You are here

Φόβοι για επιστροφή στα junk

19/07/2019 07:15

Επιστροφή της κυπριακής πιστοληπτικής αξιολόγησης στην κατηγορία «σκουπίδια» φοβούνται κυβέρνηση, κεντρική τράπεζα και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με αφορμή την απόφαση της βουλής να τροποποιήσει το νόμο για τις εκποιήσεις.

Τεχνοκρατικό επιτελείο του υπουργείου οικονομικών αποτελούμενο από ανώτατα στελέχη φέρεται να έχει καταγράψει μεταξύ άλλων, στη λίστα των ενδεχόμενων επιπτώσεων που θα προκύψουν από την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την πιθανότητα το αξιόχρεο της Κύπρου, που βρίσκεται μόλις μία βαθμίδα πάνω από την μη επενδυτική βαθμίδα, να επιστρέψει σε αυτήν, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου οικονομικών επεσήμαναν στη StockWatch ότι ο βασικός λόγος που είχε οδηγήσει τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να επαναφέρουν το αξιόχρεο της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα, ήταν η ψήφιση από τη βουλή τον Ιούνιο του 2018, των νομοθετημάτων για τις εκποιήσεις, τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις δανείων.

Το αξιόχρεο της Κύπρου επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο του 2018 μετά από σχετική αξιολόγηση των S&P.

Οι τροποποιήσεις που επέφερε η βουλή, σημείωναν οι ανώτατοι τεχνοκράτες του υπουργείου, «έχουν εκφυλίσει» στην ουσία τον σχετικό νόμο , που είναι, όπως τόνισαν, η μείωση των κόκκινων δανείων, που ταλανίζει τις τράπεζες και κατ’ επέκταση την οικονομία του τόπου.

Παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών, η Κύπρος έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ΜΕΔ (31%) σε σχέση με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Oι φόβοι και οι ανησυχίες που προβάλλονται από την κυβέρνηση, την ΚΤ και τις τράπεζες, εντάθηκαν χθες καθώς, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου outlook, κτύπησε καμπανάκι στις κυπριακές αρχές προειδοποιώντας ότι με τις αλλαγές που έγιναν στον επίμαχο νόμο για τις εκποιήσεις, οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια που έχουν στον ισολογισμό τους και θα χρειαστούν κεφάλαια.

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι των προειδοποιήσεων των Moody’s, οι τράπεζες κοινοποίησαν επιστολή του συνδέσμου τραπεζών προς τον πρόεδρο της βουλής Δημήτρη Συλλούρη, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του συνδέσμου Γιάννης Μάτσης.

Στην επιστολή του ο σύνδεσμος τραπεζών, κωδικοποιεί επτά αρνητικές επιπτώσεις εξαιτίας των τροποποιήσεων στο νόμο για τις εκποιήσεις μεταξύ των οποίων η αύξηση του προφίλ των τραπεζών με ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής κατάταξης της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Οι τράπεζες επισημαίνουν τον κίνδυνο να χρειαστούν νέα κεφάλαια, να μειωθεί η ελκυστικότητα των τραπεζών ως προορισμός επενδύσεων κεφαλαίων και να μειωθούν αρνητικά οι παραδοχές στο πλαίσιο των stress tests.

Επιπρόσθετα ο σύνδεσμος τραπεζών θεωρεί ότι θα πληγεί η εθνική προσπάθεια για μείωση των ΜΕΔ ενώ επισημαίνει ότι το μελλοντικό κόστος έκδοσης και εξυπηρέτησης των Ελάχιστων Απαιτήσεων Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) θα αυξηθεί.

Ο σύνδεσμος είχε αναφερθεί και προ εβδομάδων στα προβλήματα των προτεινόμενων αλλαγών στις εκποιήσεις, χρησιμοποιώντας πιο τεχνικά επιχειρήματα.  Χθες για πρώτη φορά προχώρησε σε ουσιαστικές προειδοποιήσεις για τη μεγάλη εικόνα σε τράπεζες και οικονομία.

Αντίκτυπος και στα δημοσιονομικά

Στο υπουργείο οικονομικών και στην ΚΤ που μετρούν το μέγεθος των επιπτώσεων σε βάρος των δημοσιονομικών και γενικότερα της οικονομίας εκτιμούν ότι οι αλλαγές στον επίμαχο νόμο, θα επηρεάσουν αρνητικά και την ανάκτηση της κρατικής βοήθειας από τη διαχείριση των ΜΕΔ της πρώην ΣΚΤ, από την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Τη σημαντική αυτή πτυχή αναπτύσσει στα επιχειρήματα του και ο σύνδεσμος τραπεζών που υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στο νόμο θα οδηγήσουν σε αύξηση των προβλέψεων και των ζημιών των δανείων της πρώην ΣΚΤ που έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα και εμπίπτουν στο σχέδιο εγγυήσεων (Asset Protection Scheme).

Σημειώνεται ότι το κράτος δεσμεύτηκε να εγγυηθεί για τα επόμενα 12 χρόνια τα εν λόγω δάνεια και ότι σε περίπτωση απρόβλεπτών ζημιών θα τις καλύψει η ΚΕΔΙΠΕΣ.

Κίνδυνος για κυρώσεων και από ΕΕ

Σημειώνεται ότι η αποδοχή της εξαγοράς του καλού χαρτοφυλακίου της πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα, από πλευράς της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν, έγινε με προϋποθέσεις και όρους.

Συγκεκριμένα, το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2018 για τις εκποιήσεις και η δημιουργία της ΚΕΔΙΠΕΣ, ήταν προαπαιτούμενα για να δοθεί κρατική στήριξη στο συνεργατισμό και έμμεσα στην Ελληνική. Τράπεζα.

Στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι η απόφαση της βουλής έρχεται σε σύγκρουση με τα προαπαιτούμενα αυτά που έθεσε η ευρωπαϊκή επιτροπή

Αυτός είναι και ο πιο βασικός λόγος που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπέμψει τον επίμαχο νόμο, τόνισαν στη StockWatch στενοί συνεργάτες του ΠτΔ, κάτι που αναμένεται εντός των ημερών.

Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσαν, παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα ενδεχομένως να επιφέρει συνέπειες για την Κύπρο.

Οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες δεν προτίθενται στο παρόν στάδιο να προβούν σε δημόσιες παρεμβάσεις καθώς θα αναμένουν το αποτέλεσμα της αναπομπής του νόμου από τον ΠτΔ και της σχετικής αντίδρασης της βουλής.

Τα μηνύματα πάντως από τους επόπτες είναι ξεκάθαρα και επιβεβαιώνονται και από τις αναφορές του προέδρου του ΕΕΜ Αντρέα Ενρία, ο οποίος είχε τονίσει στη διάρκεια των επαφών του την περασμένη βδομάδα στη Λευκωσία, ότι οι αλλαγές έχουν υπονομεύσει το πλαίσιο για μείωση των ΜΕΔ.

Ο κ. Ενρία είχε υποδείξει μάλιστα στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό οικονομικών, τον διοικητή της ΚΤ και τους τραπεζίτες ότι οι εποπτικές αρχές θα ανέμεναν και άλλες νομοθετικές αλλαγές οι οποίες να στήριζαν τις προσπάθειες των κυπριακών τραπεζών για περαιτέρω μείωση των κακών περιουσιακών στοιχείων.

Του Λεύκου Χρίστου