You are here

Καταγγελίες για ανεξέλεγκτη κατάσταση στο Πουρνάρα

12/07/2022 11:36

Τα προβλήματα υγείας και η διαχείριση τους καθώς και τα φαινόμενα εγκληματικότητας στο κέντρο μεταναστών Πουρνάρα, τέθηκαν σήμερα μεταξύ άλλων ενώπιον της Ad Hoc Επιτροπής στο πλαίσιο της μελέτης του δημογραφικού προβλήματος.

Εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ εξήγησε τη διαδικασία που τυγχάνουν ασθενείς ή τραυματισμένοι των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, όσον αφορά στον κορωνοϊό και άλλες ασθένειες.

Ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία τιμολόγησης των διαδικασιών προς τις υπηρεσίες πολιτικού ασύλου, με ήδη γύρω στις €500 χιλ. να έχουν κοστολογηθεί προς την υπηρεσία για το κέντρο Πουρνάρα.

«Γίνονται όλες οι αναγκαίες εξετάσεις για τις μεταδιδόμενες ασθένειες από την στιγμή άφιξης στην Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ σε ερώτηση του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία για τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Σημείωσε πως τα αποτελέσματα των εξετάσεων δίνονται στην υπηρεσία πολιτικού ασύλου, ενώ εάν υπάρχουν θετικά περιστατικά σε μεταδιδόμενες ασθένειες τα διαχειρίζονται τα αρμόδια τμήματα υγείας.

Κενό για follow up

«Υπάρχει κενό στη μετέπειτα παρακολούθηση των περιστατικών», παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ, εξηγώντας ότι χρειάζεται η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για να ελέγχονται τα περιστατικά μετά τη διαχείριση τους.

Ο κ. Κουλίας ζήτησε να σταλούν στοιχεία με τους αριθμούς των περιστατικών και της παρακολούθησης τους.

Γίνεται καταγραφή του κόστους

Γίνεται καταγραφή πρώτα των περιστατικών και αργότερα του κόστους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ, ερωτηθείς για την καταγραφή του κόστους των νοσηλευτηρίων για τους μετανάστες ασθενείς, καθώς και για τις γέννες και τις αμβλώσεις των κυπρίων και των μεταναστών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Λίνος Παπαγιάννης, ζήτησε να γίνουν οι σωστές έρευνες και να σταλούν τα στοιχεία στην επιτροπή, ενώ ο κ. Κουλίας ζήτησε να σταλούν στοιχεία και κύπριων πολιτών για σύγκριση των αριθμών.

Αστυνομία και πλάνο διαχείρισης

Αναλώνονται πολλαπλάσιοι πόροι για τους μετανάστες, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ενημερώνοντας την επιτροπή για τη δική τους διαχείριση επί του θέματος.

Πιο εντατικές ενέργειες ζήτησε από την αστυνομία ο κ. Παπαγιάννης, ο οποίος χαιρέτισε το έργο που επιτελεί το σώμα και εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνο με τις παρεμβάσεις της αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ανέφερε ότι για κάθε παρέμβαση του σώματος σε σχέση με τους μετανάστες τα μέλη προχωρούν με κάθε επιφύλαξη λόγω φόβων για τη δική τους υγεία.

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση, τόνισε ο κ. Κουλίας σε θέματα ελέγχου από τη στιγμή άφιξης των μεταναστών στο κέντρο Πουρνάρα.

Έκανε λόγο για αύξηση της εγκληματικότητας στο Πουρνάρα, για συλλήψεις μεταναστών λόγω διακίνησης ναρκωτικών με αποκορύφωμα την εκδήλωση διαμαρτυρίας των μεταναστών πριν μερικές ημέρες.

Της Μαρίας Κυριακίδου