You are here

Ζητούν παράταση αναστολής πλειστηριασμών και δόσεων

25/08/2020 12:15

Την ανάγκη παράτασης της περιόδου αναστολής των πλειστηριασμών, που λήγει στο τέλος Αυγούστου, επιμήκυνσης της περιόδου αναστολής δόσεων που λήγει στο τέλος του 2020 και ταυτόχρονα έναρξη της συζήτησης για συμπληρωματικά σχέδια του Σχεδίου Εστία, εκφράζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας (ΣΠΠΚ) Σταύρος Παπαδούρης.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδούρης αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός δανειοληπτών θα προχωρήσει σε ένσταση για την απόρριψη της αίτησης τους για ένταξη στο Σχέδιο Εστία, ενώ αναφέρεται σε χαρακτηριστικό παράδειγμα διαζευγμένου δανειολήπτη που απορρίφθηκε η αίτηση του και καταβάλλει προσπάθεια να διασώσει το σπίτι του στο οποίο διαμένει πλέον η πρώην σύζυγος του μαζί με τα τρία τους παιδιά, για τα οποία καταβάλλει επίδομα διατροφής ύστερα από απόφαση δικαστηρίου.
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι νομοθετική και εκτελεστική εξουσία θα κληθούν μετά τις διακοπές του καλοκαιριού να αντιμετωπίσουν σειρά θεμάτων που έχουν άμεση σχέση με τους δανειολήπτες και τους πλειστηριασμούς.
 
Ανέφερε ότι στις 31 Αυγούστου τερματίζεται η περίοδος αναστολής των πλειστηριασμών και αυτό είναι το πρώτο θέμα που «πρέπει άμεσα να εξεταστεί» και να δοθεί παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020.
 
Η παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών είναι αναγκαία, σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, καθώς «τρέχει ακόμη το Σχέδιο Εστία και επειδή γνωρίζουμε ότι ορισμένοι δανειολήπτες δεν θα επιτύχουν την ένταξη στο Σχέδιο, θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να εξεταστούν άλλοι τρόποι για να βοηθηθούν αιτητές που έδειξαν ενδιαφέρον συνεργασίας με έμπρακτο τρόπο και οι οποίοι ενδιαφέρονται να λύσουν το πρόβλημα τους».
 
Αναφορικά με το δεύτερο θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί, ο Πρόεδρος του ΣΠΠΚ είπε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση σε σχέση με το στάδιο που θα βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020, ημερομηνία κατά την οποία λήγει και η περίοδος αναστολής των δόσεων, και πόσο θα επηρεαστούν οικονομικά οι δανειολήπτες.
 
Σημείωσε ότι πολλοί δανειολήπτες εργάζονται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και στον οικοδομικό τομέα, που θα επηρεαστούν ιδιαίτερα την συγκεκριμένη περίοδο λόγω της πανδημίας.
 
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε ίσως ορισμένες ευφάνταστες λύσεις πλέον υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της ΕΚΤ γιατί είναι ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο το φαινόμενο», υπογράμμισε και σημείωσε μία από τις χαλαρώσεις που πρέπει να δοθούν πρέπει να είναι η επιμήκυνση της περιόδου αναστολής δόσεων δανείων.
 
Ο κ. Παπαδούρης τόνισε πως «αν δεν δοθεί η επιμήκυνση της περιόδου αναστολής των δόσεων μετά τον Ιανουάριο του 2021 εκτός από το θέμα των πιθανών πλειστηριασμών θα έχουμε ένας νέος κύκλος μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ)».
 
"Αυτό θα είναι τραγικό για την Κύπρο την στιγμή που προσπαθούμε να μειώσουμε τα υψηλά επίπεδα των ΜΕΔ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΠΠΚ, υπενθυμίζοντας ότι οι δανειολήπτες που έκαναν αίτηση αναστολής δόσεων είναι άτομα που διαθέτουν εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι ΜΕΔ.
 
Επιπλέον, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι το τρίτο θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί είναι τα συμπληρωματικά σχέδια του Σχεδίου Εστία, προσθέτοντας ότι “από τις δεσμεύσεις του Υπουργού Οικονομικών είναι αναγκαίο να ξεκινήσει μια συζήτηση με τα πιθανά σενάρια συμπληρωματικών σχεδίων”.
 
Ενστάσεις για απόρριψη αιτήσεων για το Εστία


Εξάλλου, ο κ. Παπαδούρης είπε στο ΚΥΠΕ ότι εισήγηση του Συνδέσμου, η οποία συνταυτίζεται με την άποψη του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, είναι δανειολήπτες που απορρίφθηκε η αίτηση τους για ένταξη στο Σχέδιο Εστία να προχωρήσουν άμεσα και εντός 30 ημερών με ένσταση έτσι ώστε να εξεταστεί πιο προσωπικά το θέμα τους, προσθέτοντας ότι από αυτές τις περιπτώσεις εξαιρούνται δανειολήπτες που διαθέτουν πρώτη κατοικία με μεγάλη αξία.
 
Ανέφερε ότι γύρω στα 100 άτομα των οποίων η αίτηση τους έχει απορριφθεί, έχουν επικοινωνήσει με τον Σύνδεσμο και έλαβαν καθοδήγηση για υποβολή ένστασης, ενώ αν ληφθεί υπόψη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ότι οι δυνητικά δικαιούχοι του Εστία είναι 6.500, ο αριθμός των ενστάσεων μπορεί να ανέλθει σε 2 με 3 χιλιάδες.
 
Ο κ. Παπαδούρης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Επιτροπή ενστάσεων θα χειριστεί αυτό το θέμα» με ευαισθησία, ευελιξία και με ευφάνταστους τρόπους» και πρόσθεσε ότι «στα θέματα αυτά δεν υπάρχει άσπρο, μαύρο» και «θα πρέπει να γίνει κατηγοροποίηση των ενστάσεων».
 
Αναφερόμενος σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δανειολήπτη, ο οποίος θα πρέπει να ενταχθεί στο Σχέδιο Εστία και του οποίου η αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο έχει απορριφθεί από το Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι ο συγκεκριμένος δανειολήπτης, ο οποίος είναι διαζευγμένος με τρία παιδιά, θεωρήθηκε σωστά από το Υπουργείο ως μονήρη άτομο, ενώ το ετήσιο εισόδημα του ξεπερνά το όριο των 20.000 ευρώ που θέτει το Σχέδιο Εστία.
 
Ωστόσο, ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν έλαβε υπόψη πως από το ετήσιο αυτό εισόδημα του, μέσω διατάγματος δικαστηρίου, είναι αναγκασμένος να πληρώνει ένα σοβαρότατο ποσό διατροφής των τριών παιδιών του και πρόσθεσε ότι το σπίτι που προσπάθησε να υποστηρίξει μέσω της αίτησης του στο Εστία διαμένει, όχι ο ίδιος, αλλά η πρώην σύζυγος του με τα τρία παιδιά τους, και ο ίδιος ενοικιάζει διαμέρισμα.