You are here

ΒOCH: Επενδυτικό ταμείο €190 εκ.

21/11/2017 11:28
Στη δημιουργία επενδυτικού ταμείου ακινήτων στην Κύπρο μεγέθους €190 εκ. που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, προχωρεί η Τρ. Κύπρου.

Στο πλαίσιο ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το εννεάμηνο του 2017, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας John Hourican ανέφερε ότι κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για εγγραφή επενδυτικού ταμείου ακινήτων ως Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), υπό την αίρεση ικανοποίησης συγκεκριμένων όρων, η τράπεζα προχωρεί στη δημιουργία επενδυτικού ταμείου ακινήτων που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Αυτό το ταμείο είναι το πρώτο του είδους του στην Κύπρο και η δημιουργία του συμβάλλει στις προσπάθειές για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό της Τράπεζας.

Σύμφωνα με την τράπεζα, κύρια στρατηγική του επενδυτικού ταμείου είναι η απόκτηση ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου υψηλής ποιότητας εμπορικών ακινήτων, με σταθερές μακροχρόνιες μισθώσεις, σε όλη την Κύπρο. Η μεικτή συνολική μέση απόδοση των ενοικίων, σε ορίζοντα 5 έως 10 ετών, αναμένεται να ξεπερνά το 6% σε ετήσια βάση. Το επενδυτικό ταμείο θα διανέμει ετησίως, υπό μορφή μερισμάτων σε μετρητά, τουλάχιστον το 80% του συνόλου των διανεμητέων καθαρών εσόδων. Με την ικανοποίηση των όρων που τέθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη λήψη τελικής έγκρισης για έναρξη των λειτουργιών του επενδυτικού ταμείου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η τράπεζα θα διαθέσει όλες ή μέρος των μετοχών του ταμείου σε εγχώριους και διεθνείς θεσμικούς και επαγγελματίες επενδυτές. Οι μετοχές του επενδυτικού ταμείου θα εισαχθούν στην αγορά μη διαπραγματεύσιμων επενδυτικών σχεδίων του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Το ταμείο εναλλακτικών επενδύσεων αφορά περίπου 20 συνολικά ακίνητα, τα οποία είναι ενοικιασμένα σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η αξιοποίηση ακινήτων τα οποία περιήλθαν στον έλεγχο της τράπεζας, αποτελούσε ένα από τα μεγάλα ερωτήματα τους τελευταίους μήνες.

Οι πωλήσεις ακινήτων από το Τμήμα Διαχείρισης Ακινήτων (REMU) συνεχίζονται, αλλά η τράπεζα δεν έκρυψε την πρόθεση να αναζητήσει επιπλέον επιλογές πέρα από την παραδοσιακή ανάκτηση και πώληση ακινήτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος είχε σχολιάσει πρόσφατα, πως έπεται σειρά από «μεταμορφωτικές συναλλαγές» τις οποίες η τράπεζα προτίθεται να χρησιμοποιήσει με σκοπό την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από τις αναφορές της τράπεζας συνεπάγεται πως αυτά τα έσοδα θα κυμαίνονται γύρω στα €10 εκ. τον χρόνο και τίθενται πλέον εκτός Τράπεζας Κύπρου, με ντόπιους θεσμικούς επενδυτές να αποτελούν τον βασικό «πελάτη» του ταμείου.

Τα 20 ακίνητα που περιλαμβάνονται στο πακέτο του νέου ταμείου, καλύπτουν ολόκληρη την Κύπρο και είναι σήμερα ενοικιασμένα σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το συνολικό εμβαδό των ακινήτων ξεπερνά τα 9000 τετραγωνικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφόρηση, τα ακίνητα βρίσκονται κυρίως στη Λευκωσία, όπου προκύπτει το 45% της αξίας των ενοικίων, με ένα άλλο 21% να προέρχεται από τη Λεμεσό, και 14% από την Πάφο.

Το ένα τρίτο των ακινήτων αφορά σε εμπορικές αναπτύξεις λιανικού εμπορίου. Ωστόσο, στο πακέτο περιλαμβάνονται και γραφειακοί χώροι, ξενοδοχεία, ακόμα και πανεπιστήμια.

Οι ενοικιαστές των ακινήτων δεν επηρεάζονται αφού υφίστανται τα σημερινά τους ενοίκια, με τα τρέχοντα συμβόλαια να παραμένουν σε ισχύ. Μοναδική διαφοροποίηση, από τη στιγμή που τα ακίνητα είναι πλέον στην κατοχή του ταμείου, είναι πως οι σημερινοί ενοικιαστές θα πρέπει να διαπραγματευτούν την ανανέωση των συμβολαίων με το ίδιο το ταμείο, και όχι με την τράπεζα. Κατά μέσο όρο, τα συμβόλαια λήγουν σε λίγο περισσότερο από 7 χρόνια.

Της Γεωργίας Χαννή