You are here

Κάλεσμα για μέτρα έναντι αύξησης επιτοκίων

23/03/2023 15:03

Κάλεσμα για αύξηση των καταθετικών επιτοκίων και μέτρα προστασίας των συνεπών δανειοληπτών προς αποφυγή νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, απευθύνουν προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, κόμματα και φορείς.

Οι εισηγήσεις προκύπτουν στη σκιά των έντονων πιέσεων που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω δυσμενών χρηματοοικονομικών συνθηκών, απανωτών αυξήσεων στα δανειστικά επιτόκια και αυξημένου πληθωρισμού.

Το θέμα των επιτοκίων τέθηκε επί τάπητος και στις συναντήσεις που είχε τις τελευταίες μέρες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Κωνσταντίνος Ηροδότου, με τις ηγεσίες τραπεζών, τον ΠτΔ Νίκο Χριστοδουλίδη, την ΠτΒ και πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, καθώς και με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο, στον απόηχο των εξελίξεων μετά την κατάρρευση αμερικάνικων τραπεζών και την κρίση στην ελβετική Credit Suisse.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΤΥΚ εκφράζει την απόλυτη συμφωνία της με τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου που μεταξύ άλλων υποδείξεων, όπως αναφέρεται, «κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών να επιδείξουν έμπρακτα περισσότερο σεβασμό στους καταθέτες τους, αυξάνοντας τα επιτόκια σε λογικά επίπεδα που να συνάδουν και με τα δανειστικά επιτόκια».

Η ΕΤΥΚ κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών να λάβουν σοβαρά υπόψιν την αναφορά του κ. Ηροδότου, προσθέτοντας ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι αρκετά προστατευμένο για να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις νέες προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή, ανάλογες εισηγήσεις προέρχονται το τελευταίο διάστημα, από πλευράς κομμάτων,

Μηχανισμό ζήτησε η Αννίτα

Κατά τη προχθεσινή συνάντηση της με τον κ. Ηροδότου η Αννίτα Δημητρίου έθεσε το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι πλέον είναι απαραίτητος ένας μηχανισμός για έγκαιρες και προληπτικές αναδιαρθρώσεις.

Πρότεινε ο μηχανισμός να αφορά τους φερέγγυους δανειολήπτες που πιθανόν να κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε καθεστώς ΜΕΔ, τονίζοντας την ανάγκη να προστατευτούν αυτοί οι δανειολήπτες.

Ο Κ. Ηροδότου έδωσε διαβεβαιώσεις προς την ΠτΒ και πρόεδρο του ΔΗΣΥ αλλά και στελέχη του κόμματος, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα κεφάλαια και τη ρευστότητα των τραπεζών.

Η ΠτΒ εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής για την λήψη κατάλληλων αποφάσεων σχετικά με το ζήτημα, το οποίο έχει εγγραφεί στην επιτροπή οικονομικών.

Άμεσες πρωτοβουλίες ζητά το ΑΚΕΛ

Σε σημερινή ανακοίνωση το μέλος του ΑΚΕΛ, Βάκης Χαραλάμπους, ζήτησε άμεσες πρωτοβουλίες τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΚΤ για την στήριξη και ελάφρυνση των δανειοληπτών.

Όπως σημειώνεται, παρά την κρίση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν με αύξησες στα επιτόκια κάτι που συνεπάγεται σε μεγαλύτερο βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

«Κάθε αύξηση μεγαλώνει επίσης τον κίνδυνο αύξησης των ΜΕΔ», προσθέτει η ανακοίνωση.

Το κόμμα προτείνει ακόμη μέτρα όπως η οριοθέτηση των επιτοκίων, η στοχευμένη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων και η αυστηρή εφαρμογή του κώδικα της ΚΤ.

Κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση να επεξεργαστεί στοχευμένο σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα και να διασφαλίσει πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βιώσιμο δανεισμό.

Οι τράπεζες, οι οποίες πραγματοποιούν υπερκέρδη από την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων καλούνται να μειώσουν τα περιθώρια της κερδοφορίας τους σε αυτές τις συνθήκες και να αυξήσουν, επιτέλους, τα καταθετικά επιτόκια τα οποία σκόπιμα κρατούν καθηλωμένα, προστίθεται.

Τέλος, ο κ. Χαραλάμπους καλεί κυβέρνηση και ΚΤ να μην μείνουν θεατές στην υφιστάμενη κατάσταση.

Δίχτυ προστασίας για καλόπιστους δανειολήπτες

Στη σημερινή του συνάντηση με τον Κ. Ηροδότου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι θα πρέπει η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος να διαφυλάσσεται «ως κόρη οφθαλμού».

Πρόσθετα, οι δύο αντάλλαξαν απόψεις για το δίχτυ προστασίας που πρέπει να έχουν οι καλόπιστοί δανειολήπτες, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, χωρίς όμως να επηρεάζεται η δυνατότητα είσπραξης από κακόπιστους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι τράπεζες να ακολουθήσουν το παράδειγμα ΚΕΔΙΠΕΣ

Η ΕΔΕΚ, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, επικρότησε την απόφαση της ΚΕΔΙΠΕΣ για εφαρμογή επιδότησης τόκων για αναδιαρθρωμένες πιστωτικές διευκολύνσεις με βασικό επιτόκιο το Βασικό Επιτόκιο της ΕΚΤ.

Παράλληλα, κάλεσε το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα να την ακολουθήσει, απορροφώντας ένα μέρος της αύξησης του επιτοκίου από τις τράπεζες.

Η ΕΔΕΚ σημείωσε ότι εντόπισε τον «σοβαρό κίνδυνο για τη βιωσιμότητα σημαντικού αριθμού δανείων, κυρίως στεγαστικών και επαγγελματικών, λόγω της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το τελευταίο χρονικό διάστημα και ζητούσε τη συνδρομή των τραπεζών, για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων».

Το κόμμα καλεί και το υπόλοιπο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, «να ακολουθήσει την ΚΕΔΙΠΕΣ, με δεδομένο ότι η κερδοφορία των τραπεζών έχει αυξηθεί λόγω της καθήλωσης των καταθετικών επιτοκίων στα πιο χαμηλά επίπεδα στην ευρωζώνη, αλλά και εξαιτίας της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων».

Της Μαρίας Κυριακίδου