You are here

ΥΠΟΙΚ: Δημοσιονομικό έλλειμμα 3,8% το 2021

05/04/2021 14:26

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναθεωρείται προς τα πάνω στο 3,8% του ΑΕΠ για τη φετινή χρόνια, ως αποτέλεσμα της συνέχισης των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά την παρουσίαση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους €250 εκατ.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, επιφέρει δημοσιονομική επιβάρυνση 1,2% του ΑΕΠ με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 1,2% του ΑΕΠ το 2022 και να υποχωρήσει σε μηδενικό επίπεδο το 2023, με τον κ. Πετρίδη να σημειώνει ότι «θα επανέλθουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2024». Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνουν τυχόν επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στο ρυθμό ανάπτυξης.

Ο πρώτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2021, προβλέπει πρόσθετες πιστώσεις €250 εκατ., εκ των οποίων τα €140 εκατ. θα καλύψουν τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ανέργων που θα συνεχίσει να εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Άλλα €60 εκατ. θα καλύψουν δαπάνες που σχετίζονται με την αγορά εμβολίων COVID-19 και τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), αναλώσιμα και φάρμακα, καθώς και αγορά υπηρεσιών για ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας σε σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το υπόλοιπο ποσό των €50 εκατ. θα καλύψει διάφορες άλλες έκτακτες δαπάνες που αναμένονται να προκύψουν εντός του έτους, σε σχέση με την αντιμετώπιση στης πανδημίας.

Στην παρουσίαση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας. Τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών απηύθυναν σωρεία ερωτημάτων, ζητώντας παράλληλα την κατάθεση στοιχείων για ζητήματα όπως οι συμβάσεις για τη διενέργεια rapid test και τα μέτρα για μείωση του κόστους ενοικίων για επιχειρήσεις.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως τα ενοίκια των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των κατοικιών ανέρχονται σε €300 εκατ. ετησίως, προσθέτοντας πως τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ανήλθαν σε €335 εκατ.

«Η απευθείας στήριξη του κράτους έχει υπερκαλύψει το θέμα των ενοικίων και σίγουρα είναι πολύ πιο γενναιόδωρη από τις προτάσεις κάποιων κομμάτων», είπε, επισημαίνοντας ότι η επιδότηση των ενοικίων θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και ίσως και θέματα ανισότητας.

Επεσήμανε ακόμη ότι με τον τρόπο αυτό δεν επιδοτούνται μόνο τα ενοίκια αλλά και οι δόσεις επιχειρήσεων που επέλεξαν την δανειοδότηση για αγορά υποστατικών.

«Η κυβέρνηση παραμένει πιστή σε αυτό το οποίο από την πρώτη στιγμή διακήρυξε, ότι θα είναι δίπλα στον εργαζόμενο, θα είναι δίπλα στην επιχείρηση, θα είναι δίπλα στους ασθενείς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αποσκοπεί και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμό της τάξης των 250 εκατ.», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Πετρίδης. Σημείωσε ότι λόγω της συνέχισης της πανδημίας ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται στο 3,5% το 2021 από 4,5%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει €140 εκατ. για στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, προσθέτοντας ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και €30 εκατ. για στήριξη της επισιτιστικής βιομηχανίας που υπολειτουργεί λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Μετά την καταβολή των επιδομάτων για τον Μάρτιο που θα γίνει στις 12 του τρέχοντος μήνα, ο στόχος μας είναι τα καταβληθούν τα €30 εκατ. που αφορούν στήριξη των αυτοτελώς εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που είναι μία επιπρόσθετη στήριξη πέραν των €200 εκατ. τα οποία δίνονται τώρα από το Υπουργείο Οικονομικών», είπε εξηγώντας ότι τα κονδύλια αυτά αφορούν την επισιτιστική βιομηχανία, όπως εστιατόρια, καφετέριες και παρόμοιες επιχειρήσεις, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Σημείωσε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει νέα αίτηση, αλλά αρκεί η αίτηση που υπεβλήθη για τον Μάρτιο.

«Δαπανήθηκαν πέραν των €700 εκατ. και λόγω της συνεχιζόμενου προβλήματος της πανδημίας κρίθηκε αναγκαίο όπως αυτά τα σχέδια συνεχιστούν, αναλόγως με τα επιδημιολογικά δεδομένα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε πως μεγάλο μέρος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αφορά δαπάνες €60 εκατ. για την εφαρμογή της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας, δηλαδή το τρίπτυχο τεστ, εμβολιασμών και τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων και ότι στο πλαίσιο αυτό έχουν προϋπολογιστεί άλλα €50 εκατ. σε έκτακτες δαπάνες για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εξάλλου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη είπε πως μέχρι σήμερα καταβλήθηκαν συνολικά €19 εκατ. για αγορά και διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, PCR και rapid.

Ειδικότερα, όπως είπε, καταβλήθηκαν €11,1 εκατ. για μοριακές εξετάσεις (PCR), €1,5 εκ για διενέργεια rapid test αντιγόνου και €5,4 εκατ. για την αγορά rapid test.

Της Μαρίας Χαμπή