You are here

Βουτιά 38% στα νέα δάνεια

05/06/2020 12:41

Μεγάλη βουτιά στην παραχώρηση νέων δανείων δείχνουν τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020, με την υγειονομική κρίση να ενισχύει την ήδη μειωμένη ζήτηση για νέα δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα νέα δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες το τετράμηνο του 2020 (εκτός των αναδιαρθρώσεων) περιορίστηκαν στα €619 εκ. από €994 εκ. το τετράμηνο του 2019 σημειώνοντας μείωση 37,8%.

Τα νέα επιχειρηματικά δάνεια παρουσιάζουν μείωση 42,3%.  Ανήλθαν στα €345 εκ. από €598 εκ. πέρσι.

Τα νέα δάνεια προς νοικοκυριά παρουσίασαν μείωση 31% καθώς ανήλθαν στα €273 εκ. από €396 εκ.

Οι τράπεζες προσδοκούν σε αύξηση των δανείων με βάση τα σχέδια που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Τα σχέδια αφορούν επιδότηση επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια, επιδότηση επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια, συμμετοχή της κυπριακής Δημοκρατίας στο πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, σχέδιο παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ για χορήγηση δανείων προς τις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ρευστότητα μέχρι €800 εκ. για χρηματοδότηση ΜΜΕ μέσω του ταμείου επιχειρηματικότητας Κύπρου και σχέδιο επιδότησης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων.

Τραπεζικά στελέχη που μίλησαν στη StockWatch σημείωσαν ότι τα δάνεια που θα παραχωρηθούν με βάση τα κρατικά σχέδια θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου.

Υπογράμμισαν ότι οι επιχειρήσεις διψούν για ρευστότητα και οι τράπεζες θα τη δώσουν ενώ όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια δεν διαβλέπουν ακόρεστη ζήτηση.

Επεσήμαναν ότι για κάποια σχέδια χρειάζεται η έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να δοθεί τις επόμενες μέρες, ενώ έχουν ζητηθεί και κάποιες διευκρινίσεις από το σύνδεσμο τραπεζών.

Εκπρόσωποι των τραπεζών μετέφεραν την ετοιμότητα τους να στηρίξουν την οικονομία στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναδιαρθρώσεις

Τα στοιχεία της ΚΤ δείχνουν μεγάλη διαφοροποίηση που παρουσιάζεται στις αναδιαρθρώσεις.  Στις επιχειρήσεις οι αναδιαρθρώσεις αυξήθηκαν στα €247,4 εκ. από €26,8 εκ. ενώ στα νοικοκυριά έφτασαν τα €85,1 εκ. από €24,3 εκ.

Το 2019 τα νέα δάνεια που παραχώρησαν οι τράπεζες περιορίστηκαν στα €3 δισ. από €3,1 δισ. το 2018 σημειώνοντας μείωση 5,2%.

Η μείωση στην παραχώρηση νέων δανείων καταγράφεται παρά τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια δανείων.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. υποχώρησε στο 2,97%, σε σύγκριση με 3,18% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε πτώση στο 2,42%, σε σύγκριση με 3,05% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε στο 3,02%, σε σύγκριση με 2,99% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας σημείωσε άνοδο στο 2,12%, σε σύγκριση με 2,10% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά παρουσίασε οριακή αύξηση στο 0,12%, σε σύγκριση με 0,11% τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες κατέγραψε μείωση στο 0,07%, σε σύγκριση με 0,10% τον προηγούμενο μήνα.

Της Γεωργίας Χαννή