You are here

Επιδόματα σε αλλοδαπούς €7,2 εκ.

14/06/2011 15:17
Βαθιά καλείται να βάζει το χέρι στην τσέπη η κυβέρνηση για να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε επιδόματα αλλοδαπών και κυρίως στους αιτητές πολιτικού ασύλου. Από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, οπόταν η βουλή άρχισε να ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις που αποστέλλουν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση παραχώρησε επιδόματα σε αλλοδαπούς ύψους €7,2 εκ.

Μάλιστα, μόνο για το μήνα Απρίλιο η κυβέρνηση παραχώρησε €1,8 εκ. σε 3627 αλλοδαπούς, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο υπό το καθεστώς των αιτητών ασύλου, των αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων, της συμπληρωματικής προστασίας καθώς και για ανθρωπιστικούς λόγους. Στο χρονικό αυτό διάστημα έχει αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους €1,6 εκ., το Φεβρουαρίου €1,8 εκ. και το Μάρτιο €2 εκ.

Τα περισσότερα χρήματα για τον Απρίλιο δόθηκαν σε επιδόματα, σε αλλοδαπούς που διαμένουν στην επαρχία Λάρνακας, με το σύνολο της δαπάνης να αγγίζει το €1 εκ., ενώ ο αριθμός των βοηθούμενων προσώπων έφτασε τις 2188.

Εξάλλου στην επαρχία Λεμεσού δόθηκαν €365,5 χιλ. σε 705 πρόσωπα, στη Λευκωσία €303 χιλ. σε 409 βοηθούμενους και στην Πάφο δόθηκαν επιδόματα σε 320 αλλοδαπούς ύψους €173,5 χιλ.

Στην επαρχία Αμμοχώστου δόθηκαν €1350 σε δύο αλλοδαπούς και στην Ευρύχου ένας αλλοδαπός έλαβε επίδομα ύψους €1270.

Πριν το κλείσιμο της βουλής και για την περίοδο κατά την οποία το Κοινοβούλιο ήταν κλειστό, αποφασίστηκε όπως η κυβέρνηση παραχωρεί τα επιδόματα στους αλλοδαπούς και στη συνέχεια να αποστέλλει τα δελτία δαπανών για τα επιδόματα που παραχωρήθηκαν.

Αναλυτικά, στη Λάρνακα υπάρχουν 299 περιπτώσεις αιτητών πολιτικού ασύλου που εξασφάλισαν επιδόματα ύψους €369 χιλ. Επιπλέον 14 περιπτώσεις αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων έλαβαν συνολική κυβερνητική βοήθεια €17 χιλ. και 471 περιπτώσεις αλλοδαπών που είναι υπό το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας πήραν επιταγές συνολικού ύψους €642 χιλ.

Παράλληλα άλλες δύο περιπτώσεις που βρίσκονται στην Κύπρο με το καθεστώς των ανθρωπιστικών λόγων εξασφάλισαν επιδόματα €2 χιλ.

Οι πολιτικοί πρόσφυγες

Η Λεμεσός, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, έχει το μεγαλύτερο αριθμό αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων. Στη συγκεκριμένη κατηγορία 44 περιπτώσεις έλαβαν επιδόματα ύψους €67 χιλ., ενώ άλλες 273 περιπτώσεις αιτητών ασύλου πήραν συνολική βοήθεια €259,5 χιλ.

Επίσης 29 περιπτώσεις αλλοδαπών με συμπληρωματική προστασία εξασφάλισαν τον Απρίλιο κυβερνητική βοήθεια €30 χιλ. και 7 για ανθρωπιστικούς λόγους επιδόματα €9 χιλ.

Επιδόματα €303 χιλ. στη Λευκωσία

Αναλυτικά στη Λευκωσία 274 περιπτώσεις αιτητών ασύλου έλαβαν επιδόματα ύψους €230 χιλ., ενώ για 23 περιπτώσεις αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων το ύψος των επιδομάτων ανήλθε στις €29 χιλ. Επίσης άλλες €39 χιλ. έλαβαν 29 περιπτώσεις προσώπων που βρίσκονται υπό το καθεστώς της συμπληρωτικής προστασίας και άλλοι έξι αλλοδαποί για ανθρωπιστικούς επίσης λόγους πήραν επιδόματα συνολικού ποσού €5 χιλ.

Εξάλλου στην Πάφο, για την κατηγορία των αιτητών ασύλου δόθηκε σε 131 σχετικές περιπτώσεις το ποσό των €112 χιλ., για 5 περιπτώσεις αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων το σύνολο της δαπάνης έφτασε τις €7,4 χιλ. και για 53 περιπτώσεις αλλοδαπών με το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας δόθηκαν επιδόματα ύψους €50,5 χιλ.

Παράλληλα άλλες δύο περιπτώσεις για ανθρωπιστικούς λόγους έλαβαν οικονομική βοήθεια ύψους €3,2 χιλ.

Στην Αμμόχωστο σε 2 αλλοδαπούς με το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας δόθηκαν επιδόματα €1350 χιλ. και στην Ευρύχου ένας πολιτικός πρόσφυγας έλαβε €1,270 χιλ.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου