You are here

Ανησυχούν για γήρανση του πληθυσμού

24/05/2022 14:35

Έντονη ανησυχία για τη γήρανση του πληθυσμού, στη βάση των προκαταρτικών στοιχείων της απογραφής του πληθυσμού του 2021, εξέφρασαν βουλευτές κατά τη σημερινή συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής για τη μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος.

Η μείωση των γεννήσεων και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αλλά και η συρρίκνωση του μεγέθους των κυπριακών νοικοκυριών και η κατακόρυφη αύξηση των αλλοδαπών ήταν τα κύρια θέματα που ανέδειξε η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από την απογραφή του 2021 και τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, τα άτομα άνω των 65 ετών, είναι περισσότερα από αυτά κάτω των 15 ετών ενώ παράλληλα έχει μειωθεί και ο πληθυσμός του μέσου νοικοκυριού το 2021 σε σχέση με το 1975.

Ειδικότερα τα άτομα 65 ετών και άνω ανέρχονται στο 16,7% του συνόλου του πληθυσμού και τα άτομα μέχρι 14 ετών στο 15.9%, ενώ τα άτομα από 15 έως 64 ετών στο 67,4%.

Όσον αφορά το αριθμητικό επίπεδο του πληθυσμού της Κύπρου ανέρχεται σε περίπου 908 χιλιάδες εκ των οποίων οι 725 χιλιάδες ή ποσοστό 78.9% είναι κύπριοι και οι 193 χιλιάδες ή ποσοστό 21,1% αλλοδαποί. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε επίσης ότι οι αιτητές πολιτικού ασύλου φθάνουν στο 5,75%, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποδεικνύεται ότι δεν πρέπει να ξεπερνά το 1%.

Σχετικά με μέγεθος των κυπριακών νοικοκυριών αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής το 2021 μια οικογένεια περιλαμβάνει στατιστικά 2,6 μέλη, σε σχέση με το 1992 όπου στατιστικά ήταν στα 3,2 μέλη και το 1976 κατά το οποίο στατιστικά ήταν στα 4 μέλη.

 Βουλευτές ζητούν τη λήψη μέτρων

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος Παπαγιάννης, μίλησε για εισβολή στην Κύπρο από ξένους και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και να λάβει μέτρα, ανάλογα με αυτά τα οποία λαμβάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα είπε ότι οι κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν «ότι έχουμε ξεπεράσει κάθε περιθώριο και αυτή τη στιγμή το ποσοστό αιτητών ασύλου είναι πάνω από το 5,75%. Έχουμε ξεπεράσει κατά έξι φορές δηλαδή το ενδεδειγμένο 1% που αναφέρουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες».

Ανέφερε ότι υπάρχουν περιοχές στην Κύπρο «όπου πλέον οι συμπατριώτες μας είναι μειονότητα,» και υπάρχει μια αγανάκτηση στους πολίτες που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί.

Είπε επίσης ότι από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2021, μπορούν να εξαχθούν «ιδιαίτερα επικίνδυνα» συμπεράσματα, αναφέροντας ότι, για πρώτη φορά, τα παιδιά κάτω των 15 ετών, είναι μόλις το 15,9% του πληθυσμού ενώ ταυτόχρονα οι άνω των 65 είναι στο 16,7%.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ξεκάθαρη ένδειξη για γήρανση του πληθυσμού η οποία θα έχει πάρα πολλά αλυσιδωτά αποτελέσματα», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο «που δυστυχώς είναι πάρα πολύ ανησυχητικό».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης υπέδειξε ότι ήδη κτυπά το καμπανάκι του κινδύνου και επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για ανακοπή του φαινομένου.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε εξάλλου ότι τίθεται θέμα ασφάλειας και ζήτησε τη σύγκληση συνεδρίας κεκλεισμένων των θυρών με συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της ΚΥΠ, ώστε να ληφθούν μέτρα. Ζήτησε επίσης την αντικατάσταση των επιδομάτων στους αλλοδαπούς με κουπόνια.

Της Ελένης Χαραλάμπους