You are here

Πετρέλαιο: Σε ρόλο πολιτικού βαρομέτρου

03/06/2004 17:10
Διισταμένες είναι οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της απόφασης του ΟΠΕΚ. Η απλή αρχή της οικονομικής θεωρίας ότι μια αύξηση της προσφοράς ενός προϊόντος συμβάλλει στην πτώση της τιμής, δεν τυγχάνει επί του παρόντος καθολικής υιοθέτησης, λόγω της κακής ψυχολογικής κατάστασης που βρίσκεται η αγορά πετρελαίου λόγω φόβων για νέα τρομοκρατικά κτυπήματα που ενδεχομένως να πλήξουν τη ροή πετρελαίου προς τις υπόλοιπες χώρες. Η StockWatch, μίλησε με ένα αριθμό εμπειρογνωμόνων και ζήτησε να τοποθετηθούν επί του ζητήματος και διαπίστωσε ότι στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι μια αύξηση της παραγωγής δεν θα επηρεάσει αισθητά τις τιμές του αργού πετρελαίου.

Το στρατόπεδο των σκεπτικιστών

Ο αναλυτής και αρχισυντάκτης του περιοδικού Middle East Economic Survey, Ουαλίντ Χαντούρι, σε δηλώσεις του στη StockWatch, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον μια απόφαση για αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ θα μπορούσε να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στη μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου. Σημειώνεται, ότι ο Ουαλίντ Χαντούρι, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βηρυτό, ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της ExxonMobil στην Κύπρο, Khaled Maherzi, δήλωσε στη StockWatch ότι η περαιτέρω εξέλιξη, σε περίπτωση αύξησης της παραγωγής, αυτή τη στιγμή είναι απρόβλεπτη λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Παραδέχθηκε όμως, ότι η επίδραση μιας τέτοιας απόφασης θα είναι θετική. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων, ο Khaled Maherzi αρκέστηκε να απαντήσει ότι η εταιρεία του δεν έχει συνηθίσει ακόμα το φιλελεύθερο περιβάλλον στην Κύπρο και για τούτο θα προσπαθήσει να αποφύγει όσο το δυνατόν, νέες αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών.

Ο Ντίνος Λευκαρίτης, στέλεχος του ομίλου Λευκαρίτη, ανέφερε στο StockWatch, ότι μια αύξηση της παραγωγής έχει «συνήθως» ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών. Εντούτοις, πρόσθεσε, αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου, διαδραματίζει η πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων σε περίπτωση που διατηρηθούν οι τιμές στα σημερινά επίπεδα, υπογραμμίζοντας και τη σημασία της ισοτιμίας του δολαρίου.

Ο Μπόρις Παρσούτιν, γενικός διευθυντής της Lukoil Κύπρου, δήλωσε ότι μια αύξηση της παραγωγής θα επιδράσει πτωτικά στις τιμές του αργού πετρελαίου μόνο «προσωρινά». Το κατά πόσον όμως θα είναι δυνατή η διατήρηση των τιμών των πετρελαιοειδών στα πρατήρια θα εξαρτηθεί από τις τιμές, στις οποίες τα διυλιστήρια Ασπρόπυργου και Χάιφας θα προσφέρουν τα καύσιμα, από τα οποία η Κύπρος αγοράζει κυρίως τα πετρελαιοειδή της.

Αισιοδοξούν τα ΕΛΠΕ

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, Σαράντος Κυριακόπουλος, ήταν ο μοναδικός που εξέφρασε ελπίδες για θετικές επιπτώσεις στις τιμές από την αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Η αύξηση της παραγωγής, είπε, θα οδηγήσει τις τιμές του αργού προς τα κάτω. Παράλληλα, υπέδειξε ότι ήδη οι τιμές του αργού πετρελαίου καταγράφουν πτωτικές τάσεις διεθνώς. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ο κύπριος καταναλωτής δεν θα πρέπει να αναμένει περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών λόγω των τελευταίων αυξήσεων τις προσεχείς μέρες.


Εν αναμονή της απόφασης

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Αχμαντ Φάχεντ αλ Σαμπάχ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει επαρκής υποστήριξη στους κόλπους του ΟΠΕΚ για την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στα 26 εκατομμύρια βαρέλια. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο συμφωνίας στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βηρυτό, ο Υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ δήλωσε πως ελπίζει για κάτι τέτοιο. «Τα 26 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα θα είναι ένα καλό πράγμα για να δώσουμε στην αγορά σε αυτή τη σύνοδο», πρόσθεσε.

Του Στέλιου Ορφανίδη