You are here

Πίεση στη Ρωσία ζήτησε από τη Βουλή ο Ζελένσκι

07/04/2022 18:30

Άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς τη Ρωσία ζήτησε μέσω του διαγγέλματός που απηύθυνε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου να προβαίνει σε εκτενή αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η ειδική συνεδρία άνοιξε με μήνυμα της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, στην παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, καθώς επίσης υπουργών, υφυπουργών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Στην ομιλία της η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην υιοθέτηση ψηφίσματος από τη Βουλή με το οποίο καταδικάστηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τονίστηκε ότι ο διάλογος είναι η μόνη δυνατή οδός για την επίλυση διαφορών.

Η Ολομέλεια τήρησε ενός λεπτού σιγή ως ελάχιστο φόρο τιμής για όσους χάνουν τη ζωή τους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του προέδρου Ζελένσκι, παρουσιάστηκε σύντομο βίντεο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε ότι «είναι τιμή μου που απευθύνομαι σε εσάς, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, που κρίνεται η επιβίωση του ουκρανικού λαού και της χώρας μας και τη στιγμή που κρίνεται η μοίρα της Ευρώπης και όλων των ευρωπαϊκών χωρών».

Ανέφερε ότι η Ρωσία θέλει να μοιράσει την Ουκρανία σε κομμάτια και τόνισε ότι όλα τα κράτη πρέπει να σκεφτούν και να αποφασίσουν σε ποια ομάδα ανήκουν. Θα πρέπει, όπως είπε, να σκεφτούν τι θέλει η Ρωσία από ένα κράτος, κάτι που όπως είπε δεν είναι η ισότιμη συνεργασία.

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, σημείωσε ότι δεν γίνεται ειρηνικός διάλογος με τη Ρωσία, η οποία όπως είπε, αντιλαμβάνεται κάτι τέτοιο ως αδυναμία και προσπαθεί να εξοντώσει τον ουκρανικό λαό.

Αναφέρθηκε στην υιοθέτηση από την Κύπρο της απαγόρευσης πρόσβασης ρωσικών πλοίων στα λιμάνια και στο ψήφισμα υποστήριξης προς τον ουκρανικό λαό, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη.

«Αλλά», τόνισε, «μέχρι τώρα η Ρωσία δεν αναζητεί την ειρήνη με την Ουκρανία παρόλες τις προσπάθειες και προτάσεις μας κατά τις διαπραγματεύσεις».

Θέλουμε να γίνουν περισσότερες προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ, να εξασφαλίσετε την αναγκαία πίεση στην Ρωσία», είπε, καλώντας την Κύπρο να κλείσει όλα τα κυπριακά λιμάνια για τα ρωσικά πλοία, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιούν γιωτ οι ρώσοι.

Ζήτησε επίσης, να μην υπάρχουν προνόμια χρυσών διαβατηρίων και διπλής υπηκοότητας για ρώσους και να εξεταστεί ξεχωριστά κάθε περίπτωση, εάν διαπιστωθεί ότι κάποιος δεν έχει πρόθεση να βλάψει την Ουκρανία.

Ο κ. Ζελένσκι, ζήτησε επιπρόσθετα εμπάργκο ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία, καθώς και τη στήριξη της Κύπρου στην προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορά ΠτΒ σε λογική «δύο μέτρων και δύο σταθμών»

Στην ομιλία της που ακολούθησε, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η ίδια εισβολή με άλλους πρωταγωνιστές συντελέστηκε στην Κύπρο το 1974, από την Τουρκία, η οποία όπως ανέφερε, εισέβαλε με αιτιάσεις ασύμβατες με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Τόνισε πως μέχρι σήμερα η Κύπρος βιώνει κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πως είμαστε καθημερινά μάρτυρες νέων τετελεσμένων που αποτελούν μέρος των επεκτατικών πολιτικών της Τουρκίας.

Διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι προσηλωμένη στην υλοποίηση των κυρώσεων προς τη Ρωσία με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς της απέναντι στην Ουκρανία, ωστόσο έκανε λόγο για λογική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» και «επιλεκτική ανοχή», η οποία υπονομεύει τον αντίκτυπο των κυρώσεων και προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα.

Σημείωσε ότι η Κύπρος γνωρίζει τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά καθώς εξακολουθούμε, όπως είπε να έχουμε χιλιάδες πρόσφυγες και αγνοούμενους, αναφέροντας ότι γι’ αυτό και υπήρξε άμεση και πρωτοφανής η ανταπόκριση του κυπριακού λαού με τη μεγαλύτερη στήριξη που προσφέρθηκε ποτέ.

Πρόσθεσε πως η Κύπρος θα συνεχίζει να παρέχει στήριξη και βοήθεια στον ουκρανικό λαό και ευχήθηκε να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Κύπρο, που παραμένει όπως είπε «κατεχόμενη, μοιρασμένη και αδικαίωτη».

Απουσία ΑΚΕΛ

Η συνεδρία σημαδεύτηκε από την απουσία των βουλευτών του ΑΚΕΛ. Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι «μετά την παρουσία 'μαχητή' του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Βλ. Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων, το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη».

Στην ανακοίνωση επισημάνθηκε ότι «το ΑΚΕΛ είχε εκφράσει εξ αρχής τις επιφυλάξεις του για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, λαμβάνοντας υπόψη τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Ωστόσο, θα παρευρισκόταν στη σύνοδο, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό της Ουκρανίας που βιώνει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και της γεωπολιτικής διελκυστίνδας Δύσης-Ρωσίας», απόφαση που άλλαξε, λόγω της συγκεκριμένης εξέλιξης.

Σημειώνεται επίσης, ότι το ΑΚΕΛ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και απαίτησε την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Επισυνάπτεται η ομιλία της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.

Της Μαρίας Χαμπή