You are here

Ζητούν απαντήσεις για ακίνητα και ασφάλιση δανειοληπτών ΣΚΤ

21/01/2019 06:57

Απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό σε σχέση με τον τερματισμό ομαδικών ασφαλιστικών συμβολαίων σε δάνεια της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και την παραχώρηση ακινήτων της πρώην ΣΚΤ σε κοινοτικά συμβούλια, ζητούν βουλευτές του ΑΚΕΛ.

Με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφέρεται σε καταγγελίες περί αποστολής επιστολής από πλευράς της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ), η οποία ενημερώνει για τον τερματισμό ομαδικών ασφαλιστικών συμβολαίων σε δάνεια της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).

«Στη σχετική επιστολή απευθύνεται προειδοποίηση στους δανειολήπτες να αποκαταστήσουν την ασφάλιση, αφού, σε διαφορετική περίπτωση, η ΣΕΔΙΠΕΣ θα προχωρήσει στη λήψη των σχετικών νομικών μέτρων», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

Καλεί τον υπουργό να ενημερώσει για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την ασφάλιση των δανειοληπτών της πρώην ΣΚΤ, καθώς και για τους λόγους της άρσης των αντίστοιχων ομαδικών ασφαλίσεων.

Ζητά επίσης απαντήσεις αναφορικά με το πώς η κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και πως θα καλύψει τους δανειολήπτες που επηρεάζονται, «δεδομένου ότι η άρση των ομαδικών ασφαλίσεων είναι συνέπεια της διάλυσης της πρώην ΣΚΤ και της άρσης της τραπεζικής της άδειας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί το συνολικό κόστος ασφαλιστικής κάλυψης ή -ακόμα χειρότερα- πολλοί δανειολήπτες να μην είναι ασφαλίσιμοι», όπως αναφέρει.

Περιουσιακά στοιχεία των ΣΠΙ

Απαντήσεις για ζητήματα που αφορούν τις συνέπειες του κλεισίματος του Συνεργατισμού, ζητά και η βουλευτής του κόμματος Ελένη Μαύρου.

Σε ερώτηση της αναφέρεται στην εξαγγελία εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσθεσης για παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων (ΣΠΙ) στα κατά τόπους κοινοτικά συμβούλια.

Καλεί τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει αναλυτικά και ονομαστικά για όλα τα κοινοτικά συμβούλια στα οποία έχουν παραχωρηθεί ή πρόκειται να παραχωρηθούν περιουσιακά στοιχεία των ΣΠΙ. 

Παράλληλα, ζητά ενημέρωση για το αν και πότε θα προχωρήσει η παραχώρηση συγκεκριμένων τεμαχίων (τα τεμάχια 161, 163, 374, 424 και 425 του Φ/Σχ 30/1227V01) για τα οποία έχει αιτηθεί το κοινοτικό συμβούλιο Πέρα Ορεινής στο πλαίσιο των προσπαθειών του για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους κατοίκους της κοινότητας.

M.X.