You are here

Ζητούν εξηγήσεις για ποσοστό ΜΕΔ κυβέρνησης

21/05/2020 18:05

Εξηγήσεις για τους λόγους στους οποίους οφείλεται το ψηλό ποσοστό ΜΕΔ - περιουσιακών στοιχείων της γενικής κυβέρνησης, καλείται να δώσει ο αρμόδιος υπουργός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2018 η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων-περιουσιακών στοιχείων της γενικής κυβέρνησης με ποσοστό 32,4% του ΑΕΠ.

Σε ερώτηση που απευθύνει στον αρμόδιο υπουργό, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, αναφέρει ότι το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της γενικής κυβέρνησης της Σλοβενίας, η οποία κατατάσσεται δεύτερη στη σειρά, αποτελούν το 3,3% του ΑΕΠ. Παράλληλα, ζητά πληροφόρηση για τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται το υψηλό ποσοστό, καθώς και στοιχεία με τα  μη εξυπηρετούμενα δάνεια-περιουσιακά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης για την περίοδο 2015-2020.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, το 2018, η Κύπρος έγινε η χώρα με το υψηλότερο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων - περιουσιακών στοιχείων της γενικής κυβέρνησης, με 32,4% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την εξήγηση που έδωσε η Eurostat, το ψηλό ποσοστό οφειλόταν σε μια μεγάλη κίνηση, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από μια κυπριακή δημόσια χρηματοπιστωτική εταιρεία (ταξινομημένα εκτός της κυβέρνησης) μεταφέρθηκαν σε μια κρατική μονάδα.