You are here

Αποδέσμευση εκατομμυρίων για την απογραφή πληθυσμού

28/07/2021 07:13

Στην αποδέσμευση κονδυλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ύψους €3.450.300 για τη Στατιστική Υπηρεσία, προχώρησε κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρία της η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή αποδέσμευσε κονδύλι για την αγορά υπηρεσιών 1000 απογραφέων και 100 επιθεωρητών για τις ανάγκες της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών για το 2021, από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Σε επιστολή του προς τη Βουλή ο Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Σταύρος Καραγιώργης αναφέρει ότι ζητά την αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου, από το σύνολο των €4.600.341 που προοριζόταν για τη συγκεκριμένη εργασία και είχε δεσμευθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2021.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα δεν προωθούνταν ενέργειες αποδέσμευσης οποιουδήποτε ποσού, καθώς η διεξαγωγή ερευνών διαχρονικά καλύπτεται με την πρόσληψη εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου, με απευθείας επιβάρυνση του μισθολογίου των κρατικών υπαλλήλων.

Προστίθεται ότι κατά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης για πρόσληψη εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου τον Σεπτέμβριο του 2020, δεν υπήρξε η επιθυμητή ανταπόκριση για εργοδότηση απογραφέων, για διάφορες εργασίες της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2021, μεταξύ των οποίων και η απογραφή του πληθυσμού και κατοικιών.

Συγκεκριμένα, είχαν υποβληθεί μόλις 495 αιτήσεις, αριθμός ο οποίος όπως επισημαίνεται δεν είναι επαρκής για τις ανάγκες της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών.

Ως αποτέλεσμα αποφασίσθηκε η διερεύνηση της δυνατότητας εφαρμογής εναλλακτικών διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού ειδικά για την απογραφή πληθυσμού και συγκεκριμένα, η προκήρυξη ανοικτής πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη μίσθωση υπηρεσιών. Οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι την 2η Ιουλίου του 2021 και εφόσον πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα θα κληθούν σε συνέντευξη

Τελευταία απογραφή από πόρτα σε πόρτα

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξή στη StockWatch, ο διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Σταύρος Καραγιώργης, ανέφερε ότι είναι η τελευταία απογραφή πληθυσμού από πόρτα σε πόρτα, καθώς στο μέλλον τα στοιχεία θα παράγονται σε ετήσια βάση, με τη χρήση διοικητικών πηγών.

«Όχι μόνο θα εκμηδενιστεί το μεγάλο κόστος της διεξαγωγής μιας Απογραφής Πληθυσμού, αλλά θα παρέχεται πληροφόρηση με επικαιροποιημένα στοιχεία που θα βοηθά στη χάραξη πολιτικών, σε ετήσια βάση», τόνισε.

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση στον κόσμο για καλή συνεργασία με το προσωπικό της Υπηρεσίας, «χωρίς κωλύματα, έχοντας υπόψη ότι τα στοιχεία που παράγονται επηρεάζουν τη ζωή όλων μας», όπως σημείωσε.

Σημειώνεται ότι απογραφή πληθυσμού πραγματοποιείται στην Κύπρο κάθε δέκα χρόνια.

Της Ελένης Χαραλάμπους