You are here

Ζητούν αναστολή υπόθεσης για Τρ. Κύπρου

11/02/2019 15:42

Την αναστολή της 3ης ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας ζητούν με επιστολές τους προς τον Γενικό Εισαγγελέα, οι δικηγόροι κατηγορουμένων στην υπόθεση, Αλέκος Μαρκίδης και Πόλυς Πολυβίου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση.

Κατηγορούμενοι ήταν και οι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή οι οποίοι απαλλάγηκαν και αθωώθηκαν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας το οποίο έκανε αποδεκτή την προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας λόγω κοινού θεμέλιου γεγονότων αυτής της υπόθεσης με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του, το τριμελές Κακουργιοδικείο αποτελούμενο από τους Λ. Καλογήρου,  Στ. Σταύρου και Ε. Γεωργίου-Αντωνίου, έκρινε ότι οι τρεις υποθέσεις, έχουν την ίδια ή ουσιαστικά την ίδια βάση γεγονότων η οποία δεν είναι άλλη από τα ελληνικά ομόλογα.

Οι τρεις δικαστές σημειώνουν, μεταξύ άλλων, στην απόφαση τους ότι «εκείνο το οποίο δεν κατανοούμε είναι, γιατί, αφού ο κοινός παρονομαστής ήταν εξ αρχής γνωστός, καταχωρήθηκε εσπευσμένα η πρώτη υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων χωρίς να ολοκληρωθούν οι αστυνομικές εξετάσεις;», και προσθέτουν: «Το προαναφερθέν ερώτημα γίνεται πολύ πιο βασανιστικό μετά την καταχώριση και της δεύτερης υπόθεσης».

Το δικαστήριο επισημαίνει ότι « δεν βρίσκουμε να υπάρχουν ειδικές περιστάσεις που να δικαιολογούσαν την καταχώριση δεύτερης υπόθεσης, πόσο μάλλον τρίτης, 2 και πλέον χρόνια μετά την καταχώριση της πρώτης και 7 χρόνια μετά τα όσα τους καταλογίζονται στο κατηγορητήριο. Το ότι η υπόθεση ήταν πολύπλοκη και έχρηζε διεξοδικής διερεύνησης δεν αποτελεί δικαιολογία. Όπως δεν αποτελεί δικαιολογία το ότι η Αστυνομία ασχολείτο με πολλές υποθέσεις της οικονομίας».

«Θα έπρεπε, είτε να ολοκληρωνόταν νωρίτερα το όλο ανακριτικό έργο και οι κατηγορίες της παρούσας υπόθεσης να εντάσσονταν αν όχι στην πρώτη υπόθεση, τουλάχιστον στη δεύτερη, είτε, αν τούτο χρονικά δεν ήταν εφικτό, να εντάσσονταν όλες οι κατηγορίες, στα πλαίσια μιας μετέπειτα ενιαίας υπόθεσης, όπως την παρούσα», αναφέρει η απόφαση.

Το δικαστήριο αποφάσισε όπως η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχιστεί για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε στις 27 Δεκεμβρίου 2018 έφεση κατά της απόφασης του Κακουργιοδικείου να απαλλάξει τους Ηλιάδη και Κυπρή από τις κατηγορίες η ακρόαση της οποίας εκκρεμεί μέχρι σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ν. Κέκκος ενημέρωσε το Κακουργιοδικείο ότι δεν έχει ακόμη οριστεί από το Ανώτατο ημερομηνία ακρόασης της έφεσης, ζητώντας όπως αναβληθεί η υπόθεση για ακόμη λίγες μέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κατηγορούσα Αρχή κατέθεσε στο Ανώτατο αίτημα για σύντομη εκδίκαση της έφεσης προκειμένου σε περίπτωση που επιτύχει να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Κακουργιοδικείου για όλους τους κατηγορούμενους.

Ο κ. Κέκκος ενημέρωσε επίσης στο δικαστήριο για τις επιστολές του Αλέκου Μαρκίδη και του Πόλυ Πολυβίου προς τον Γενικό Εισαγγελέα με τις οποίες ζητούν την αναστολή της υπόθεσης.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Πολυβίου είπε ότι «η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει κατακερματισμένη γιατί ο κατακερματισμός θα είναι εις βάρος της δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Ανδρέα Ηλιάδη, Κρις Τριανταφυλλίδης, ανέφερε ότι η έφεση δεν έχει μέχρι σήμερα επιδοθεί στον πελάτη του ο οποίος διαμένει πλέον μόνιμα στο εξωτερικό.

Το δικαστήριο αποφάσισε όπως επαναορίσει την υπόθεση στις 15 Φεβρουαρίου για λήψη   οριστικών αποφάσεων σε σχέση με την πορεία εκδίκασης της υπόθεσης.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ηλιάδης είχε κριθεί, μαζί με την Τράπεζα Κύπρου, ένοχος από το Κακουργιοδικείο στην πρώτη υπόθεση της τράπεζας και στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 2,5 ετών. Στις 12/09/2018, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, αθωώνοντας τον κ. Ηλιάδη και την Τράπεζα Κύπρου. Κατηγορούμενος στην πρώτη υπόθεση ήταν και ο Γιάννης Κυπρή, ο οποίος αθωώθηκε ως επίσης και οι άλλοι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση.

Ο Ανδρέας Ηλιάδης και ο Γιάννης Κυπρή ήταν κατηγορούμενοι και στη δεύτερη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, που αφορούσε την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης.

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έχει απαλλάξει όλους τους κατηγορούμενους από αυτή την υπόθεση μετά από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε τη διακοπή της δίκης με το αιτιολογικό ότι το κατηγορητήριο της υπόθεσης δεν αποκάλυπτε ποινικό αδίκημα.