You are here

Επιδόματα €40 εκατ. σε μετανάστες

05/07/2022 11:43

Στα €40 εκατ. ανέρχονται τα επιδόματα που καταβάλλει το κράτος σε μετανάστες τον χρόνο, εκ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει αυτά που αφορούν τις υποδομές.

Αυτό ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Ad Hoc Επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, προσθέτοντας ότι οι δαπάνες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αφορούν ενοίκια τα οποία ανέρχονται στα €14,5 εκατ.

Η κ. Ανθούση ανέφερε ότι πραγματοποιούνται συνεχώς έλεγχοι στους χώρους διαμονής των μεταναστών και στο ενδεχόμενο που εντοπίζονται να εργάζονται παράνομα, ή να προβαίνουν σε άλλες παρανομίες τότε τους αποκόπτονται άμεσα τα επιδόματα.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Κωνσταντίνου μιλώντας επίσης ενώπιον της επιτροπής κατά τη συνέχιση της συζήτησης του δημογραφικού προβλήματος και ανάλυσης της εξέλιξης του πληθυσμού της χώρας σε σχέση με τις τρεις δημογραφικές συνιστώσες, την υπογονιμότητα, τη θνησιμότητα και τις μεταναστευτικές ροές, είπε ότι αρχικά το κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα διαμορφώθηκε για να φιλοξενεί 500 άτομα, ενώ πρόσθεσε ότι στη συνέχεια επεκτάθηκε για να φιλοξενεί περίπου 900 άτομα.

Τόνισε όμως ότι στο κέντρο φιλοξενείται πολύ μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως τον περασμένο Μάρτιο διέμεναν συνολικά 3.300 άτομα. Επεσήμανε ότι καθημερινά φθάνουν στις ελεύθερες περιοχές περίπου 100 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από αφρικανικές χώρες και προωθούνται για διανομή στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα.

Ο κ. Κωνσταντινίδης εξήγησε ότι οι πλείστοι φτάνουν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη, από εκεί μεταβαίνουν στην κατεχόμενη Τύμπου και αυθημερόν εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές.

Πέραν των 30 χιλιάδων οι αιτήσεις ασύλου

Όσον αφορά τις αιτήσεις για παραχώρηση πολιτικού ασύλου, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι βρίσκονται υπό εξέταση 31,315 αιτήσεις. Πρόσθεσε ότι απορρίφθηκαν περίπου 30 χιλιάδες αιτήσεις, σημειώνοντας ότι αυτά τα πρόσωπα θα απελαθούν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επεσήμανε επίσης τον κίνδυνο αλλοίωσης του πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο με διαφορά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως εξήγησε, οι γεννήσεις παιδιών από μη κύπριους γονείς κατά το 2021 έφτασε το 25% των συνολικών γεννήσεων. Πρόσθεσε ότι το 2021 οι γεννήσεις ήταν 10.700, ενώ οι αιτήσεις για άσυλο έφθασαν στις 13.200.

Το 25% των γεννήσεων από αλλοδαπούς

Σύμφωνα εξάλλου με σημείωμα του υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή, κατά το 2021 δαπανήθηκαν €4,5 εκατ. για σκοπούς επιδότησης για αντιμετώπιση του προβλήματος υπογεννητικότητας, αλλά και των πολιτών που επωφελούνται από τα σχετικά επιδόματα στήριξης των γεννήσεων, σε σχέση με €1,95 εκατ. το 2020 και €1,3 εκατ. το 2019.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο ενημέρωσε επίσης την επιτροπή ότι κατά το 2021 δαπανήθηκαν €187 χιλ., για την παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας σε μετανάστες στο χώρο υποδοχής Πουρνάρα, ενώ μέχρι σήμερα η δαπάνη για το 2022, ανέρχεται σε €33 χιλ.

Σημειώνεται ότι η σχετική δαπάνη αφορά στην κάλυψη της αμοιβής των ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για υπηρεσίες που αφορούν την αρχική αξιολόγηση των μεταναστών, ανιχνευτικά προγράμματα για λοιμώδη νοσήματα και εμβολιασμούς, συµπεριλαµβανοµένων εμβολιασμών κατά του cονίd - 19.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι, δαπανήθηκαν για τα εμβόλια εντός του 2021 €185 χιλ. (από το ποσό αυτό οι €43,418 αφορούν εμβόλια κατά του coνid - 19) και μέχρι το Μάιο του 2022 €104 χιλ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν σε προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής, από τις 11,181 μετανάστες που εξετάστηκαν στο Πουρνάρα εντός του 2021, εντοπίστηκαν 109 θετικά περιστατικά στον HIV, 373 θετικά περιστατικά στην Ηπατίτιδα Β, 52 θετικά περιστατικά στην Ηπατίτιδα Γ και 53 περιστατικά στη Σύφιλη. Εντοπίστηκαν επίσης 11 θετικά περιστατικά στην ενεργό Φυματίωση.

Καταγγελία για ναρκωτικά και πορνεία

Το 2022, μέχρι τώρα, από τους 8,933 μετανάστες που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν 76 θετικοί στον HIV, 317 θετικά περιστατικά στην Ηπατίτιδα, 36 θετικά περιστατικά στην Ηπατίτιδα Γ, 31 περιστατικά στη Σύφιλη και 20 στην ενεργό φυματίωση.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι σε καταγγελία για παράτυπους μετανάστες εμπλέκονται σε υποθέσεις πορνείας και ναρκωτικών, στην περιοχή της Αγίας Νάπας, προέβη ο πρόεδρος της επιτροπής Λίνος Παπαγιάννης.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής είπε ότι θα καταθέσει στοιχεία για τις περιπτώσεις αυτές στην αστυνομία.

Της Ελένης Χαραλάμπους