You are here

Περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ

28/03/2023 18:51

Η βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το απόγευμα της Τρίτης σε διαδικτυακή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Ισραήλ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χάρης Γεωργιάδης με την Πρόεδρο της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας με την Κύπρο στην Κνεσσέτ, Etty Hava Atia και το μέλος Moshe Tur-Paz, στην παρουσία του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Oren Anolik.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν το εξαίρετο επίπεδο σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, στη βάση κοινών αρχών και όμοιων χαρακτηριστικών που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους και τονίστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, στο διμερές και τριμερές επίπεδο και στο πλαίσιο του διευρυμένου μηχανισμού συνεργασίας «3+1», με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Αναφέρεται ότι ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε τη σημαντική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομική όσο και την πολιτική τους διάσταση, σε καίριους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ειδικότερα της ασφάλειας και άμυνας και της ενέργειας.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι για την Κύπρο, το Ισραήλ αποτελεί στρατηγικό εταίρο και ότι, στη βάση αυτή, θα αναληφθούν από κοινού πρωτοβουλίες και δράσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση της κοινοβουλευτικής διάστασης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μέσω τακτικών επαφών και ανταλλαγών σε διάφορα επίπεδα.

Προστίθεται ότι η Hava Atia υπογράμμισε ότι το Ισραήλ προσδίδει εξέχουσα σημασία στις σχέσεις του με την Κύπρο, ως γειτονική φίλη χώρα και ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Ακόμη, σημειώνεται ότι από ισραηλινής πλευράς, τονίστηκε, η ετοιμότητα για συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, ειδικότερα στο επίπεδο των αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας.