτιο του 2013 με στόχο τη διάσωση της τράπεζας, αλλά στην πορεία υπέβαλαν την παραίτηση τους.

Όλοι σχεδόν που κατέθεσαν, άγγιξαν, είτε ευθέως, είτε έμμεσα, το θέμα της κομματοκρατίας εντός του Συνεργατισμού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους διορισμούς σε θέσεις κλειδιά που έγιναν μετά το 2013 και στην κάκιστη διακυβέρνηση του δεύτερου πιο μεγάλου τραπεζικού οργανισμού.

Κάποιοι εξ αυτών άφησαν αιχμές σε βάρος εκτελεστικών συμβούλων ότι είχαν κομματικές πλάτες, ή πολιτική στήριξη από μέλη της εκτελεστικής εξουσίας και ανέδειξαν, ως παράδειγμα της κακοδιαχείρισης, τη μυστική σύμβαση ανάθεσης εργασιών στην Αλταμίρα, χωρίς προσφορές.

Οι ισχυρισμοί τους θα αποτελέσουν αντικείμενο αξιολόγησης από την τριμελή διερευνητική επιτροπή, η οποία μετά το πέρας της διεξαγωγής της σχετικής έρευνας θα εκδώσει πόρισμα για να τεθεί ενώπιον της νομικής υπηρεσίας για να εξετάσει με τη σειρά της αν προκύπτουν ή όχι ποινικά αδικήματα.

Εκτιμάται ότι το πολιτικό σκέλος των ισχυρισμών των όσων κατέθεσαν ή αυτών που έπονται θα είναι δύσκολο να οδηγήσει σε ουσιαστική παρέμβαση της εισαγγελίας.

Η κομματική παρουσία στον Συνεργατισμό αναδεικνύεται ως ένα από τα βασικά συστατικά της αποτυχίας των δανειοδοτήσεων, και μετά το 2013, της δυσκολίας στις εισπράξεις.

Είναι ενδεικτική η αναφορά του τέως γενικού διευθυντή της ΣΚΤ, οικονομολόγου Μάριου Κληρίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι ανάλογα με την εκλογική δύναμη των κομμάτων ήταν και οι κομματικές ισορροπίες στα διάφορα ΣΠΙ.

Μέσα από τις καταθέσεις μαρτύρων στη διάρκεια της πρώτης φάσης των εργασιών της διερευνητικής επιτροπής φαίνεται να προκύπτουν θέματα για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο μεγάλος μέτοχος της ΣΚΤ κατά 99% ήταν το κράτος και οι διορισμοί των εκτελεστικών ή μη εκτελεστικών συμβούλων αποφασίζονταν από το υπουργείο οικονομικών.

Άλλωστε, η συντριπτική πλειονότητα αυτών που έχουν παραιτηθεί στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, είχαν διοριστεί από το υπουργείο οικονομικών, το οποίο εκπροσωπεί εντός του ΔΣ της ΣΚΤ τον μεγαλομέτοχο που είναι το κράτος.

Θα πρέπει να καταγραφεί, ωστόσο, ότι κάποιοι εκ των μαρτύρων που διαφώνησαν με τους χειρισμούς του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και το κατέθεσαν στην επιτροπή, διευκρίνισαν ότι ο υπουργός δεν παρενέβη άμεσα στο έργο τους, ή ζήτησε οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείριση για τον οποιονδήποτε.

Πάντως, το άδοξο τέλος της Συνεργατικής Τράπεζας, του δεύτερου μεγαλύτερου εγχώριου συστημικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, κατέδειξε για άλλη μία φορά ότι το κράτος – επιχειρηματίας, είναι στις πλείστες περιπτώσεις αποτυχημένο, λόγω ακριβώς της παρέμβασης κομμάτων στη διοίκηση των οργανισμών.

Αυτό παραπέμπει στη Λαϊκή Τράπεζα, στις Κυπριακές Αερογραμμές, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στην επιτροπή σιτηρών, στην κρατική έκθεση, στο συμβούλιο αμπελουργικών προϊόντων κλπ.

Η απευθείας ανάθεση εργασιών χωρίς προσφορές

Ένα επίσης από τα μεγάλα θέματα που αναδείχθηκαν στην πρώτη φάση των εργασιών της διερευνητικής επιτροπής είναι η ανάθεση της διαχείριση των ΜΕΔ της ΣΚΤ στην Αλταμίρα, χωρίς καν να ακολουθηθούν οι στοιχειώδεις διαφανείς διαδικασίες.

Αρκετοί εκ των μαρτύρων επεσήμαναν ότι η μη τήρηση επί του συγκεκριμένου θέματος των διαδικασιών και των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν κάποια διοικητικά στελέχη σε παραίτηση.

Τονίστηκε από το τέως μέλος του ΔΣ της ΣΚΤ Άδωνη Πηγασίου ότι ο ίδιος βρέθηκε ενώπιον προειλημμένης απόφασης την οποία στήριξε, είπε, η «πλειοψηφία» των εκτελεστικών και των μη εκτελεστικών συμβούλων.

Τη διαφωνία του στο θέμα της παράκαμψης των διαδικασιών και της εταιρικής διακυβέρνησης και ειδικά στην απευθείας ανάθεση εργασιών της διαχείρισης των ΜΕΔ στην Αλταμίρα, εξέφρασε ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής με εκτενή αναφορά και ο τέως πρόεδρος του ΔΣ της ΣΚΤ Τάκης Ταουσιάνης.

Αποκάλυψε ότι πριν από το διορισμό του ως πρόεδρος της ΣΚΤ υπήρξε μη δεσμευτικό μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Συνεργατισμού και Αλταμίρα, χωρίς προηγουμένως να είχε καταγραφεί στα πρακτικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ταουσιάνη, στο μνημόνιο περιείχετο όρος για αποκλειστικότητα ο οποίος ήταν δεσμευτικός.

Η απευθείας ανάθεση εργασιών στην Αλταμίρα, ενδέχεται να είναι ένα από τα θέματα τα οποία η νομική υπηρεσία θα θέσει στο μικροσκόπιο της για να διαπιστωθεί, με βάση τις καταθέσεις μαρτύρων, κατά πόσο προκύπτει ή όχι ποινικό αδίκημα.

Ολιγωρία στη διαχείριση των κόκκινων δανείων

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που τέθηκε ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής ήταν η ολιγωρία που επιδείχθηκε πριν και μετά το 2013 σε σχέση με τη διαχείριση των ΜΕΔ.

Είναι η διάχυτη η άποψη, όχι μόνον αυτών που έχουν καταθέσει στην επιτροπή, ότι ένα από τα κύρια προβλήματα που κλόνιζαν τον οργανισμό, ήταν η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, τα πλείστα εκ των οποίων έχουν εξασφάλιση πρώτη κατοικία.

Ρωτήθηκαν από τα μέλη της διερευνητικής επιτροπής άτομα τα οποία, είτε συμμετείχαν, είτε ήταν επικεφαλής της επιτροπής διαχείρισης κινδύνων αν είχαν υποβάλει κάποιες εισηγήσεις για να αναχαιτισθούν τα κόκκινα δάνεια, η απάντηση ήταν ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε σωστά.

Υποστήριξαν ότι σε αυτό το σημαντικό πόστο δεν υπήρχαν έμπειρα και με την ανάλογη τεχνογνωσία άτομα ενώ ο εσωτερικός έλεγχος στις πλείστες ΣΠΙ ήταν ανύπαρκτος.

Είναι αξιοσημείωτη η αναφορά του κ. Πηγασίου ότι οι εποπτικές αρχές «έστηναν» κατά καιρούς τη ΣΚΤ στον τοίχο γιατί καθυστερούσε η λήψη αποδοτικών μέτρων για τη διαχείριση των ΜΕΔ.

Δεν θα πρέπει επίσης να αγνοηθεί η επισήμανση του κ. Ταουσιάνη ότι τόσο στη διοικητική δομή, όσο και στη διευθυντική δομή ήταν σε μεγάλο βαθμό εμφανής η απουσία γνώσης και εμπειρίας για κάποια στελέχη σε θέματα banking.

Οι εργασίες της διερευνητικής επιτροπής θα επαναρχίσουν στις 23 Αυγούστου με τη μαρτυρία του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του χρηματοοικονομικού επίτροπου Παύλου Ιωάννου.

Έγκυροι νομικοί από τους οποίους η StockWatch ζήτησε ένα πρώτο σχόλιο από τις καταθέσεις μαρτύρων ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής, εξέφρασαν την άποψη ότι έως τώρα «δεν φαίνεται να προκύπτουν ισχυρά δεδομένα για να στοιχειοθετηθούν ποινικά αδικήματα».

Του Λεύκου Χρίστου