You are here

Ζητούν να χαμηλώσουν οι τόνοι για τις κυρώσεις

23/05/2023 17:08

Οι επιπτώσεις στις κυπριακές επιχειρήσεις από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και οι τρόποι αντιμετώπισής τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, μετά από εισήγηση του προέδρου της Κυριάκου Χατζηγιάννη.

Κατά το ανοικτό μέρος της συνεδρίασης, η οποία συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και δράσεις για στήριξη των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από τις κυρώσεις, οι οποίες πολλές περιπτώσεις δεν εμπλέκονται οι ίδιες, όπως είπε.

Ανέφερε ότι τα δέκα πακέτα κυρώσεων εφαρμόσθηκαν κλιμακωτά το τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα σήμερα οι επιπτώσεις να επηρεάζουν διάφορους τομείς της οικονομίας.

Υπενθύμισε ότι ενώπιον της επιτροπής τέθηκαν αρχικά πριν από αρκετούς μήνες οι επιπτώσεις των κυρώσεων σε επιχειρήσεις στο τουρισμό, χωρίς να ληφθούν όμως μέτρα.

Μέτρα στήριξης ή λουκέτα

Ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή ένωση έδιδε την ευχέρεια στις χώρες μέλη της να προβούν σε υποστηρικτικές ενέργειες και μέτρα, ώστε να μην οδηγηθούν εταιρείες σε πτώχευση.

Τόνισε ότι σήμερα βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση, μέσω πακέτων κυρώσεων το επιχειρείν του τόπου να επηρεάζεται με τέτοιο τρόπο που αν δεν ληφθούν υποστηρικτικά μέτρα για τις επηρεαζόμενες εταιρείες να κινδυνεύουν με λουκέτο.

Επεσήμανε ότι ο σκοπός της συνεδρίας είναι να διερευνηθούν οι ενέργειες και τα υποστηρικτικά μέτρα για στήριξη των εταιρειών που επηρεάζονται.

Πολλαπλάσια η ζημιά από δηλώσεις στο εσωτερικό

Ο τεως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι η ζημιά στην οικονομία είναι πολλαπλάσια από τις δηλώσεις που γίνονται στο εσωτερικό, από ότι από τις κυρώσεις.

Δήλωσε ότι οι έως τώρα επιπτώσεις στην οικονομία από τις κυρώσεις θα μετρηθούν μετά την δημοσίευση του ρυθμού ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου του έτους.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για μετριασμό των επιπτώσεων αυτών καθώς οι εκτιμήσεις για το πόλεμο Ουκρανία κάνουν λόγο ότι δεν θα τελειώσει γρήγορα, ενώ και τα πακέτα των κυρώσεων θα έρχονται σε τακτά διαστήματα.

Ανάγκη διευθέτησης επιπτώσεων – Κίνδυνος απώλειας επενδυτών

Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις των κυρώσεων χρήζουν άμεσης διευθέτησης, καθώς θα μεταφερθούν γενικότερα στην οικονομία.

Εξέφρασε ανησυχία για απώλεια «σοβαρών επενδυτών» και ζήτησε επικέντρωση στην προστασία της φήμης της Κύπρου, ως προορισμός παροχής υπηρεσιών.

Διευκρίνισε ότι δεν εννοεί πως θα πρέπει να στηριχθούν όσοι παρανομούν, αλλά οι ανυποψίαστοι, όπως είπε, επενδυτές που επηρεάζονται από τα «ατοπήματα» άλλων και για τα οποία θα έπρεπε ήδη να είχε προνοήσει η κυβέρνηση.

Ο κ. Νεοφύτου εισηγήθηκε τη διεξαγωγή της συνεδρίας χωρίς την παρουσία των μέσων ενημέρωσης, καθώς όπως είπε, θα πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι και η παραπληροφόρηση για το ζήτημα.

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι όσα περισσότερα λέγονται για το ζήτημα, τόσα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται. Εισηγήθηκε να πραγματοποιηθεί κλειστή συνεδρία σε μεταγενέστερο στάδιο, στην παρουσία αρμοδίων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκκος Λεωνίδου, δήλωσε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ο στόχος της συνεδρίας και ζήτησε την αναβολή της.

Το κράτος να απορροφήσει τους κραδασμούς

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι διαχείρισης των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις, υποδεικνύοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία θα είναι αλυσιδωτές.

Δήλωσε ότι οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις θα πρέπει να απορροφηθούν και από το κράτος και να μην τις πληρώνουν μόνο οι εταιρίες, ενώ ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι από πλευράς Βουλής, θα ληφθούν όσες ενέργειες απαιτούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής ανέφερε ότι «οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο θέμα των κυρώσεων στις κυπριακές επιχειρήσεις και να μάθουμε να λειτουργούμε προληπτικά, να ενισχύσουμε τους εποπτικούς θεσμούς, αλλά και οι εποπτικοί θεσμοί είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν σωστοί χειρισμοί και πολλή δουλειά, κυρίως πίσω από τις κάμερες, διότι η προβολή δεν βοηθά τη θέση μας, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν φέρουν ευθύνη, όπως είπε

Δήλωσε επίσης ότι «είναι άξιο απορίας γιατί η ευρωπαϊκή Κύπρος να διαφέρει στο θέμα των κυρώσεων από την ευρωπαϊκή Μάλτα, Γερμανία, Γαλλία και άλλες χώρες».

Της Ελένης Χαραλάμπους