You are here

Παράθυρο για άδεια μητρότητας 52 εβδομάδων

22/03/2022 17:45

Δρόμο προς την παραχώρηση του δικαιώματος σε δικαιούχο επιδόματος μητρότητας να επιλέγει τη διάρκεια της περιόδου που θα απέχει από την εργασία της για σκοπούς άδειας μητρότητας, η οποία μπορεί να φτάνει και τις 52 εβδομάδες, ανοίγει πρόταση νόμου που εξέτασε σήμερα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Η εισήγηση συνοδεύεται από δεύτερη πρόταση νόμου με την οποία τροποποιεί τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο ώστε σε περίπτωση επέκτασης της περιόδου της άδειας μητρότητας με βάση τις πιο πάνω προτεινόμενες ρυθμίσεις το επίδομα μητρότητας να μην είναι μεγαλύτερο του ποσού που θα ελάμβανε η δικαιούχος εάν επέλεγε να απέχει από την εργασία της για σκοπούς άδειας μητρότητας για περίοδο δεκαοκτώ εβδομάδων όπως ισχύει με βάση τον υφιστάμενο νόμο.

Τις προτάσεις νόμου κατάθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής επεσήμανε ότι η επέκταση της άδειας μητρότητας, θα είναι άνευ απολαβών και χωρίς να επιβαρύνεται το ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο κ. Θεοπέμπτου πρόσθεσε ότι σκοπός της πρότασης νόμου είναι να δοθεί η ευκαιρία στην νέα μητέρα να παραμείνει στο σπίτι για ακόμη λίγες βδομάδες για να φροντίζει τα παιδιά της.

Προς επέκταση γονικής άδειας στις 18 εβδομάδες

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας Φάνος Κουρουφέξης ανάφερε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο, το οποίο υπολογίζεται να κατατεθεί στην Βουλή σε λίγους μήνες, για πληρωμένη γονική άδεια 18 εβδομάδων για παιδιά μέχρι και οκτώ ετών. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ετοιμάζεται στα πλαίσια ευρωπαϊκής οδηγίας. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς ζήτησε όπως το θέμα των προτάσεων νόμου τεθεί ενώπιον του στο Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και να επανέλθει στην Βουλή σε δύο μήνες για περαιτέρω συζήτηση.

Οικολόγοι: Οι προτάσεις καλύπτουν το κρατικό κενό

Σε ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων τονίζει ότι στόχος των προτάσεων νόμου που κατάθεσε είναι να καλύψει το κρατικό κενό όσο αφορά την στήριξη της μητέρας μετά το τοκετό.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αποκλειστικός µητρικός θηλασµός είναι η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους, ενώ επισημαίνει ότι στην χώρα μας δεν υπάρχουν υποδομές ώστε να μπορεί μία μητέρα να αντλεί γάλα στον χώρο εργασίας της,  ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα.

Προσθέτει επίσης ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η  ψυχολογία της μητέρας, η οποία ειδικά όταν πρόκειται για το πρώτο της παιδί θέλει να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στο παιδί της.

«Το κράτος είναι απών αφού δεν υποδομές για φύλαξη παιδιών από τόσο νεαρή ηλικία. Έχουμε εγκαταλείψει την οικογένεια. Η προσπάθειά μας είναι για να βοηθηθεί η μητέρα όταν το κράτος είναι απών», σημειώνει στην ανακοίνωση του το Κίνημα.

Τσιρίδου: Έρχεται η γονική άδεια

  Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου ανέφερε ότι με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος τα τελευταία χρόνια ενδυναμώθηκε ο ρόλο της μητέρας αλλά και του πατέρα.

Δήλωσε ότι ήδη επεκτάθηκε η άδεια μητρότητας για το 2ο και 3ο παιδί, όπως και ότι για πρώτη φορά το 2017 εισήχθη και η άδεια πατρότητας, αλλά και ότι το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε διαδικασία ετοιμασίας ολοκληρωμένης πρόταση για τη γονική άδεια μετ΄ απολαβών, η οποία θα κατατεθεί στην Βουλή μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2022.

Όπως είπε η γονική άδεια θα έχει διάρκεια 18 εβδομάδες από τη λήξη των αδειών μητρότητας και πατρότητας και θα μπορεί να ληφθεί σε διάστημα μέχρι και τα οκτώ χρόνια της ζωής ενός παιδιού.

Της Ελένης Χαραλάμπους