You are here

Δεν… πάτησαν πόδι οι μικροί

09/12/2004 19:31

• Υπερψηφίζουν τον προϋπολογισμό ΕΥΡΩΔΗ, Οικολόγοι και ΕΔΗ – Αποχή οι ΝΕΟ

• Πολλές παρατηρήσεις και μουρμούρα για την κυβερνητική πολιτική


Θετική ψήφο υπό διαμαρτυρία έδωσαν στην κυβέρνηση τα «μικρά» κόμματα της Βουλής. Ο βουλευτής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου, ασκώντας έντονη κριτική, ανέφερε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό στηρίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την προσπάθεια ένταξης της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Στο ίδιο μοτίβο και η βουλευτής των ΕΔΗ, Ανδρούλα Βασιλείου, η οποία ζήτησε να γίνουν τομές στην οικονομία. Επικριτικός προς την κυβερνητική πολιτική, ειδικά στα θέματα περιβάλλοντος εμφανίστηκε ο Γιώργος Περδίκης (Οικολόγοι) – και αυτοί θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό εκτός από επιμέρους κονδύλια. Ψήφο αποχής, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα τηρήσουν οι ΝΕΟ.


«Κυβέρνηση κοινού παρονομαστή»

«Προϊόν έκτακτης ανάγκης» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2005 ο βουλευτής της ΕΥΡΩΔΗ Πρόδρομος Προδρόμου. Τόνισε ότι «η εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην περιοχή του 5% του ΑΕΠ και η αύξηση του δημόσιου χρέους σε ύψος πέραν των £ 5,5 δισ. δεν αφήνουν περιθώρια χάραξης δημοσιονομικής πολιτικής». Σημείωσε επίσης ότι «από κάθε μια λίρα φόρου που πληρώνει ο Kύπριος φορολογούμενος πολίτης, 61 σεντ πάνε κατ' ευθείαν σε δαπάνες προσωπικού. Τα υπόλοιπα 39 σεντ δε φτάνουν για την εξυπηρέτηση του χρέους του κράτους! Άρα», είπε, «με τους φόρους που πληρώνουμε δε γίνεται καμία δημοσιονομική πολιτική!

Είπε ακόμα ότι η υφιστάμενη κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά στον «ελάχιστο κοινό παρονομαστή»: παίρνουν δηλαδή τις θέσεις των διαφόρων κομμάτων και συμφωνούν στο ελάχιστο κοινό. Ως παράδειγμα έφερε την προσπάθεια αναβάθμισης και διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος της χώρας. «Δεν γίνονται καζίνο διότι εξακολουθεί να διαφωνεί το ΑΚΕΛ», είπε. Μεταξύ άλλων ο κ. Προδρόμου εισηγήθηκε: την ποιοτική διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, τη δυνατότητα παροχής διεθνών εκπαιδευτικών υπηρεσιών, τη δυνατότητα παροχής διεθνών ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών και τη δυνατότητα ανάπτυξης δραστηριότητας στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογιών και της εφαρμοσμένης έρευνας.

Να πούμε ότι στην αρχή της ομιλίας του ο βουλευτής εξαπέλυσε επίθεση κατά ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που, σύμφωνα με τον ίδιο, ακολουθούν την ίδια πολιτική στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι είναι «επικίνδυνη ουτοπία να λένε στον κόσμο ότι μπορεί να έρθει λύση μέσα από αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν».

«Δεν μετέχουμε…»

Με την επισήμανση ότι «δεν μετέχουμε στην κυβέρνηση» άρχισε την ομιλία του ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προϋπολογισμών στην επιτροπή Οικονομικών, το Κίνημα κατέθεσε 18 τροπολογίες και 129 ερωτήσεις για συγκεκριμένα έργα «τα οποία κατά πολύ βάσιμες πληροφορίες προγραμματίζεται η προώθηση τους χωρίς τις αναγκαίες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων». Είπε ότι «και αυτός ο προϋπολογισμός δεν βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης». Ζήτησε δε να καθιερωθούν «πράσινες δημοσιονομικές ελαφρύνσεις»: να ελαφρύνονται οι οικονομικές δραστηριότητες που δεν βαρύνουν το περιβάλλον. Επέκρινε επίσης τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο γιατί «καθυστερεί η δημιουργία του Ανεξάρτητου Φορέα Περιβάλλοντος παρά την προεκλογική εξαγγελία και τη μετεκλογική δέσμευση του»

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του γιατί «στο όνομα της οικονομικής περισυλλογής και της συμμόρφωσης με τους περίφημους ευρωπαϊκούς οικονομικούς δείκτες συντελείται μεταφορά εισοδημάτων και πλούτου από τους φτωχούς στους πλουσιότερους». Όσον αφορά την 17η Δεκεμβρίου, είπε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το βέτο.

Να κλείσουν ημικρατικοί

Το κλείσιμο εκείνων των ημικρατικών και κρατικών οργανισμών που είναι ζημιογόνοι ζήτησε ο βουλευτής των ΝΕΟ Χρίστος Κληρίδης: «Η θεραπεία είναι μια: όταν οι υπηρεσίες μπορεί να προσφερθούν από τον ιδιωτικό τομέα, αυτό πρέπει να γίνει. Το κράτος δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του σαν τον αποκλειστικό φορέα παροχής υπηρεσιών. Ζημιογόνοι οργανισμοί είναι καλύτερα να κλείσουν και να επαναλειτουργήσουν εξ’ υπαρχής πάνω σε υγιή πλέον βάση. Είναι προτιμότερο οι αποζημιώσεις από το κλείσιμο τους να καταβληθούν μια φορά και στη συνέχεια να εξοικονομηθεί η ετήσια πολλών εκατομμυρίων χορηγία», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι είναι «αναπόφευκτη η αύξηση του ορίου Σύνταξης, όπως επίσης και η μείωση των περιόδων κοινωνικών παροχών, όπως ανεργιακού επιδόματος». Επίσης ανέφερε ότι είναι ανάγκη να επικεντρωθούμε στους τομείς παροχής περιφερειακών υπηρεσιών εκ μέρους πολυεθνικών εταιρειών με κέντρο την Κύπρο, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται «αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας».

Για το Κυπριακό επανέλαβε πως «διαφωνούμε με την επαναφορά Σχεδίου Ανάν σαν βάση για διαπραγμάτευση» και κάλεσε τον Πρόεδρο «να μην χαριστεί στην Τουρκία για το βέτο αν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ζητείται.. εξυγίανση

Από την πλευρά της η βουλευτής της ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός περιορίζεται στο να προωθήσει ένα πνεύμα περισυλλογής και δεν δίνει νέα ώθηση. Δεν πετυχαίνει να αλλάξει τίποτα: οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι τα έσοδα».

Πρότεινε τη λήψη μέτρων: αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στη δημόσια υπηρεσία στα 63 χρόνια, προώθηση της μελέτης για αναμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης των δ.υ., να μετατραπεί η Κύπρος σε κέντρο προσέλκυσης της τρίτης ηλικίας και την ανάπτυξη ιατρικών υπηρεσιών. Επεσήμανε ακόμα ότι η επιμονή στη διατήρηση του 100% της ιδιοκτησίας των ημικρατικών και η μη αξιοποίηση του θεσμού του ΒΟΤ, «περιορίζουν ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων».

Την ίδια ώρα επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης στο Κυπριακό, εκτιμώντας ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στηρίζουμε την προσπάθεια

«Το ΑΔΗΚ στηρίζει κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση», ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος Ντίνος Μιχαηλίδης.

Αναφερόμενος στο «μεγάλο φιάσκο του 1999, όπου το Χρηματιστήριο από ναός οικονομικής επένδυσης, μετετράπη σε θυσιαστήριο των αποταμιεύσεων των μικροεπενδυτών» επισήμανε ότι «πέντε χρόνια μετά, πελαγοδρομούμε ανήμποροι στην προσπάθεια μας να φθάσουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις για απονομή ευθυνών, πρόσαψη κατηγοριών και προώθηση αποζημιώσεων σε όσους υπήρξαν θύματα μιας χωρίς προηγούμενο απάτης». Είπε ότι χρειάζεται απλοποίηση του φορο-συστήματος, αύξηση του αφορολόγητου ποσού και ουσιαστικές φορολογικές απαλλαγές για τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Για το εθνικό θέμα είπε ότι η ένταξη της Κύπρου «δημιουργεί ήδη ευνοϊκές προϋποθέσεις προκειμένου να καταλήξουμε σε συνολική διευθέτηση».

Του Γιώργου Αγαπίου