You are here

Συμπληρωματικός €75 εκατ. για ρεύμα και πρόσφυγες

31/03/2023 16:40

Τον πρώτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2023, ύψους περίπου €75 εκατ. καλείται να εξετάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα.

Η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από την έγκριση της προτεινόμενης πρότασης Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού ανέρχεται στο 0,26% του ΑΕΠ, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Σύμφωνα με σημείωμα που προωθήθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων, η νέα κυβέρνηση ζητά έγκριση επιπλέον πιστώσεων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και του μεταναστευτικού, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία.

Όπως εξηγείται, σχετικές πιστώσεις περιλήφθηκαν στο κρατικό προϋπολογισμό του 2023, όμως λόγω της συνέχισης του πολέμου, αλλά και της αυξανόμενης ροής των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι εν λόγω πιστώσεις δεν επαρκούν.

Ως εκ τούτου, απαιτείται η παράταση εφαρμογής σειράς μέτρων για σκοπούς αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και του μεταναστευτικού, για τα οποία το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε σειρά αποφάσεων, οι οποίες απαιτούν πρόσθετες πιστώσεις συνολικού ύψους, €75 εκατ. περίπου.

Η κατανομή των πιστώσεων έχει ως ακολούθως:

-Ποσό ύψους €54 εκατ. θα διατεθεί για την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος στα πλαίσια πρόσθετου πακέτου μέτρων για στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, νοικοκυριών, επιχειρήσεων καθώς και του τομέα νεωργοκτηνοτροφίας, για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, που αφορούν την περίοδο τιμολόγησης Ιανουαρίου - Απριλίου 2023.

Σημειώνεται ότι η επιδότηση θα καλύψει τους οικιακούς, εμπορικούς, βιομηχανικούς χρήστες καθώς και χρήστες νερού με σκοπό την ύδρευση ή/και άρδευση ή/και άντληση ομβρlων υδάτων διμηνιαίας διατίμησης.

-Ποσό ύψους €6 εκατ. θα διατεθεί για την φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων από τον Νοέμβριο 2022 - Φεβρουάριο 2023. Οι δαπάνες αυτές αφορούν υφιστάμενες συμβάσεις των ξενοδοχείων στα οποία διαμένουν Ουκρανοί πρόσφυγες. Μέρος των πιστώσεων ύψους €1.6 εκ. περίπου, θα καλύψει την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών, αιτητών διεθνούς προστασίας σε ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και την επίβλεψη/φρούρηση τους για την περίοδο Οκτωβρίου 2022 - Φεβρουαρίου 2023.  

-Πιστώσεις ύψους €8.5 εκατ. περίπου, θα καλύψουν την συνέχιση της φιλοξενίας των Ουκρανών προσφύγων από τον Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο 2023.

-Ποσό ύψους €6.5 εκατ. περίπου, για συνέχιση της φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών, αιτητών διεθνούς προστασίας που περιλαμβάνει την διαμονή και διατροφή τους, για τους μήνες Μάρτιο - Δεκέμβριο 2023, καθώς και τις υπηρεσίες φροντιστών και φρουρών, για τους μήνες Ιανουάριο - Δεκέμβριο 2023.  

Σημειώνεται ότι λόγω του ότι δεν υπάρχουν ισόποσες διαθέσιμες αποδεκτές εξοικονομήσεις από άλλα Κεφάλαια του Προϋπολογισμού, οι  απαιτούμενες πιστώσεις θα πρέπει να εξασφαλιστούν με τη ψήφιση Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού.

Ε.Χ.