You are here

Στη Θεσμών η μεταφορά κεφαλαίων μέσω εταιρειών κελυφών

31/03/2022 07:18

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, θα τεθεί για εξέταση το θέμα της μεταφοράς μεγάλων μετοχικών κεφαλαίων μέσω εταιρειών κελυφών, που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, σε σχέση με τις οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το θέμα ενέγραψε η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αποδοχή συζήτησης στην Επιτροπή, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία.

Η κ. Ατταλίδου ανέφερε ότι «ήδη υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα στο εξωτερικό και θεωρώ ότι θα πρέπει η Επιτροπή Θεσμών να εξετάσει τι γίνεται και να καλέσουμε το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με δική του ομάδα παρακολουθεί την εφαρμογή των κυρώσεων, για να γνωρίζουν οι βουλευτές και η Βουλή τι γίνεται πραγματικά».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης «δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, το τελευταίο διάστημα, τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω της εισβολής της Ρωσίας, η Κύπρος έχει βρεθεί στο επίκεντρο, λόγω της έντονης δραστηριότητας οικονομικών συμφερόντων που επηρεάζονται.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι "με αφορμή την επιβολή οικονομικών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων οι ενέργειες και δραστηριότητες, σύμφωνα με την ΕΕ, υπονόμευσαν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, μετοχικά κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία, αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται να μεταφέρονται μέσω εταιρειών κελυφών που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, από χώρες στις οποίες επηρεάζονται από τις κυρώσεις, σε χώρες στις οποίες δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις".

Η κ. Ατταλίδου δηλώνει επίσης στην αιτιολογική έκθεση για εγγραφή του θέματος ότι "η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, είναι αυτή του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, Alexey Mordaschov, για τον οποίο φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία ότι την ημέρα εμφάνισης του ονόματoς του στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, κυπριακή εταιρεία στην οποία παρουσιάζεται ως τελικός δικαιούχος, προχώρησε σε πώληση του μετοχικού της κεφαλαίου σε άλλη εταιρεία δικών του συμφερόντων, που βρίσκεται εκτός ΕΕ και συνεπώς δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις".

"Το ύψος της αξίας των μετοχών που φαίνεται να απέφυγε τη δέσμευση, ανέρχεται στο €1,3 δισ. Συνεπώς, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με το ρόλο των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ", προσθέτει.

Της Ελένης Χαραλάμπους