You are here

Αλλαγές σε ασφαλιστικούς νόμους

08/07/2010 12:18
Ομόφωνα η βουλή ψήφισε δύο προτάσεις νόμου που αλλάζουν τις ασφαλιστικές νομοθεσίες.

Με την πρώτη πρόταση επιδιώκεται όπως στις προϋποθέσεις για καταβολή αποζημίωσης σχετικά με οποιαδήποτε δικαστική απόφαση να μην πληρώνεται κανένα ποσό από ασφαλιστή, εκτός εάν πριν ή εντός δέκα τεσσάρων ημερών, αντί των επτά ημερών που ισχύει σήμερα, από την έναρξη της διαδικασίας στην οποία εκδόθηκε τέτοια απόφαση, ο ασφαλιστής ειδοποιείται γραπτώς για την έγερση της διαδικασίας.

Μάλιστα στα πλαίσια της διαδικασίας ακύρωσης του ασφαλιστήριου εγγράφου επεκτείνεται η προθεσμία εντός της οποίας ο ασφαλιστής οφείλει να ειδοποιήσει τον ενάγοντα στην αγωγή βάσει του ασφαλιστηρίου σε σχέση με την πληρωμή οποιουδήποτε ποσού.

Εξάλλου με τη δεύτερη πρόταση νόμου, που τροποποιεί τον περί Υποχρεωτικής Ασφάλισης της Ευθύνης των Εργοδοτών Νόμου, οποιαδήποτε αγωγή για τους σκοπούς του εν λόγω νόμου πρέπει να εγείρεται εντός τριών ετών από την ημέρα του ατυχήματος και όχι εντός δύο ετών, όπως ισχύει στον υπό αναφορά νόμο.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση επαγγελματικής ασθένειας εργοδοτούμενου η αγωγή πρέπει να εγερθεί εντός τριών ετών, αντί εντός δύο ετών, από την ημέρα που ο εργοδοτούμενος αντιλαμβάνεται την ασθένεια.

Παράλληλα όταν είναι άγνωστα τα στοιχεία του ασφαλιστή δεν θα τυγχάνει εφαρμογής η προϋπόθεση να έχει λάβει γνώση της έγερσης της αγωγής ο ασφαλιστής, για σκοπούς καταβολής του ποσού που επιδικάστηκε με απόφαση δικαστηρίου εναντίον του ασφαλισμένου.

Επιπλέον, θα επεκταθεί η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει ο ασφαλιστής να λάβει γνώση για την έγερση της αγωγής προκειμένου να έχει υποχρέωση να καταβάλει στα πρόσωπα υπέρ των οποίων εκδόθηκε δικαστική απόφαση το επιδικασθέν ποσό σε σχέση με την ευθύνη, καθώς και η προθεσμία εντός της οποίας ο ασφαλιστής υπέρ του οποίου εκδόθηκε απόφαση μετά από αγωγή για ακύρωση του ασφαλιστήριου εγγράφου οφείλει να γνωστοποιήσει την εν λόγω απόφαση στον ενάγοντα στη δυνάμει του ασφαλιστηρίου εγερθείσα αγωγή.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου