You are here

Ένεση €2 δισ. από τις υπηκοότητες

26/05/2015 14:43
H παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς ενίσχυσε κατά €2 δισ. την κυπριακή οικονομία καθώς οι ξένοι έκαναν επενδύσεις και αγόρασαν ακίνητα στην Κύπρο.

Κατά την εξέταση της έκθεσης της ελεγκτικής υπηρεσίας για το 2013 του υπουργείου εσωτερικών, ο αρμόδιος υπουργός Σωκράτης Χάσικος δήλωσε πως υπήρξαν εισοδήματα πέραν των €2 δισ. από την παραχώρηση κυπριακών υπηκοοτήτων, επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα χρήματα αποτέλεσαν σημαντική οικονομική ένεση.

Η παραχώρηση υπηκοότητας, είπε, έγινε βάσει του προγράμματος του υπουργείου εσωτερικών για απόδοση κυπριακών διαβατηρίων με ειδικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, οι αλλοδαποί αποκτούν κυπριακή υπηκοότητα αλλά έχουν εισοδήματα από το εξωτερικό.

Ο υπουργός απέφυγε να δώσει περαιτέρω στοιχεία για το θέμα και κάλεσε όσους βουλευτές επιθυμούν να ενημερωθούν για τις περιπτώσεις αλλοδαπών που έλαβαν κυπριακή υπηκοότητα να μεταβούν στο υπουργείο εσωτερικών και να ενημερωθούν.

Όπως είπε, το υπουργείο δεν μπορεί να δώσει στοιχεία γιατί υπάρχουν προσωπικά δεδομένα.

«Η κυπριακή Δημοκρατία», είπε, «δέχεται πόλεμο για να σταματήσει αυτή η πολιτική, γι’ αυτό πρέπει να κρατούμε χαμηλούς τόνους».

Ο κ. Χάσικος επιβεβαίωσε και την εμπλοκή δικηγορικών γραφείων στα οποία απευθύνονται οι αιτητές για να ενημερωθούν για τις διαδικασίες με στόχο να εξασφαλίσουν κυπριακή υπηκοότητα.

Όπως είπε, υπήρχε περίπτωση αλλοδαπού που βρισκόταν στο νησί για 15 χρόνια και είχε ζητήσει τη συμβολή δικηγορικού γραφείου για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει.

Υπέδειξε πως ο δικηγόρος είχε ζητήσει από τον αιτητή ως αμοιβή το ποσό των €40 χιλ. και η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον των διωκτικών αρχών.

«Προκύπτει πρόβλημα από τη στιγμή», είπε, «που δικηγόρος χρησιμοποίει το όνομα υπουργού και του γενικού διευθυντή».

Τόνισε επίσης πως υπήρξε περίπτωση την οποία εντόπισε το υπουργείο και η οποία αφορούσε πρόσωπο που πήρε μίζες, ωστόσο, το συγκεκριμένο άτομο, πρόσωπο, είπε, απεβίωσε.

«Δυστυχώς δεν βρήκα», είπε, «κάτι χειροπιαστό για να οδηγηθεί κάποιος στη δικαιοσύνη».

Της Ελευθερίας Παϊζάνου