You are here

Ζητούν μεταρρυθμίσεις Βασιλείας III για τράπεζες

14/09/2021 07:24

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης και πιστής εφαρμογής των εκκρεμουσών μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε σχετική τους επιστολή, αναφέρεται ότι αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν μελλοντικές κρίσεις και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή λειτουργία των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συστημάτων.

«Αναγνωρίζουμε ότι η πανδημία του COVID-19 δημιούργησε την ανάγκη για έκτακτα μέτρα. Η ΕΑΤ και η ΕΚΤ υποστήριξαν την απόφαση της Επιτροπής της Βασιλείας να καθυστερήσει την ημερομηνία εφαρμογής των τελικών μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ κατά ένα έτος έως το 2023. Ωστόσο, αυτές οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν κρίσιμες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στο υπάρχον πλαίσιο», τονίζεται.

Οποιαδήποτε πρόσθετη αναβολή στην εφαρμογή τους στην ΕΕ θα ήταν εις βάρος του ευρωπαϊκού δημόσιου συμφέροντος, επισημαίνεται.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Νοεμβρίου 2020, η Ομάδα Διοικητών Κεντρικής Τράπεζας και Προϊσταμένων, επανέλαβε ομόφωνα την προσδοκία της για την πλήρη, έγκαιρη και συνεπή εφαρμογή όλων των πτυχών του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ.

«Είναι υψίστης σημασίας η ΕΕ να συνεχίσει να τηρεί τη δέσμευσή της για διεθνή χρηματοοικονομικά πρότυπα και συνεργασία. Κατά την άποψή μας, αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές τράπεζες», τονίζεται.

Συνεπώς, επισημαίνεται, είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθούν προσεγγίσεις που θα ήταν ασυνεπείς με αυτές τις διεθνείς συμφωνίες και, επιπλέον, θα αφήνουν ελλείψεις στο υπάρχον πλαίσιο που αφορούν συγκεκριμένους κινδύνους χωρίς αντιμετώπιση.

Σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ, η ΕΑΤ έχει προηγουμένως συμβουλεύσει την Επιτροπή ότι - με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις - η εφαρμογή των τελικών μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ είναι πιθανό να έχει ελάχιστο μεταβατικό κόστος, το οποίο θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.

Επιπλέον, αναφέρεται, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο τελικός αντίκτυπος του σοκ του Covid-19 στους ισολογισμούς των τραπεζών. Προστίθεται ότι μερικοί από αυτούς ενδέχεται να αντισταθμίσουν εν μέρει το αρχικό κόστος συμμόρφωσης που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ορισμένες τράπεζες.

Η ΕΚΤ δημοσίευσε πρόσφατα ανάλυση επιβεβαιώνοντας πλήρως προηγούμενα ευρήματα για περιορισμένο βραχυπρόθεσμο κόστος που αντισταθμίζεται από μακροπρόθεσμα κέρδη ανθεκτικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπος της πανδημίας.

Η Βασιλεία III αποτελεί κανονιστικό πλαίσιο, που σχεδιάστηκε και συμφωνήθηκε από τα μέλη της Επιτροπής Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, για ενίσχυση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών και μετριασμό των κινδύνων. Αυτό γίνεται με την απαίτηση από τις τράπεζες να διατηρούν περισσότερα αποθεματικά κεφαλαίου έναντι των περιουσιακών τους στοιχείων που με τη σειρά τους θα μειώνουν την ικανότητα των τραπεζών για μόχλευση.

Η Επιτροπή της Βασιλείας για την εποπτεία των τραπεζών ιδρύθηκε το 1974 με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας με τη θέσπιση αυστηρών κανονισμών σχετικά με τις τραπεζικές πρακτικές και τα οικονομικά.

Της Γεωργίας Χαννή