You are here

«Κοροϊδεύουμε» τους θεσμούς, σε κίνδυνο η αξιοπιστία

02/08/2022 07:25

Η παρατεταμένη αναστολή εφαρμογής του νόμου και των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων, πλήττει την αξιοπιστία του κράτους έναντι των θεσμών και των διεθνών οίκων αξιολόγησης, προειδοποιούν φορείς της αγοράς, οικονομολόγοι και τραπεζίτες και ενδεχομένως να οδηγήσουν, όπως τονίζουν, την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε υποβάθμιση και επαναφορά της στην κατηγορία «σκουπιδιών».

Την ίδια ώρα, κρούουν το καμπανάκι για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις σε ότι αφορά τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα με κίνδυνο οι επόπτες να προβάλουν εκ νέου την ανάγκη επιπρόσθετων κεφαλαίων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μετά βίας οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, πλην των Moody’s, διατηρούν μέχρι σήμερα, το αξιόχρεο της Κύπρου πάνω από την κατηγορία των «σκουπιδιών», ωστόσο σύμφωνα με τον Μάριο Κληρίδη, οικονομολόγο, Πρόεδρο της Εταιρείας Κυπριακών Οικονομικών Μελετών και μέλος του Συμβουλίου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, «η φερεγγυότητα της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας δοκιμάζεται και κινδυνεύει εξαιτίας της ασυνέπειας που επιδεικνύεται σε θέματα τα οποία ως κράτος είχαμε δεσμευτεί ενώπιον των διεθνών πιστωτών και των ευρωπαϊκών θεσμών να ψηφίσουμε και να εφαρμόσουμε».

«Εκτιμώ ότι δεν θα περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η κυπριακή βουλή με τη στάση της να αναστέλλει διαρκώς εδώ και ένα περίπου χρόνο την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, κοροϊδεύει ουσιαστικά τους θεσμούς, τους επόπτες και τους οίκους αξιολόγησης», αναφέρει στη StockWatch o κ. Κληρίδης.

Εξηγεί ότι τυχόν επαναφορά της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στην κατηγορία «σκουπίδια» σε μία περίοδο κατά την οποία τα επίπεδα του δημόσιου χρέους είναι ψηλά λόγω της μείωσης των εσόδων του κράτους, θα επιφέρει, είπε, πιο ακριβό δανεισμό, στο πλαίσιο μίας μελλοντικής έκδοσης χρέους για στήριξη των δημόσιων οικονομικών.

Ανώτατα στελέχη τραπεζών που μίλησαν στη StockWatch επισημαίνουν ότι οι συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο που διέπει τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες ρευστοποίησης ενυπόθηκων εξασφαλίσεων, προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν και σε ότι αφορά την αξιοπιστία μας ως κράτος στο εξωτερικό καθώς και για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Οι καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Κύπρου πριν την πανδημία είχαν πείσει τους οίκους αξιολόγησης να διατηρήσουν το αξιόχρεο της Κύπρου πάνω από την κατηγορία των «σκουπιδιών».

Τρεις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, S&P, Fitch και DBRS, διατηρούν το αξιόχρεο της Κύπρου πάνω από την επενδυτική βαθμίδα στο ΒΒΒ- (χαμηλότερη μέση) ενώ οι Moody’s διατηρούν το αξιόχρεο στο Βa2.

Τράπεζες: Λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό

Ο Μιχάλης Καμμάς, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών, μιλώντας στη StockWatch αναφέρεται στα λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό και παραπέμπει στις θέσεις που κατέθεσε ο σύνδεσμος ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών.

Οι τράπεζες, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι τους στη βουλή, δεν αποκλείουν πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου που θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές εξελίξεις σε ότι αφορά τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας ιδίως σε μια περίοδο πολλών προκλήσεων σε διεθνές και τοπικό επίπεδο.

Εκτιμούν ότι θα υπάρξουν ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις στις εποπτικές απαιτήσεις από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις στον επίμαχο νόμο ενισχύουν την κουλτούρα της μη αποπληρωμής οφειλών, η οποία, σε τελευταία ανάλυση, ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Τη θέση αυτή ενισχύει και ο κ. Κληρίδης ο οποίος επισημαίνει ότι η οποιαδήποτε αναστολή των εκποιήσεων παρέχει ασπίδα προστασίας στους στρατηγικούς κακοπληρωτές σε βάρος των καταθετών, των μετόχων, των συνεπών δανειοληπτών και των κουρεμένων από το 2013.

Επί του θέματος αυτού αναφέρθηκε στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας του για την αναπομπή του σχετικού νόμου και ο ΠτΔ ο οποίος  μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ελλοχεύει ο κίνδυνος αρνητικής αξιολόγησης του πλαισίου των εκποιήσεων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους οίκους αξιολόγησης ως αναποτελεσματικό και χρονοβόρο, με αρνητικό αντίκτυπο στις αξίες των εξασφαλίσεων, οδηγώντας σε αύξηση των προβλέψεων και κατ' επέκταση των κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Ανώτατα στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι οι εκποιήσεις που γίνονται αφορούν χωράφια και οικόπεδα (σε ποσοστό πέριξ του 75%%) και ότι είναι υποθέσεις που χρονολογούνται και για τις οποίες έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση.

Πρόκληση για την οικονομία

Το ΑΚΕΛ με χθεσινή ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η αναπομπή των νομοθεσιών για την ακρίβεια και τις εκποιήσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

Απαντώντας στις επικρίσεις του κόμματος της αριστεράς, ο ΥΠΟΙΚ Κ. Πετρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει την κοινωνική της ευαισθησία και σίγουρα δεν χρειάζεται πιστοποιητικά από το ΑΚΕΛ, τόσο με τα πακέτα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και με τρία πακέτα στήριξης για αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία».

Του Λεύκου Χρίστου