You are here

Κίνδυνος υποβάθμισης και αύξησης προβλέψεων

21/04/2021 07:01

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται κυβέρνηση και τράπεζες καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (ΕΚΤ- ΕΕ) και το ΔΝΤ, είναι άκρως ανησυχητικά, λόγω της προώθησης από τη Βουλή, αλλαγών στο πλαίσιο εκποιήσεων, στο πολυνομοσχέδιο για τις καταχρηστικές ρήτρες και στον περί δικαστηρίων νόμο.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch από ανώτερους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών και της ΚΤ, όπως επίσης και από ανώτατα στελέχη τραπεζών, φέρουν τους οίκους αξιολόγησης και τους διεθνείς θεσμούς να προειδοποιούν και να κτυπούν καμπανάκι για τα τρία αυτά θέματα.

Αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Κύπρου, στην περίπτωση κατά την οποία, οι αλλαγές ψηφιστούν από την ολομέλεια του Σώματος. 

Ειδικότερα, για τις επικείμενες αλλαγές στο νόμο για τις εκποιήσεις, οι επόπτες κατέστησαν σαφές προς τις κυπριακές αρχές ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει χρονοβόρες διαδικασίες στο πλαίσιο των πλειστηριασμών, οι οποίες αναπόφευκτα, θα αξιολογηθούν αρνητικά. 

Προ των πυλών εποπτικές απαιτήσεις για κεφάλαια

Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανόν να αξιώσει αυξημένες προβλέψεις από τις τράπεζες και ειδικότερα από τις συστημικές, αφού εκ των εξελίξεων, η αξία των εξασφαλίσεων που κατέχουν θα μειωθεί, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση της πρώην ΣΚΤ.

Ανώτατα στελέχη των τραπεζών, εξέφρασαν την άποψη ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει τριγμούς στο σύστημα, διότι όπως εξήγησαν, εν μέσω πανδημικής κρίσης, η εξεύρεση κεφαλαίων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Επεσήμαναν ότι ο τραπεζικός τομέας απορροφά ήδη ζημιές εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούνται από την παρατεταμένη πανδημία ενώ, όπως είπαν, «ο κίνδυνος αύξησης των κόκκινων δανείων είναι πέρα για πέρα ορατός».

Σημειώνεται ότι οι Moody’s στο δελτίο Credit Outlook που εξέδωσε είχαν προβλέψει ότι τα επισφαλή δάνεια θα επιταχυνθούν μετά τον τερματισμό των κρατικών μέτρων στήριξης προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.  

Η Βουλή, από την πλευρά της, φαίνεται να μεταφέρει την ψήφιση των επίμαχων αλλαγών, ενώπιον της νέας σύνθεσης του Σώματος, το οποίο θα συσταθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών τον ερχόμενο Μάιο.

Ωστόσο, για τους επόπτες και τους οίκους αξιολόγησης δεν έχει τόση σημασία η καθυστέρηση της ψήφισης των τροποποιήσεων που αναμένεται να γίνουν, αλλά η οριστική πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προχωρήσουν σε αλλαγές. 

Όπως έχει διαρρεύσει, οι τράπεζες για προληπτικούς λόγους, άρχισαν σταδιακά να αναγνωρίζουν ζημιές, ειδικότερα όταν διαπιστώνουν ότι δανειολήπτες που είχαν ενταχθεί στο μορατόριουμ δόσεων αδυνατούν να αποπληρώσουν τη δόση τους.

Στο ΥΠΟΙΚ τα σενάρια και οι ασκήσεις που γίνονται είναι επί καθημερινής βάσης.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους τεχνοκράτες και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει για υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας.

Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως σημείωσε αρμόδια πηγή, η χώρα θα επανέλθει σε ακριβούς δανεισμούς και η αναβάθμιση της στην επενδυτική βαθμίδα θα πάρει μερικά χρόνια.

Το αξιόχρεο της Κύπρου βρίσκεται στο κατώφλι των «σκουπιδιών». Τρείς οίκοι έχουν τη χώρα μας οριακά στην επενδυτική βαθμίδα ενώ, οι Moody’s εξακολουθούν να την έχουν στην κατηγορία των junk.

Τεχνοκράτες των S&P που είχαν τον περασμένο μήνα επαφές με τον ΥΠΟΙΚ, τις κυπριακές εποπτικές αρχές και τις τράπεζες προειδοποίησαν για τα τεκταινόμενα στη Βουλή σε σχέση τις αλλαγές που κυοφορούνταν στο θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων.

Δυσφορία για τη χαλαρή στάση του διοικητή της ΚΤ

Τραπεζίτες και παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη χαλαρή στάση που τηρεί ο διοικητής της ΚΤ Κ. Ηροδότου, σε ότι αφορά τις πιο πάνω προθέσεις της Βουλής.

Ανέμεναν από το διοικητή πιο αποφασιστική παρέμβαση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο και για αξιόχρεο της χώρας.

Σχολίασαν αρνητικά την ομιλία που απηύθυνε χθες στο 11th Nicosia Economic Congress στην οποία δεν έκανε καμία αναφορά για τις προσπάθειες της Βουλής να αλλάξει «τα φώτα» του νόμου των εκποιήσεων, του νομοσχεδίου για τις καταχρηστικές ρήτρες και για το νόμο περί δικαστηρίων.

Ως επόπτης των τραπεζών, σημείωσαν, επιβαλλόταν να κτυπήσει καμπανάκι στους βουλευτές για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκληθούν στις τράπεζες, αν προωθηθούν στη νέα ολομέλεια όλες αυτές οι αλλαγές.

Του Λεύκου Χρίστου