You are here

Ζητούν αλλαγές για αγορά στεγαστικών δανείων

27/06/2022 10:47

Αλλαγές στην οδηγία για τη στεγαστική πίστη εισηγείται η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών καλώντας τις τράπεζες να παρέχουν στους καταναλωτές τις κατάλληλες πληροφορίες απαιτώντας υπεύθυνο δανεισμό.

Η ΕΑΤ δημοσίευσε γνώμη και έκθεση ως απάντηση στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή συμβουλών (CfA) σχετικά με την αναθεώρηση της Οδηγίας για την Στεγαστική Πίστη (MCD).

Η ΕΑΤ προτείνει την αναθεώρηση της MCD, ειδικότερα, για να διευκολυνθεί η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς στεγαστικών δανείων, να προωθηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ όλων των τύπων δανειστών και να διασφαλιστεί υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η ΕΑΤ παρατήρησε ότι, συνολικά, από την εφαρμογή της MCD το 2016, η προστασία των καταναλωτών έχει γίνει πιο αποτελεσματική σε ολόκληρη την ενιαία αγορά της ΕΕ και οι πρακτικές που σχετίζονται με τα στεγαστικά δάνεια έχουν εναρμονιστεί ως επί το πλείστον στα κράτη μέλη.

Ωστόσο, η ΕΑΤ εντόπισε ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και στη γνώμη και την έκθεσή της προτείνει να διευκρινιστεί το πεδίο εφαρμογής της MCD, ο αντίκτυπος της ψηφιοποίησης και οι τρόποι διευκόλυνσης της διασυνοριακής παροχής στεγαστικών δανείων. Εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η MCD μπορεί να συμβάλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην αλληλεπίδραση με τη βιωσιμότητα. Ειδικότερα, η ΕΑΤ προτείνει να αναθεωρηθούν οι απαιτήσεις σχετικά με τις προσυμβατικές και διαφημιστικές πληροφορίες, ώστε να παρέχονται στους καταναλωτές οι κατάλληλες πληροφορίες για να λάβουν τεκμηριωμένη απόφαση και να συγκρίνουν προϊόντα.

Παράλληλα, η ΕΑΤ ζητά να διασφαλιστεί ότι οι απαιτήσεις για την αποκάλυψη πληροφοριών είναι κατάλληλες για ψηφιακά κανάλια.

Επιπρόσθετα, ζητείται η εισαγωγή πρόσθετων μέτρων προστασίας των καταναλωτών όταν χρησιμοποιούνται συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας και λήψη μέτρων για την προώθηση του υπεύθυνου δανεισμού και δανεισμού συμβάλλοντας παράλληλα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Στις εισηγήσεις της ΕΑΤ είναι και η καθιέρωση ορισμού σε επίπεδο ΕΕ για τα «πράσινα στεγαστικά δάνεια» για την ενθάρρυνση της βιώσιμης δανειοδότησης και δανεισμού.

Τραπεζικά στελέχη επεσήμαναν στη StockWatch ότι οι συστάσεις και συμβουλές της ΕΤΑ πάντοτε λαμβάνονται υπόψη, με βασικό στόχο την βελτίωση του επιπέδου προστασίας των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα στεγαστικά δάνεια σε κατοίκους Κύπρου ανέρχονται σε €8,4 δισ. με μήνα αναφοράς τον Απρίλιο του 2022 από €8,7 δισ. τον Απρίλιο του 2021 και €8,6 δισ. τον Απρίλιο του 2020.

Της Γεωργίας Χαννή