You are here

Χιλιάδες γάμοι ελέγχονται για εικονικότητα

27/05/2020 17:51

Για ραγδαία αύξηση στους εικονικούς γάμους τα τελευταία δύο χρόνια, έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής, σημειώνοντασ ότι χιλιάδεσ γάμοι ελέγχονται από την αστυνομία για εικονικότητα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Νουρή μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής νομικών, στο Συνεδριακό Κέντρο, το 2018 και 2019 τελέστηκαν στην κυπριακή Δημοκρατία 3.600 περίπου γάμοι, οι οποίοι προωθήθηκαν στην αστυνομία για έρευνα «καθώς θεωρήθηκε ότι ενέχουν εικονικότητα». Εξ αυτών, οι 1.600 περίπου γάμοι έγιναν σε ένα μόνο δημαρχείο συνέχισε ο κ. Νουρής, λέγοντας πως «αυτό νομίζω μιλά από μόνο του».
 
Ο κ. Νουρής παρέστη το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών, όπου έγινε η κατ’ άρθρον συζήτηση για το πακέτο νομοσχεδίων, που αφορά τους Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, Περί Γάμου και Περί Πολιτικής Συμβίωσης Τροποιητικούς Νόμους του 2020.
 
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των εικονικών γάμων, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έχουν επιστραφεί οι σχετικοί φάκελοι στην Υπηρεσία Μετανάστευσης, αλλά λόγω της αδυναμίας που υπάρχει στις συγκεκριμένες νομοθεσίες, του τεράστιου όγκου, αλλά και των προθεσμιών που τίθενται από τις ίδιες τις νομοθεσίες, δεν κατέστη δυνατό να κηρυχθούν εικονικοί οι γάμοι και να ακυρωθούν.
 
Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, από έρευνα που έχει διεξαχθεί «ουσιαστικά και πραγματικά δεν μπορούμε να ακυρώσουμε αυτούς τους γάμους» καθώς ένας εκ των δύο συμβίων απουσιάζει στο εξωτερικό επί μονίμου βάσεως.
 
Αυτό, εξήγησε, σημαίνει ότι τελέστηκε ο εικονικός γάμος και αναχώρησε ευθύς αμέσως ο ένας εκ των δύο συμβίων, που απλώς συναίνεσε στην εικονικότητα ενός τέτοιου γάμου. «Επειδή ακριβώς απουσιάζει ο δεύτερος, δεν μπορούν να διεξαχθούν οι απαραίτητες, όπως ο νόμος ορίζει σήμερα, συνεντεύξεις, για να κηρυχθεί ο γάμος άκυρος» πρόσθεσε.
 
Είπε ωστόσο ότι ο ένας εκ των δύο που παραμένει στη Δημοκρατία προφανώς έχει αποκτήσει τα δικαιώματα που του δίνει αυτός ο γάμος «και είναι αυτά τα προβλήματα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε». 
 
Σε ερώτηση αν υπάρχουν συγκεκριμένα δημαρχεία, στα οποία παρατηρείται το φαινόμενο της τέλεσης πολλών πολιτικών γάμων, ο κ. Νουρής είπε «ναι, υπάρχουν», δεν έδωσε όμως άλλα στοιχεία, καθώς όπως είπε, είναι σε εξέλιξη έρευνα εκ μέρους ης Αστυνομίας και του Υπουργείου Εσωτερικών.
 
«Δεν μπορεί να παρατηρούμε κάποια τέτοια γεγονότα, τα οποία θεωρώ ότι είναι και επιζήμια για την πατρίδα μας και να αφήνονται στο απυρόβλητο εκείνοι οι οποίοι συντελούν ένα τέτοιο αδίκημα» είπε ο Υπουργός, λέγοντας παράλληλα πως «έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να λύσουμε».

Εργαλεία για μεταναστευτική πολιτική
 
Ο κ. Νουρής σημείωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το αποτέλεσμα, λέγοντας πως πρέπει να έχουμε εκείνα τα νομικά εργαλεία στα χέρια μας για να ρυθμιστεί το συγκεκριμένο θέμα. Για αυτό κινηθήκαμε τάχιστα και φέραμε αυτά τα νομοσχέδια, είπε ο κ. Νουρής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «τα συγκεκριμένα νομοσχέδια σύντομα θα είναι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Ο υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την ταχύτητα με την οποία η Επιτροπή Νομικών εξέτασε το θέμα, λέγοντας ότι ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρον συζήτηση για δύο από τα τρία νομοσχέδια που η Κυβέρνηση κατέθεσε.
 
Είναι ένα από τα σημαντικά πακέτα νομοσχεδίων, τα οποία η κυβέρνηση κατέθεσε στη βουλή, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κυρίως να ανακόψουμε τις προσπάθειες κάποιων να εκμεταλλευτούν αυτά τα κενά της νομοθεσίας και πραγματοποιώντας εικονικούς γάμους να αποκτήσουν δικαίωμα παραμονής στη Δημοκρατία, είπε.
 
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις επόμενες εβδομάδες, όταν θα αρχίσει η συζήτηση και του δεύτερου πακέτου νομοσχεδίων που αφορά τα θέματα της επίσπευσης των διαδικασιών στις αιτήσεις ασύλου, τα νομοθετήματα θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ενδεχόμενη ψήφιση όλων αυτών των νομοθετημάτων θα μας δώσει ισχυρό όπλο για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε και να εφαρμόσουμε την μεταναστευτική πολιτική που σκοπό και στόχο έχει να περιορίσει αυτό το τεράστιο ρεύμα προς την χώρα, που κυρίως προέρχεται από την Τουρκία, κατέληξε.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η συζήτηση για τα νομοσχέδια που αφορούν τους εικονικούς γάμους έχει προχωρήσει σε ουσιαστικό βαθμό. «Έχουν δοθεί κάποια στοιχεία από το αρμόδιο Υπουργείο, εξετάσαμε το περιεχόμενο των δύο νομοσχεδίων σε κατ’ άρθρον συζήτηση, έχουν τεθεί ερωτήματα, έχουν προστεθεί προβληματισμοί και εισηγήσεις, είμαστε σε ένα προχωρημένο στάδιο» είπε ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία σε επίπεδο Επιτροπής θα ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να ακολουθήσει η πολιτική τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι οι εικονικοί γάμοι έχουν καταστεί μάστιγα τα τελευταία χρόνια για την κυπριακή κοινωνία. «Το Δημοκρατικό Κόμμα ακριβώς αντιλαμβανόμενο αυτό το πολύ άσχημο φαινόμενο εδώ και χρόνια έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούσε την Κυβέρνηση ότι έπρεπε να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτό το έγκλημα, στην ουσία, το οποίο συντελείται εις βάρος του κυπριακού λαού και της κυπριακής πολιτείας» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι το ΔΗΚΟ κατέθεσε πρόταση νόμου πέρυσι με την οποία επιχειρούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Ευτυχώς έστω και τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει κυβερνητικό νομοσχέδιο που επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εικονικών γάμων, διορθώνοντας κενά στην υφιστάμενη νομοθεσία» είπε. Θα έπρεπε πολύ νωρίτερα και πολύ πιο έγκαιρα να είχαν ληφθεί μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, κατέληξε.