You are here

Μέτρα για συντάξεις και νέα προγράμματα

08/01/2021 16:21

Σε συγκεκριμένα μέτρα που θα περιληφθούν στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό κατέληξε η σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, συμφωνήθηκαν να ενταχθούν στον προϋπολογισμό κονδύλια ή και να εξεταστούν – προωθηθούν στη συνέχεια, τα ακόλουθα:

-Στήριξη των προγραμμάτων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό

-Για κάποια βαριά επαγγέλματα, να μην αποκόπτεται το 12% της σύνταξης όταν η συνταξιοδότηση γίνεται στο 63ο έτος

-Καθιέρωση κατώτατης σύνταξης για χαμηλοσυνταξιούχους. Με πρόταση του ΔΗΚΟ περιλαμβάνεται κονδύλι €70 εκατ. στον προϋπολογισμό.

-Εισαγωγή προγραμμάτων για ορεινές περιοχές

-Παροχή πολεοδομικών κίνητρων για αδειοδότηση αυθαιρέτων

-Εξέταση και εισαγωγή μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας με στήριξη οικογενειών με νήπια και παιδιά

-Τραπεζικός τομέας, επίσπευση υποθέσεων για καταχρηστικές ρήτρες 

-Τροπολογίες στον προϋπολογισμό που πέρασαν στη Βουλή θα αφομοιωθούν στον νέο προϋπολογισμό του 2021.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε αρχικά πως παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αρνήθηκε να διαβουλευθεί με το ΔΗΚΟ για τον προϋπολογισμό την προηγούμενη περίοδο, σήμερα κλήθηκε για να τους ανακοινώσουν πιθανές αλλαγές στον προϋπολογισμό.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεσμεύεται να εξετάσει αυτές τις αλλαγές και τροπολογίες όταν κατατεθούν επίσημα στη Βουλή, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που θα πρέπει να ληφθούν λόγω του κορωνοϊού.

Όπως είπε, σε αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνεται η επιδότηση των ενοικίων των επιχειρήσεων και εκείνων που επηρεάζονται από τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας. Επίσης, θα πρέπει να επεκταθεί το πρόγραμμα αναστολής των δόσεων των τραπεζικών δανείων και θα πρέπει να επανέλθει το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων με τις τροπολογίες που είχε προτείνει το ΔΗΚΟ. Επίσης, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, θα πρέπει να στηριχθεί ο τομέας της παιδείας έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και κάθε παιδί να έχει πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε την ετοιμότητα του κόμματός του να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, φτάνει η Κυβέρνηση να αποδεχθεί να δοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων για έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τις προσεχείς ημέρες θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2021. Μόνο έτσι «θα μπορέσουμε με πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο να σταθούμε δίπλα και στις ομάδες πολιτών, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι «από την παρουσίαση της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχουν ενσωματωθεί ορισμένες από τις προτάσεις τις οποίες είχαμε καταθέσει», δυστυχώς όμως πολλές άλλες προτάσεις μας που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και έχουν μακροπρόθεσμα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, δυστυχώς μένουν ξανά εκτός».

Από πλευράς Αλληλεγγύης ανακοινώθηκε ότι στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί και προτάσεις του κόμματος που μεταξύ άλλων αφορούν στις περικοπές ελαστικών δαπανών, στη διασφάλιση κατώτατου μισθού, ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, στην επιδότηση μέρους των λειτουργικών εξόδων επιχειρήσεων και στην διεύρυνση των δικαιούχων και των χορηγιών στα σχέδια στεγαστικής πολιτικής.

Της Γεωργίας Χαννή