You are here

W. Ross: Γυρίζει σελίδα η Τρ. Κύπρου

07/10/2014 06:02
Οι καταθέτες και οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου πρέπει να είναι ενθουσιασμένοι με το προτεινόμενο ΔΣ, τονίζει σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο Wilbur Ross.

Ο κ. Ross και το Tyrus Capital ανακοίνωσαν χθες ότι προτείνουν στην ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας στις 20 Νοεμβρίου δέκα μέλη για το διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων τα έξι είναι νέα.

Ξεχωρίζει το όνομα του Josef Ackerman, πρώην CEO της Deutsche Bank, για τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της Τρ. Κύπρου. Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο κ. Ross και ο νυν αντιπρόεδρος Vladimir Strzhalkovskiy προτείνονται ως αντιπρόεδροι της Τράπεζας.

«Αυτό είναι ένα πλήρως διεθνοποιημένο συμβούλιο, που συνδυάζει τεχνογνωσία και αντιπροσωπευτικότητα», σημείωσε ο κ. Ross.

Τόνισε τη βαθύτατη τραπεζική γνώση και πείρα που έχουν κάποια από τα νέα μέλη του ΔΣ, αλλά και τη σημαντική διοικητική εμπειρία ρώσων και κυπρίων στο ΔΣ.

Το νέο ΔΣ είναι «πολύ αντιπροσωπευτικό», σημειώνει ο 76χρονος ιδρυτής του ομώνυμου hedge fund, που συνέβαλε στην προσέλκυση πέραν των €500 εκ. στην τελευταία έκδοση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου. Ο κ. Ross έχει εμπειρία στην αναδιάρθρωση τραπεζών, περιλαμβανομένης της Virgin Money, της Kansai Sawayaka Bank στην Ιαπωνία και άλλων τραπεζών στις ΗΠΑ. Προηγουμένως, πώλησε την εταιρεία του παραγωγής χάλυβα στην Arcelor Mittal.

Ο κ. Ross θεωρεί σημαντική την παρουσία κυπρίων στο ΔΣ, παρά το ότι οι κύπριοι έχουν σχετικά μικρό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου.

Στο προτεινόμενο ΔΣ περιλαμβάνεται ο διευθυντής της Τράπεζας Χριστάκης Πατσαλίδης, ο πρώην διοικητικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας και διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Κύπρου Μάικ Σπανός, και οι νυν διοικητικοί σύμβουλοι Μάριος Καλοχωρίτης και Ιωάννης Ζωγραφάκης.

Η νέα σύνθεση του ΔΣ στέλλει μηνύματα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στους καταθέτες και μετόχους της Τράπεζας, αναφέρει ο κ. Ross.

«Θέλουμε τη μετοχή της Τράπεζας να πάει πολύ καλά προς όφελος των μετόχων της, αρκετοί εκ των οποίων προέκυψαν από το bail-in», τονίζει ο αμερικανός επενδυτής, που είναι ο μόνος που έχει εκλεγεί τόσο στο Turnaround Management Hall of Fame όσο και στο Private Equity Hall of Fame.

Το υφιστάμενο 14μελές ΔΣ της Τράπεζας είναι μεγαλύτερο από τους νέους κανονισμούς της Κεντρικής Τράπεζας, που περιορίζουν το μέγιστο αριθμό συμβούλων στους 13.

Ο κ. Ross αναφέρει στη StockWatch ότι «το προτεινόμενο μέγεθος του νέου ΔΣ είναι επαρκές, για την ώρα», σημειώνοντας ότι «υπάρχει κάποιο μικρό περιθώριο για 1-2 πρόσθετα μέλη», πέραν των 10 που ήδη προτάθηκαν.

Σε σχέση με την εκπροσώπηση των συμφερόντων της Λαϊκής, που κατέχει το 9,7% των μετοχών της BOCY, ο κ. Ross τονίζει ότι «είναι πρόθεση μας να έχουμε τακτικές και πλήρεις συζητήσεις με τα μέρη που έχουν υποστεί bail-in, αφού έχουν σημαντικό ποσοστό του κεφαλαίου της Τράπεζας».

«Επιδιώκουμε να έχουμε απευθείας επικοινωνία μαζί τους», αναφέρει.

Σε σχέση με τη σύνθεση του ΔΣ, ο κ. Ross τονίζει πως όλα τα μέλη έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τα συμφέροντα των μετόχων και σημειώνει πως υπάρχει επαρκής ανεξαρτησία των μελών του ΔΣ, από τη διεύθυνση της Τράπεζας.

«Έχουμε φτιάξει ένα πολύ αντιπροσωπευτικό ΔΣ, με μεγάλη τεχνογνωσία, που στέλλει τα σωστά μηνύματα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και μετόχων της BOCY», καταλήγει στις δηλώσεις του στη StockWatch.