You are here

Σε κίνδυνο το αξιόχρεο της Κύπρου

11/01/2021 06:00

Δυσοίωνες για το αξιόχρεο της Κύπρου είναι οι εκτιμήσεις και οι προειδοποιήσεις που έρχονται από τις αγορές, με αφορμή τη μη έγκριση από τη Bουλή του ενιαίου κρατικού προϋπολογισμού.  Χωρίς προϋπολογισμό, η Κύπρος στερείται της δημοσιονομικής ευελιξίας που είναι απαραίτητη σε περιόδους κρίσης και περιλαμβάνει και τη δυνατότητα άμεσης και ευνοϊκής πρόσβασης στις διεθνείς αγορές για άντληση ρευστού.

Αρμόδιοι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς επίσης και ακαδημαϊκοί κτυπούν καμπανάκι και προειδοποιούν ότι η εκκρεμότητα αυτή και η αβεβαιότητα που έρχεται σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημική κρίση, είναι δύσκολο να μην προσμετρήσει αρνητικά στην πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις του στη StockWatch επισημαίνει ότι «μία παρατεταμένη περίοδος χωρίς ψηφισμένο προϋπολογισμό από τη Bουλή δεν θα περάσει απαρατήρητη και με χωρίς συνέπειες στο αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι δύσκολη περίοδος για όλες τις χώρες παγκοσμίως, αρκετές εκ των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα έχει υποβαθμιστεί  από οίκους αξιολόγησης», πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης.

Υπέδειξε ότι θα είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας οι επικείμενες αξιολογήσεις των διεθνών οίκων να μην μας βρουν χωρίς προϋπολογισμό. «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη για αυτούς και άλλους σημαντικούς και ευνόητους λόγους που όλοι γνωρίζουμε, να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε: «Η Κύπρος διανύει το δέκατο μήνα της πανδημικής κρίσης με όλες τις δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η χώρα μας κατάφερε να διατηρήσει το αξιόχρεο της. Ωστόσο, για τους οίκους αξιολόγησης, η μη έγκριση του προϋπολογισμού θα εκληφθεί ως περίοδος αστάθειας και πολιτικής κρίσης και έτσι ενδεχομένως να επιμετρηθεί στις επικείμενες αξιολογήσεις τους».  

Η επόμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου αναμένεται από τους Moody’s.

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαν επισημάνει τρείς ακαδημαϊκοί, με παρέμβαση τους στη StockWatch, ευθύς μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή.

Ενδεικτική είναι η επισήμανση του καθηγητή χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σταύρου Ζένιου, ότι οι οίκοι αξιολόγησης αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε πολιτικούς κινδύνους.

Το κράτος με βάση το Σύνταγμα περιορίζεται μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός από τη Βουλή, στη χρήση δωδεκατημορίων που καλύπτουν μόνο συγκεκριμένες δαπάνες όπως μισθούς, συντάξεις, επιδόματα καθώς και τρέχουσες για το μήνα δαπάνες των ημικρατικών οργανισμών.

Τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό αναπτυξιακά και άλλα έργα μπαίνουν στο ψυγείο.

Παρενέργειες

Η μη έγκριση του προϋπολογισμού, φαίνεται να προκαλεί και άλλες παρενέργειες σε ότι αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών καθώς οι οποιεσδήποτε προθέσεις για νέα έξοδο στις αγορές, αναστέλλονται. Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς σχετικά από τη StockWatch περιορίστηκε να αναφέρει ότι «χωρίς προϋπολογισμό θα ήταν μάταια όποια προσπάθεια εξόδου στις αγορές και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το κατανοούν άπαντες». 

Η κυβέρνηση με αφορμή τα νέα περιοριστικά μέτρα για αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο, έξι σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων και οκτώ σχέδια στήριξης της απασχόλησης το κόστος των οποίων θα ανέλθει στα €400 εκατ.

Οι εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών στη διάρκεια του πρώτου lockdown τον περασμένο Μάρτιο, ήταν ότι τα κρατικά ταμεία θα μπορούσαν να αντέξουν τους κραδασμούς από την πανδημική κρίση μέχρι τέλος του 2020.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του χθες στον Πολίτη και ερωτηθείς κατά πόσο το κράτος αντέχει να διαχειρίζεται το οικονομικό κομμάτι των επιπτώσεων που προκαλεί στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση η πανδημική κρίση, περιορίστηκε να πει: «Το κράτος αντέχει».    

Στο πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (2021- 2027) και μέσω του ταμείο ανάκαμψης η Κύπρος θα μπορεί να αντλήσει κονδύλια πέραν των €2,7 δισ. στην επόμενη επταετία.

Η απευθείας κατανομή στην Κύπρο από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ανέρχεται στα €1,45 δισ. τα οποία θα αξιοποιηθούν μέσα από τους υφιστάμενους μηχανισμούς και προγράμματα που αφορούν κυρίως την πολιτική συνοχής, την κοινή αγροτική πολιτική και τα θέματα ασύλου.

Ήδη η Κύπρος έχει διασφαλίσει τον περασμένο Ιούνιο αύξηση των κονδυλίων από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ κατά €250 εκατ. σε σχέση με την αρχική πρόταση, που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο του 2020.  

Του Λεύκου Χρίστου