You are here

Ζητήθηκε από ΕΤΥΚ να ρευστοποιήσει την Ελληνική

26/02/2021 06:44

Η Aρχή που εποπτεύει τα ταμεία προνοίας φαίνεται να έχει ζητήσει από τη διαχειριστική επιτροπή του ταμείου προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων, να προχωρήσει στη μείωση του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στην Ελληνική Τράπεζα ώστε η επένδυση να συνάδει με τις πρόνοιες του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, το υπουργείο Εργασίας που έχει υπό την εποπτεία του τα ταμεία προνοίας των εργαζομένων, διαπίστωσε κατόπιν έρευνας που έγινε μετά από δημοσιεύματα της ιστοσελίδας, ότι η διαχειριστική επιτροπή του ταμείου προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων, ενδέχεται να παραβίασε τους κανονισμούς που διέπουν την πολιτική επενδύσεων των ταμείων προνοίας.

Σύμφωνα με το νόμο περί ταμείων προνοίας, η επένδυση σε συγκεκριμένο εκδότη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου του εκδότη. Στο νόμο αναφέρεται και πρόσφατο έγγραφο για την επενδυτική πολιτική του ταμείου, το αποθεματικό του οποίου είναι γύρω στα €167 εκατ.

Η διαχειριστική επιτροπή του ταμείου προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων μελών της ΕΤΥΚ είχε αποκτήσει τον Μάρτιο του 2019 ποσοστό 6,23% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας (περίπου €23 εκατ.) το οποίο αντιστοιχούσε, τότε, στο 19% του συνολικού ενεργητικού του ταμείου.

Ένα χρόνο αργότερα το ταμείο προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων επέκτεινε τις επενδύσεις του στον τραπεζικό τομέα καθώς τον Απρίλιο του 2019 συμμετείχε και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της AstroBank.

Η ΕΤΥΚ άφησε τότε να διαρρεύσει ότι η εν λόγω επένδυση, είχε γίνει περισσότερο για λόγους προοπτικής, με την ευκαιρία της συμφωνίας εξαγοράς των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας από την AstroBank.

Η συμφωνία εξαγοράς, όπως αποκάλυψε την περασμένη βδομάδα η StockWatch, φαίνεται να έχει ναυαγήσει.

Σημειώνεται ότι η έρευνα που είχε διαταχθεί από τον τότε έφορο ταμείων προνοίας του υπουργείου εργασίας Κώστα Σταυράκη, είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2019, μετά από σχετικές παρεμβάσεις τραπεζικών υπαλλήλων μελών του ταμείου.

Οι ανησυχίες των τραπεζικών υπαλλήλων, ήταν αποτέλεσμα των ζημιών που κατέγραφαν οι δύο μεγάλες επενδύσεις του ταμείου στις εν λόγω τράπεζες καθώς μέχρι τα μέσα του 2020 η επένδυση στην Ελληνική είχε απώλειες της τάξης του 33% συνεπεία της μείωσης της αξίας της μετοχής της. 

Έκτοτε η μετοχή έχει ανακάμψει.

Σε ότι αφορά την επένδυση στην AstroBank και σε σχέση με το διαφαινόμενο ναυάγιο της συμφωνίας εξαγοράς των καταστημάτων της ΕΤΕ Κύπρου, είναι μέχρι στιγμής άγνωστη η προοπτική θετικής απόδοσης.

Σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι μέρος των αποθεματικών του ταμείου προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων είχε μείνει εκτεθειμένο εξαιτίας των κουρεμάτων που είχαν γίνει τον Μάρτιο του 2013 στις δύο συστημικές τράπεζες.

Έκτοτε, η επενδυτική πολιτική και οι κανονισμοί διαχείρισης των ταμείων προνοίας έγιναν πιο αυστηροί για να προστατεύονται οι αποταμιεύσεις των εργαζομένων.

Οι κανονισμοί περί ταμείων προνοίας προβλέπουν και την επιβολή ποινών στην περίπτωση που διαπιστώνεται παραβίαση τους.

Το ταμείο κατέγραψε κέρδος 0,88% το 2020, σύμφωνα με εγκύκλιο που στάλθηκε στα μέλη του πριν λίγες μέρες. Η ΕΤΥΚ θεωρεί ότι κάλυψε τον επενδυτικό της στόχο με αυτή την απόδοση, καθώς ο πληθωρισμός ήταν στο -0,6%.

Από το 2013 που λειτουργεί το ταμείο, η συνολική απόδοση φτάνει στο 15% - απόδοση που η ΕΤΥΚ επίσης θεωρεί «πολύ ικανοποιητική».

Η κατάσταση επενδύσεων για το 2020, που θα διαφανεί το μέγεθος των ζημιών από τις επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, θα σταλούν στον έφορο των ταμείων προνοίας το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.

Το ταμείο προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων έχει γύρω στις 7 χιλ. μέλη.

O πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του ταμείου προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων και γενικός γραμματέας της ΕΤΥΚ Ανδρέας Παναγιώτου, δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Του Λεύκου Χρίστου