You are here

Υστερούν σε κεφάλαια οι κυπριακές τράπεζες

09/10/2018 06:16

Το δεύτερο χαμηλότερο δείκτη κεφαλαίων σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν οι κυπριακές τράπεζες όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Ο δείκτης κεφαλαίων της κατηγορίας 1 (Tier 1) για τις τράπεζες στην Κύπρο ανέρχεται στο 13,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2018 έναντι 14,3% που ήταν τέλος Δεκεμβρίου του 2017 και 15,4% τέλος του 2016.

Η μείωση των κεφαλαίων των τραπεζών οφείλεται κυρίως στις ζημιές που αναγνώρισαν στα βιβλία τους από επισφαλή δάνεια και στη μείωση των εισοδημάτων λόγω του ευρύτερου επιτοκιακού περιβάλλοντος. 

Η σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων στα βιβλία των τραπεζών σε συνδυασμό με τις κινήσεις στήριξης από το κράτος μέσω του Εστία, αναμένεται να ενισχύσουν την κερδοφορία και τα κεφάλαια τους το επόμενο διάστημα.

Οι δύο μεγάλες τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια.  Η Τρ. Κύπρου προχώρησε πρόσφατα στην έκδοση ομολόγου για ενίσχυση των κεφαλαίων της, πληρώνοντας επιτόκιο 12,5%.

Στην ΕΕ ο μέσος όρος δείκτη κεφαλαίων κατηγορίας 1 ανέρχεται στο 16% από 16,3% τέλος του 2017. Σύμφωνα με την EBA, οι δείκτες κεφαλαίου των ευρωπαϊκών τραπεζών παρέμειναν ψηλοί.

Τον ψηλότερο δείκτη έχουν οι τράπεζες στις Σουηδία (23,4%), Λετονία (21,8%) και Φινλανδία (21,7%)

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε την περιοδική επικαιροποίηση στον πίνακα κινδύνων της, ο οποίος συνοψίζει τους κυριότερους κινδύνους και τα τρωτά σημεία του τραπεζικού τομέα της ΕΕ χρησιμοποιώντας ποσοτικούς δείκτες κινδύνου μαζί με τις απόψεις των τραπεζών και των αναλυτών της αγοράς από το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης κινδύνου.

Οι τράπεζες της ΕΕ συνέχισαν να βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων τους. Το πρώτο τρίμηνο του 2018, ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) συνέχισε την καθοδική του πορεία και έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο (3,6%).

Μετά τις κινήσεις που έγιναν με τον Συνεργατισμό και την πώληση δανείων, η Κύπρος έχει πλέον το δεύτερο ψηλότερο δείκτη ΜΕΔ (34,1%) μετά την Ελλάδα(44,8%).

Ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ στην Κύπρο μειώθηκε όμως σημαντικά στο 44,2% από 45% τέλος του 2017, έναντι 50% που ήταν η ελάχιστη απαίτηση των ευρωπαίων εποπτών πριν λίγα χρόνια.

Η κερδοφορία παραμένει μια ανησυχία για τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο μέσος όρος της απόδοσης κεφαλαίων (ROE) αυξήθηκε σε 7,2% από 6,8%.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.

Της Γεωργίας Χαννή