You are here

Σχέδια για στήριξη 250 χιλ. εργαζομένων

25/03/2020 08:46

Διαφοροποιημένα σχέδια μέσω των οποίων θα παραχωρηθεί στήριξη σε 220 χιλ. εργαζομένους των οποίων η εργασία βρίσκεται σε πλήρη ή μερική αναστολή, καθώς και σε 31 χιλ. αυτοτελώς εργαζόμενους, παρουσιάστηκαν χθες στους αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων που συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με την υπουργό εργασίας, τον υπουργό οικονομικών και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχαν τα κόμματα, το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων της κυβέρνησης αγγίζει τα €462 εκ. εκ των οποίων €235 εκ. αφορούν στήριξη εισοδημάτων για περίοδο ενός μήνα, με το υπουργείο οικονομικών να σημειώνει ότι η πολιτική θα επανεξεταστεί και θα αναπροσαρμοστεί τον επόμενο μήνα.

Περιορισμένα τα δημοσιονομικά περιθώρια

Σύμφωνα με γνώστες των όσων διαμείφθηκαν, ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης υπέδειξε ότι η σύσταση της ευρωπαϊκής επιτροπής αφορά λήψη μέτρων μέχρι 1% του ΑΕΠ για το 2020 και σημείωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα αυτής της αξίας για ένα μήνα, τα οποία ωστόσο, δεν θα μπορούν να συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα καθώς οι δυνατότητες του κράτους δεν είναι απεριόριστες. Επεσήμανε ότι το 80% των οφειλών στο κράτος αναστέλλεται με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν έσοδα.

Στο δημοσιονομικό πακέτο που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβάνεται ειδικό σχέδιο για επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει είτε σε πλήρη, είτε σε μερική αναστολή των εργασιών τους, σχέδιο ύψους €20 εκ. που αφορά στους αυτοτελώς εργαζομένους, σχέδιο παραχώρησης άδειας σε γονείς ύψους επίσης €20 εκ., ποσό €15 εκ. για άδειες ασθενείας, €11 εκ. για τον τομέα του τουρισμού, άλλα €11 εκ. για τον τομέα της παιδείας, €15 εκ. για το επίδομα παραμονής φοιτητών στο εξωτερικό. Το κόστος αναστολής της αύξησης εισφορών για το ΓεΣΥ φτάνει στα €98 εκ. ενώ, ποσό €100 εκ. αφορά άλλα μέτρα.

Τρίμηνη αναστολή εκποιήσεων και εξώσεων

Σε ότι αφορά τα νομοσχέδια που έχουν ήδη σταλεί στη βουλή, τα κόμματα ενημερώθηκαν ότι θα τροποποιηθεί το νομοσχέδιο που αφορά αναστολή της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ, έτσι ώστε η αναστολή να ισχύσει για τρεις μήνες, για όλες τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, κλειδώνει η απόσυρση του νομοσχεδίου για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Το νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί σχετικά με αναστολή των αυξημένων εισφορών στο ΓεΣΥ για τον Απρίλιο και τον Μάιο παραμένει ως έχει, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο όπως η αναστολή συνεχιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στα πρόσθετα νομοθετικά μέτρα που προωθεί το υπουργείο οικονομικών περιλαμβάνεται η τρίμηνη αναστολή των εξώσεων και των εκποιήσεων ενώ, γίνεται προσπάθεια ώστε κατά τη διάρκεια της κρίσης να μην καταχωρούνται στα δικαστήρια υποθέσεις μη καταβολής ενοικίου.

Παράλληλα, προωθείται νομοσχέδιο που θα καθιστά εφικτές τις ηλεκτρονικές συνεδριάσεις διαφόρων σωμάτων.
Αναφορά έγινε στην απόφαση για καθολική μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 10% και σε παράταση που έχει δοθεί στις εταιρείες μέχρι το τέλος του χρόνου για την καταβολή του ετήσιου τέλους εταιρειών ύψους €350 εκ.

Νέα σχέδια στήριξης από υπουργείο εργασίας

Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch,  παρουσίασε τρία νέα σχέδια στα κόμματα ενημερώνοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια για ολοκλήρωση διαδικασιών και εγγράφων μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να καταστεί δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τα διάφορα σχέδια.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε σχέδιο για επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει πλήρως τις εργασίες τους ως αποτέλεσμα των διαταγμάτων των τελευταίων ημερών. Βάσει του σχεδίου θα επιδοτηθεί το 90% των εργαζομένων μιας επιχείρησης, με επίδομα που θα ανέρχεται στο 60% των ασφαλιστέων τους αποδοχών. Το υπόλοιπο 10% των εργαζομένων αφορά γενικούς διευθυντές, μετόχους και υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων που δεν θα επιδοτηθούν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδίου, αλλά θα μπορούν να λάβουν ειδικό ανεργιακό επίδομα.

Παράλληλα, αναμένεται να λειτουργήσει σχέδιο για περιπτώσεις μερικής αναστολής εργασιών, που αφορά εταιρείες των οποίων έχει μειωθεί ο κύκλος εργασιών πέραν του 25%. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιδοτηθεί το 60% των εργαζομένων μιας επιχείρησης σε ποσοστό 60% των ασφαλιστέων τους αποδοχών, με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση δεν έχει προβεί σε απολύσεις από τον Μάρτιο, μέχρι και έξι μήνες μετά την καταβολή των επιδομάτων. Ο υπολογισμός της μείωσης του κύκλου εργασιών, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, θα μπορεί να γίνεται μέσω σύγκρισης των τιμολογίων του φετινού με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Τα δύο σχέδια αναμένεται να καλύψουν 220 χιλ. εργαζόμενους αντί για 110 χιλ. που είχαν υπολογιστεί αρχικά, των οποίων η εργασία έχει ανασταλεί πλήρως ή μερικώς λόγω μη λειτουργίας ή λόγω μείωσης της κατανάλωσης. Το ποσό που θα δαπανηθεί για τα δύο σχέδια υπολογίζεται στα €182 εκ. για ένα μήνα.

Ταυτόχρονα, στα σχέδια της κυβέρνησης έχουν περιληφθεί 31 χιλ. αυτοτελώς εργαζόμενοι που δεν δικαιούνται ανεργιακό επίδομα. Αυτοί θα λάβουν ειδικό επίδομα που αναλογεί στο 50% των ασφαλιστέων τους αποδοχών με ανώτατο όριο τα €800. Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν περιλαμβάνει 8,5 χιλ. αυτοτελώς εργαζόμενους σε τομείς που το υπουργείο κρίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη επιδότησης.

Το υπουργείο εργασίας προωθεί παράλληλα, νομοσχέδιο αναφορικά με την αναστολή πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών, με επέκταση του περιθωρίου αποπληρωμής για όσους βρίσκονται κάτω από ρύθμιση με μηνιαίες δόσεις.

Αμετάβλητα παραμένουν τα σχέδια παραχώρησης ειδικής άδειας σε γονείς και ειδικού επιδόματος ασθενείας σε ευπαθείς ομάδες, που ανακοινώθηκαν από την υπουργό στις 15 Μαρτίου. Επί τάπητος παραμένει το νομοσχέδιο για παραχώρηση δικαιώματος στην υπουργό να εκδίδει διατάγματα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας, ενώ γίνεται προσπάθεια να καταστεί δυνατή η πληρωμή κοινωνικών ασφαλίσεων μέσω JCC.

Η υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί και αναστολή καταβολής κοινωνικών ασφαλίσεων για τον Απρίλιο.

Ζήτησαν περισσότερα τα κόμματα

Εκπρόσωποι των κομμάτων έθεσαν εκ νέου εισηγήσεις και προβληματισμούς, ειδικότερα σε ότι αφορά την επιμήκυνση της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων, την αναστολή καταβολής ενοικίων και την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τα συγκεκριμένα θέματα.

Αναφέρθηκαν επίσης στο ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες και του επιτοκίου που θα φέρουν τα δάνεια, επισημαίνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες.

Αν και τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν στα μέτρα που λαμβάνονται επί της αρχής, ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τις λεπτομέρειες των σχεδίων.

Αναφορά έγινε σε εκκρεμούσες αιτήσεις πολιτογράφησης με ορισμένα κόμματα να επισημαίνουν την ανάγκη όπως αυτές προχωρήσουν το συντομότερο για σκοπούς μεγαλύτερης ρευστότητας. Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου.

Της Μαρίας Χαμπή