You are here

Ζυμώσεις για ΔΣ ΚΤ και Γιωρκάτζη

23/03/2015 09:16
Η παραμονή ή όχι των υπόλοιπων μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας μετά τις διαδοχικές παραιτήσεις των Στέλιου Κοιλιάρη και Σταύρου Ζένιου, είναι θέμα το οποίο θα απασχολήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος ενδεχομένως εντός των προσεχών ημερών να λάβει αποφάσεις.

Στη σημερινή σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους στενούς του συνεργάτες θα αξιολογηθούν μεταξύ άλλων οι τελευταίες εξελίξεις στην ΚΤ με αφορμή και την επιστολή παραίτησης του μη εκτελεστικού μέλους Σταύρου Ζένιου.

Στην κυβέρνηση ασκείται έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για τις επιλογές του κ. Αναστασιάδη και για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Την ίδια ώρα θα συνέλθει και το ΔΣ της ΚΤ σε μία συνεδρίαση η οποία ήταν προγραμματισμένη την περασμένη Παρασκευή και αναβλήθηκε κυρίως λόγω της ανακοίνωσης της παραίτησης Ζένιου.

Ο κ. Ζένιος στην επιστολή του άσκησε δριμεία κριτική στη διοικητή της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, κάλεσε σε παραίτηση.

Χαρακτήρισε τον θεσμό της ΚΤ όπως λειτουργεί σήμερα «ως μη αξιόπιστο».

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΤ είναι το ζήτημα της εξυγίανσης της FBME και της προκαταρκτικής έρευνας που αφορά στο ELA της πρώην Λαϊκής Τράπεζας – θέματα που αποτέλεσαν σημείο τριβής μεταξύ μελών του ΔΣ και της διοικητή.

Επιπρόσθετα στο περιθώριο των θεμάτων της ατζέντας θα ανταλλαγούν απόψεις γύρω από τις εξελίξεις που κυριαρχούν στην τράπεζα τις τελευταίες βδομάδες, σε σχέση με τη διαδικασία που ενεργοποίησε η νομική υπηρεσία σε βάρος της κ. Γιωρκάτζη.

Στόχος είναι να χαραχθεί η επόμενη μέρα στην ΚΤ και πως θα διαχειριστεί η εποπτική αρχή σοβαρά θέματα που τίθενται ενώπιον της.

Στα θέματα που έχει ενώπιον της η ΚΤ είναι ο ρόλος της αρχής εξυγίανσης σε σχέση με τη Λαϊκή μετά και την παραίτηση της διαχειρίστριας της Λαϊκής Άντρης Αντωνιάδου, η επικείμενη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η αξιολόγηση των μελετών για αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής και του εκσυγχρονισμού του οργανογράμματος της ΚΤ, η συνέχιση και παρακολούθηση των μέτρων σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος και οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη, τόσο από την ελεγκτική υπηρεσία, όσο και από ξένους οίκους.

Το κλίμα στην ΚΤ παραμένει βαρύ μετά τις καταγγελίες κατά της διοικητή.

Η κ. Γιωρκάτζη στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την Κυριακή 15 Μαρτίου στο προεδρικό, έκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παραίτησης της από την ΚΤ. Εν μέσω της καθολικής αξίωσης κυβέρνησης και κομμάτων να υποβάλει παραίτηση, τόνισε ότι «θα συνεχίσω ως διοικητής της ΚΤ να εκτελώ τα καθήκοντα μου απροσωπόληπτα και αντικειμενικά».

Η θυγατέρα της, που εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο του Α. Γιωρκάτζη, υπέβαλε την παραίτηση της, ενώ ο εν διαστάσει σύζυγο της ανακοίνωσε ότι παραιτείται ως δικηγόρος του Βγενόπουλου.

Η κυβέρνηση με δήλωση του εκπροσώπου της έσπευσε αμέσως να διευκρινίσει ότι η παραίτηση από το δικηγορικό γραφείου του Α. Γιωρκάτζη από τις υποθέσεις Βγενόπουλου δεν διαγράφουν το μείζον ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων.