You are here

Ζητούν διαβούλευση από ΥΠΟΙΚ για χρεώσεις τραπεζών

24/01/2022 09:14

Πρόσκληση του τραπεζικού κλάδου σε διαβούλευση με στόχο την απόσυρση αποφάσεων που αφορούν στην αύξηση των τραπεζικών χρεώσεων, ζητά το ΑΚΕΛ από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο γγ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών επιστολή με θέμα τις πρόσφατες αποφάσεις των δύο εμπορικών τραπεζών για αυξήσεις σε χρεώσεις των υπηρεσιών τους.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «οι πρόσφατες αποφάσεις δύο εμπορικών τραπεζών για αυξήσεις σε υπηρεσίες τους, αποτελούν πρόκληση σε βάρος της κυπριακής κοινωνίας διότι συνιστούν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες γίνονται σε περίοδο μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας ένεκα της πανδημίας».

«Πρόκειται για συνέχεια μιας σειράς αυξήσεων σε χρεώσεις και τέλη που επιβάλλονται από τις τράπεζες και εκτείνονται πέραν των εξόδων τήρησης και διαχείρισης λογαριασμών σε έξοδα που αφορούν τη διαχείριση δανείων και άλλων βασικών υπηρεσιών. Αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις», υποστηρίζει ο κ. Στεφάνου.

Εκφράζει παράλληλα λύπη, για «το γεγονός ότι το φαινόμενο των συνεχών αυξήσεων έχει ενταθεί μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν για τη διάλυση του Συνεργατισμού», σημειώνοντας ότι «οι αυξήσεις αυτές αποδεικνύουν ότι η συγκέντρωση του τραπεζικού τομέα σε λιγότερες και μεγαλύτερες τράπεζες έχει επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

«Με βάση τα πιο πάνω θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση πρόσκληση του τραπεζικού κλάδου σε διαβούλευση με στόχο την άμεση απόσυρση των μονομερών αποφάσεων και την αξιολόγηση των μελλοντικών κινήσεων ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχες αποφάσεις στο μέλλον», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το μελετούν ακόμα στη βουλή

Το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων αναμένεται να τεθεί εκ νέου ενώπιον της επιτροπής εμπορίου, κατά την αυριανή της συνεδρία.

Στη συνεδρία κλήθηκαν να συμμετέχουν ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Στις προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα, συμμετείχαν εκπρόσωποι των διευθύνσεων των τραπεζών, καθώς και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε σειρά ανακοινώσεων για το θέμα, με την τελευταία να ξεκαθαρίζει ότι το μόνο που έχει τη δυνατότητα να πράξει η Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με τις χρεώσεις των τραπεζών, είναι να υποβάλει εισηγήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών για καθορισμό εύλογων τελών σε Λογαριασμούς Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά.

Αυτή όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι «η μόνη δυνατότητα που παρέχουν οι νόμοι του κράτους στην ΚΤΚ για παρέμβαση στις χρεώσεις των τραπεζών».

Η ΚΤ επισημαίνει ότι οι εισηγήσεις της υποβλήθηκαν από το 2020 στο ΥΠΟΙΚ, που τις αποδέχθηκε πλήρως εκδίδοντας σχετικά διατάγματα.

Της Μαρίας Χαμπή

Μ.Χ.