You are here

Ψηφίστηκαν οι αυξήσεις πετρελαίου -τσιγάρων (1)

02/10/2003 17:53
Πρόσθετα έσοδα £33 εκ. θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο, τσιγάρα και καπνικά προϊόντα. Η βουλή υπερψήφισε πριν από λίγο τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση αυξήσεις σε πετρέλαιο (θα είναι τώρα 35,4 σεντ ανά λίτρο) – κηροζίνη (θα πωλείται τώρα 33,4 σεντ) αλλά και στα τσιγάρα (20 σεντ ανά πακέτο συν 3 σεντ ΦΠΑ) καθώς και στα υπόλοιπα καπνικά προϊόντα, μετά και την απόφαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ να ψηφίσει τα σχετικά νομοσχέδια. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που συνοδεύει το σχετικό νομοσχέδιο τα πρόσθετα ετήσια έσοδα που προκύπτουν από την αύξηση κατά 3 σεντ το λίτρο στο πετρέλαιο – κηροζίνη υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα £18 εκ. ενώ αλλά £15 εκ. υπολογίζεται ότι θα προκύψουν από τις αυξήσεις από τα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

Με την αύξηση κατά 3 σεντ το λίτρο στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο και της κηροζίνη η Κύπρος εναρμονίζεται πλήρως με τον ελάχιστο συντελεστή φόρου κατανάλωσης (14 σεντ) που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για του υπόλοιπους 3 μήνες του 2003 τα πρόσθετα έσοδα υπολογίζονται στα £4 εκ. τα οποία είχαν ληφθεί υπόψη στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης με την οποία ήδη έχουν παραχωρηθεί αντισταθμιστικά μέτρα.

Οι αυξήσεις στα καπνικά προϊόντα είναι της τάξης του 35% περιλαμβανομένου του καπνού για «στρίψιμο τσιγάρων», αλλά και αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα πούρα κατά 10% (από 20% σε 30%).

Κατατέθηκαν οι προϋπολογισμοί 2004

Ενωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού παρέδωσε τον Προϋπολογισμό 2004 στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με την παράκληση να συζητηθεί και εγκριθεί πριν το τέλος του χρόνου. Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό «αναπτυξιακό» αναφέροντας παράλληλα ότι «διέπεται από περισυλλογή» για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3.7%.

Ο κ. Κυπριανού δεσμεύθηκε πάντως ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση του Προϋπολογισμού η Βουλή θα έχει ενώπιον της και τα μέτρα που αφορούν την αύξηση των εσόδων του κράτους, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και η αύξηση τελών.

Συμπληρωματικός για προσλήψεις στο δημόσιο

Αναφερόμενος στις νέες θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι για τις θέσεις αυτές θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός μετά την έγκριση του τακτικού και πρόσθεσε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή μνημόνιο για να ξέρει το σώμα ποιες θα είναι οι νέες θέσεις για το νέο χρόνο.

Του Κυριάκου Κυριακίδη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, από σήμερα 2 Οκτωβρίου, 2003, κατόπιν έγκρισης της Βουλής των Αντιπροσώπων για επιβολή πρόσθετου φόρου κατανάλωσης 3 σεντ ανά λίτρο στο ακάθαρτο και στο φωτιστικό πετρέλαιο, οι ανώτατες λιανικές τιμές για τα προϊόντα αυτά διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Φωτιστικό πετρέλαιο
33,4 σεντ ανά λίτρο

Ακάθαρτο πετρέλαιο σύνηθες
33,4 σεντ ανά λίτρο

Ακάθαρτο πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, 350 ppm
35,4 σεντ ανά λίτρο

Ακάθαρτο χρωματισμένο πετρέλαιο για αγροτικούς σκοπούς
17,3 σεντ ανά λίτρο

Οι πιο πάνω τιμές περιλαμβάνουν το ΦΠΑ.