You are here

ΥΠΟΙΚ: Αγορά ΜΕΔ με πλεονάσματα ΚΕΔΙΠΕΣ

09/02/2021 07:13

Η ΚΕΔΙΠΕΣ μπορεί να δώσει αξιόπιστη λύση στην αποσυμφόρηση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών αγοράζοντας τα κόκκινα δάνεια τους με τα αποθέματα που δημιουργεί και διαδραματίζοντας παράλληλα κοινωνικό ρόλο, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδη.

Μιλώντας στη StockWatch, ο ΥΠΟΙΚ καθησυχάζει ανησυχίες και προειδοποιήσεις που προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι τυχόν μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε κακή τράπεζα θα επιβαρύνει το φορολογούμενο πολίτη σημειώνοντας ότι θα αγοράζει τα ΜΕΔ τραπεζών με ίδιους πόρους.

Τονίζει παράλληλα ότι ο ρόλος της ΚΕΔΙΠΕΣ δεν θα περιοριστεί μόνο στους όρους εντολής μίας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, αλλά θα διαδραματίσει και κοινωνικό ρόλο, ως κρατικός φορέας.

Διευκρίνισε ότι η υπό ετοιμασία πρόταση του Υπουργείου για να καταστεί η ΚΕΔΙΠΕΣ εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, θα πρέπει να τύχει της αποδοχής των εποπτικών αρχών στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, ώστε να απεγκλωβιστεί η εταιρεία από τις δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατίας από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ, στο πλαίσιο της πώλησης του καλού χαρτοφυλακίου της πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα.

Με βάση τις δεσμεύσεις αυτές, η ΚΕΔΙΠΕΣ, δεν νομιμοποιείται να εκτελεί τραπεζικές εργασίες, παρά μόνο να διαχειρίζεται τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις της πρώην ΣΚΤ.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι οι κυπριακές αρχές θα προσπαθήσουν, παραθέτοντας βάσιμα επιχειρήματα, στο να πειστούν οι επόπτες και να αποδεχθούν αλλαγή των όρων που διέπουν τη λειτουργία της ΚΕΔΙΠΕΣ και να μετατραπεί σε κακή τράπεζα.

«Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά έχουμε συγκεντρώσει επιχειρήματα τα οποία θα θέσουμε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και θα ζητήσουμε τόσο με τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν, όσο και με τις αρχές της ΕΚΤ», παρατήρησε ο Υπουργός.

Οι εποπτικοί λόγοι της ΚΤ για εξεύρεση συμβούλου

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή σχετικά ρεπορτάζ της StockWatch ο κ. Πετρίδης επιβεβαίωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διεργασιών για εξεύρεση συμβουλευτικού οίκου σε σχέση με την προοπτική σύστασης κακής τράπεζας. 

«Έχουμε ενημερωθεί για τις εν λόγω διαδικασίες που προωθεί η ΚΤ, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τις προθέσεις του ΥΠΟΙΚ για μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», είπε ο κ. Πετρίδης.

«Η ΚΤ διεξάγει ασκήσεις επί χάρτου οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί», είπε. 

Εξήγησε ότι η εξεύρεση συμβουλευτικό οίκου από την ΚΤ σε σχέση με τη λειτουργία κακής τράπεζας, γίνεται για καθαρά εποπτικούς λόγους και λόγους προληπτικής πολιτικής στην περίπτωση που η εγχώρια εποπτική αρχή θα έχει ενώπιον της μία τέτοια τράπεζα.

«Εταιρεία» για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού 

Ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε και στο διττό ρόλο που θα έχει η ΚΕΔΙΠΕΣ, ως εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

«Η ΚΕΔΙΠΕΣ θα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει και κοινωνικό ρόλο, ως κρατικός φορέας, καταρτίζοντας σχέδια τύπου «mortgage to rent» για την προστασία, τόσο της πρώτης κατοικίας, όσο και της πρώτης επαγγελματικής στέγης για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Τόνισε ότι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και της ΚΕΔΙΠΕΣ εργάζονται πυρετωδώς μελετώντας το ενδεχόμενο αυτό στη βάση παρόμοιων μοντέλων που εφαρμόζονται με επιτυχία σε κράτη της Ευρώπης και ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημείωσε ότι οι όροι που θα διέπουν το σχέδιο του «mortgage to rent» θα είναι αυστηροί και στοχευμένοι και θα άπτονται της οικονομικής υπόστασης των επηρεαζόμενων στη βάση των εσόδων τους και των ηλικιών τους.

«Το σχέδιο ενδέχεται να προβλέπει και επιδοτούμενο ενοίκιο το οποίο πιθανό να καταβάλλεται από το κράτος, με δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας σε ένα χρονικό ορίζοντα πέντε ετών και σε μειωμένη τιμή», είπε ο ΥΠΟΙΚ.

«Κατανοώ τις ανησυχίες των ακαδημαϊκών»

Κληθείς να σχολιάσει επιφυλάξεις και ανησυχίες ακαδημαϊκών που έχουν διατυπώσει κατά καιρούς στη StockWatch, ο κ. Πετρίδης διαβεβαίωσε ότι ο φορολογούμενος δεν πρόκειται να βάλει λεφτά από την τσέπη του και ούτε θα χρειαστούμε, όπως είπε, λεφτά από ιδιώτες επενδυτές.

«Με τους ίδιους πόρους της η ΚΕΔΙΠΕΣ θα μπορεί να λειτουργήσει ως εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», τόνισε.

«Συμφωνώ πλήρως με τις επισημάνσεις των ακαδημαϊκών, διότι είναι αλήθεια ότι από τη μία δεν πρέπει να τίθεται θέμα ηθικού διλήμματος και από την άλλη επιβάλλεται να προστατευτεί η τσέπη του φορολογούμενο πολίτη», πρόσθεσε.

Ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ διαθέτει σημαντικά αποθέματα, τα οποία, όπως εξήγησε, θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει σταδιακά πακέτα ΜΕΔ για να ελαφρυνθούν και οι ισολογισμοί των τραπεζών από το βάρος των κόκκινων δανείων.

Διευκρίνισε ότι η αγορά αυτών των πακέτων θα είναι σε market rate «για να μην τίθεται θέμα δημόσιας ενίσχυσης των ίδιων των τραπεζών».

Επικείμενη πώληση των δανείων

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ Λάμπρος Παπαδόπουλος μιλώντας στη StockWatch είπε ότι η συνολική μέχρι τώρα αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας σε μετρητά ανέρχεται στα €320 εκατ.

Ενισχύοντας τις προσδοκίες του ΥΠΟΙΚ σε ότι αφορά την αυτόνομη οικονομική υπόσταση της ΚΕΔΙΠΕΣ ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δημιουργείται ετησίως από τις τακτικές ταμειακές εισροές της ΚΕΔΙΠΕΣ, ένα καθαρό ταμειακό αποτέλεσμα άνω των €250 εκατ. 

Επεσήμανε ότι στα έσοδα της εταιρείας θα προστεθεί και το ποσό από την επικείμενη πώληση των δανείων βάση των σχεδίων Λήδρα που έχει ανακοινώσει η ΚΕΔΙΠΕΣ.

«Αναμένουμε να βγούμε στην αγορά κάποια στιγμή τον Απρίλιο» εκτίμησε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα δάνεια αυτά θα πωληθούν όσο πιο κοντά γίνεται στην ονομαστική τους αξία.

«Μεγιστοποιούμε την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που μας έχει δοθεί κι αυτό που απομένει είναι η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ να απεγκλωβίσει την ΚΕΔΙΠΕΣ από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να καταστεί μία αξιόπιστη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος. «Εμείς ως ΚΕΔΙΠΕΣ είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε αυτό το ρόλο, που προσβλέπει το κράτος», πρόσθεσε.

Είμαστε σε διαβούλευση με το ΥΠΟΙΚ και δουλεύουμε στο πλαίσιο της διαφάνειας, της βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης και της οργανικής δομής της εταιρείας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Του Λεύκου Χρίστου